foto: Oja Mar

Nekje med vikend opravili, naletim na Petrino nagajivo vprašanje za mnenje namenjeno nam “iz stroke”, o izseku članka, kjer nekdo daje izjavo o tem, kako ni rabil arhitekta saj je vse ideje že dobil na instagramu in pinterestu ,le pri pozicijah elektrike ga je morda pogrešal.
Zanima me več in Petro prosim da mi pošlje cel članek.
Tavcarjeva 4, priljubljen naslov instagram generacije”.

 

 

Preberem članek in pogovor z novopečenima lastnikoma bistroja v centru Ljubljane. Vse kar berem je totalen odraz vlaka ki vozi z veliko hitrostjo mladostnike v njihovo prihodnost. Ne vem kaj me bolj pretrese v tem članku; izjave, ki jih berem ali dejstvo, da je to dandanašnja realnost. Ob končanem branju me niti več ne iritira komentar o arhitektih, temveč žalosti to instant vrednotenje vsega okrog nas in na koncu tudi samega sebe… ker, koliko vendar daš nase, oziroma vase, če že za neko znanje, ki bi ti moralo pomagat rasti, ter s katerim se na tem področju kot strokovnjak predstaviš drugim, porabiš lahko le 2 dni in ti za to niti ni treba do šole v sosednje mesto ali na vikend tečaj k sosedi, treba je samo … na You tube. Dvom o kvaliteti je odveč, saj si že izgubil čas, ki pa je denar, poglej, ta dva že sluzita in prodajata superfood, ki obljublja zdravje in boljše življenje ob zelenih plastičnih Ikejinih kvadratnih kockah po steni, ter snujeta nov trendovski food – biznis, ki ga obljubljajo influencerji na spletu.
Ne obsojam mladih, ki se podajajo v posel, cenim pogum in iznajdljivost, vem kako težko je začeti na svoje in to vedno vzpodbujam. Sprašujem se le, med vsem tem drvenjem in tekmo s časom, kje smo izgubili dušo? Kakšne vrednote postavlja nov čas ki prihaja in kaj s tem izgubljajo naši otroci? Če za imet restavracijo ni treba bit gostinec, za svetovanje ljudem v stiski ne psihiater in za nudit pravno pomoc ne jurist, in ko bi Adi svoj komad pisal danes, bi se glasil: Bog ne daj, da mi crkne moj “smartphone….”.

 

Zaključujem in se grem ukvarjat s svojima hčerama. Vem, da me čaka kar nekaj dela.

 

Špela Leskovic, AKSL arhitekti

 

 

1 thought on “Arhitekturni nasveti kar iz Instagrama”

  1. Špela in Petra, podpišem.
    Ošpice dobim, ko naletim na vsemogočne ljudi, ki ob računalniku postanejo strokovnjaki. Pa naj gre za odnose, zdravje, igralske vloge…. arhitekturo.
    Ker eni morajo za svoje znanje močno garat…
    Vse dobro.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI