foto: Jaka Varmuž

Mednarodni dan redkih bolezni, se je pred tremi leti rodil kot ideja enega od naših očetov. Opremili smo jih z rdečimi baloni le iz razloga, ker je prav tak balon pristal na hlačnem mavcu Sofiinih krhkih nog.
Nekateri uporabljajo balone za promocijo, mi želimo z njimi poleteti. Rdeča barva je v osivelem dnevu tista svetla točka, ki govori o upanju.  Takrat, ko mnogi okrog naših otrok ne prenehajo zmajevati z glavo. Druženje na tak dan ni namenjeno le tistim z oznakami in nalepkami, temveč sobivanje s prijatelji, klepet z znanci in sprehod s hodečimi, opotekajočimi ali temi, ki se peljejo v vozičkih. Pravzaprav je na 4. marec ob 11h čas, da se celotna Slovenija poveže. Obarvali jo bomo z rdečo in ne bomo dopustili, da bi nas še kdo delil glede na barvo kože, obtoževal zavoljo drugačnega verovanja ali nas podil nazaj na vojna območja. Sprehodili se bomo brez transparentov in vsemu navkljub klicali, da si želimo prav tako prve vrste za naše otroke. Kajti, tudi za naše otroke gre. Ne bomo govorili po zvočnikih pred porodnišnico, vendar si želimo, da bi bila obravnava posebnega starševstva že tam, pospremljena s čutečo roko in nato na vsaki točki, kjer se srečujemo s takimi in drugačnimi strokovnjaki, prav tako in še naprej.

Povejte, ali v vsem tem času, odkar obstaja naš pohod, vrnete objem ali vsaj prijazen pogled otroku z Downovim sindromom? Je za vas odrasel človek s Cerebralno paralizo postal prav tako enakovreden, kot ste vi sami komu drugemu? Nam zadostuje že dejstvo, da se sprehodite skupaj z nami in primete za roko prvega otroka, ki steguje svoje majhne ročice proti vam.

foto: Jaka Varmuž

Mesta po Sloveniji (4. marec ob 11h):
Maribor – Bistro Arty, Slovenska ulica 20
Koper – Bar Cameral
Ljubljana – Prešernov spomenik – po domače: pri Prešercu
Ptuj – Mestna knjižnica
Celje –  trgovina Mačkor Dijor
Ljutomer – Glavni trg
Novo Mesto – Knjigarna Goga
Kranj – Mestna knjižnica

Če se nam želite pridružiti v vašem kraju ali mestu, pišite na info@zavod13.org
S seboj pripeljite otroke, kužke, babice in ostalo sorodstvo. Domače pecivo na kraju dogodka ni prepovedano, nasmehi na obrazu pa so zaželeni.
Pomagate nam lahko tudi tako, da rdeče balone pošljete na sedež Zavoda 13 (Gregorčičeva 3, 2000 Maribor) in mi jih bomo nato preposlali naokrog po mestih. Prispevate lahko tudi za pest balonov z nakazilom na naš TRR račun s pripisom ‘rdeči baloni’: IBAN SI56 6100 0000 4424 808 (DELAVSKA HRANILNICA d.d. LJUBLJANA)

foto: Jaka Varmuž
foto: Jaka Varmuž

Za balone bo tudi to leto poskrbela spletna trgovina Metroshop.si in Istrabenz plini za helij, da se bodo baloni lahko dvigovali visoko v zrak.

1 thought on “3. vseslovenski pohod z rdečimi baloni”

  1. Občudovala prvo leto, ko sem brala za nazaj. Ko si delček, dobiš mravljince in toplo ti je kljub mrazu, ki je bil lani. Seceda se potrudimo, da bomo izpeljali in ponesli balone z najlepšimi željami. Vsaj to zmoremo.
    Drobne sreče za drobno pozornost.
    Z ♡.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI