foto: Petra Greiner
foto: Petra Greiner

Seveda sem tik pred odhodom v svoji glavi premetavala misel, da bi najraje ostala kar doma in se zleknila na prostorno zofo, ker je bilo zlaganje otroških cunj – sama sem se omejila le na najnujnejše – preveč stresno in je potovalka z (morebiti potrebnimi) zdravili presegala mojo culico. Vendar sem si čisto resno rekla v svoje močne zobe: ‘če preživimo večurno pot brez klime, s tremi ne ravno v tišino zatopljenimi otroki, potem si obetam dopustovanje po lastni meri’. Mati me je čudno gledala, ko sem ji hitela razlagati, da bi brez klime posebnica težje dihala. Brez pokrite in dovolj velike terase na kateri smo preživeli vse dneve (in romantične večere, kolikor je to po mnogih letih zakona pač mogoče) si morja sploh ne znam predstavljati in če plaža (tam si brisač nismo razpeli niti enkrat samkrat) ne bi bila povsem naša, potem o take dopustovanju sploh ne bi razmišljala. Naj povem na glas, da sem po duši nudist brez izkušnje tovrstnih kampov in je ležanje ob vodi, ter nastavljanje soncu le še bled spomin. Seveda smo ozaveščeni. Hočeš nočeš. Mož je pod nos molil kremo, ki je stala več kot najdražje vino v naši hiši, čeprav sem si ob skoku na trebuh nadela dovolj velik klobuček in sončna očala. Vsemu navkljub ne želim biti povsem ‘brez’ na kakšni fotografiji starega jadralca, za mojo nagoto pa mu naj bog požegna. Ob redki tihoti (nimam discipliniranih otrok), sem pomislila, da si želim takšen mir (beri: bajto, dvorišče in ostale pritekline, ki ponujajo zasebnost) skozi vse leto. Da sta hodeča otroka le stekla po stopnicah do morja in začofotala tam sama, medtem, ko sem sama dvigovala noge enkrat na sosednji stol, drugič pa kar na mizo in se trudila z rumenim tiskom in (kako, da ne) bolj resnim čtivom je bil velik plus. Pa kaj se naj zdaj hvalim z dopustovanjem po lastni meri, ki je turiste ponujal tako naredko, kot promet poljska pot, če pa to ni potrebno. Bolj pomemben je podatek, da sem zaprla internet, no, vsa socialna omrežja z rednim komentiranjem in bolj pogostim objavljanjem, kje, kaj, s kom in kolikšna je temperatura morja. Če bom vse skupaj nadoknadila ne vem, se pa pozna, da imam sedaj po vrnitvi kar več časa, ko ne spremljam celotnega dogajanja na spletu in dopuščam celo možnost, da bom kaj celo zamudila. Brez tega (roko na glavo) se sploh ne bi spočila, si odpočila, se zleknila pred kavo in gledala v morje, pozabila na telefon in le uživala ob igri otrok (tu in tam ali nekajkrat na dan igrala sodnika in oštevala enkrat enega, drugič drugega. Ne, nista še navajena deliti si stvari. Nismo tako velikodušni, da se za sladice ne bi kregali in seveda je le ena igrača v sami uro pomembna za vse akterje.
Če se je prvorojenka lahko spremenila v ribo, ker je bila na morju šele tretjič, je sine bil srečen, da ga je doživel drugič, čeprav se prvega snidenja sploh ne spominja. Je pa prvo večer rekel, da sedaj lahko gremo domov spat, kar o njegovem domotožju pove vse. Zato pa je Zofkič bila na morju prvič in lepo razložila, da je starejša duša, ki potrebuje tople izvire zdravilne vode, nižje temperature, ki ga sicer ponuja morska klima in malo več prostora, kot le kvadraturo že razmajanega ‘kinderpeta’ (slovenska beseda ne bi izražala topline, ki sem jo želela dodati).
V številkah govorimo o 18 dneh, le 1 epi napadu (kratko in grenko), 2 popolnoma uničenih japonkah (pa samo to obutev sem imela. prisežem!), 5 prebranih knjigah in 1 ponovno začeti, ker so vse že pošle, 2 neizraziti burji, nezabeležena količina popitega alkohola in 2 tablici naravnih zdravil za obnovo jeter, 1 požar (ne želim več izkusiti nikoli več!), 3 obiski ene od gostilnic, ker smo pogrešali župo (ne juho) in 5 bolj (ali manj) spočitih in nasmejanih oseb (šele doma sem se sprostila in začela muliti in trmariti brez razloga).

In kje smo sploh bili? V mirnem zalivu jadranskega otoka, kjer naš prvi predsednik že desetletja najde svoj mir in če bi ga ob slovesu ponovno srečali, bi mu vse obljube tudi potrdili.

morjemi4
foto: Sašo Greiner

1 thought on “18 dni, 5 oseb in čas brez povezave”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI