foto: Atilem

Nabor šol za likovno umetnost je veliko. Precej je takih, ki otroku v popoldanskem času omogočajo odličen izkoristek prostega časa. Atilem pa je tista šola, ki zraven svojega poslanstva ne pozablja na dobrodelno noto in s čopičem povezuje celotno družino.

Melita, se slikarji rodijo ali skozi leta talent pridobijo?
S talentom, se zagotovo že rodimo, vendar to ni dovolj, da nekdo postane slikar. Pomembno je, da talent, ki se skriva v nas najprej odkrijemo, ga nato negujemo, razvijamo do njegovega popolnega potenciala in ga kasneje unovčimo. Talenta ni brez truda in investicij.

V glavnem delaš z otroki. Kaj je najvecja past staršev? Da jih pri risanju preveč  popravljamo, omejujemo in podobno?
Zagotovo je možnosti, kjer bi otroci skozi neko »packanje« pridobil novo znanje, bolj malo. Pa ne zato, ker sami ne bi želeli raziskovati na ta način, ampak so po navadi starši tisti, ki nad drugačnim ustvarjanjem (packanjem) niso najbolj navdušeni, zaradi umazanih rok, oblačil itd. Otroci so po naravi zelo igrivi, željni eksperimentiranja še z novimi oz. drugačnimi likovnimi materiali in orodji kot so jih vajeni. Če neko likovno tehniko predstavimo kot igro in jo otroci kot tako tudi dojamejo, bodo hitreje in lažje osvojili določeno znanje in s tem pridobili dragoceno izkušnjo. Zaradi lastnega strahu pred neuspehom, ne smemo prikrajšati otroke celovitega doživljanja okolice in sveta, ki jih obdaja.

foto: Atilem

Opažaš morda, da naši malčki nimajo dovolj možnosti igre s peskom, ki ga povezujemo s kiparstvom ali nanašanje barv, pri čemer je otrok ves umazan, a se približuje slikarski vnemi?
Preveč omejevanja in popravljanja otrok pri risanju je zagotovo lahko slabost. Z konstantnim popravljanjem narejenega ne negujemo otrokovega talenta, ne vzpodbujamo rasti nečesa, kar mu je bilo dano, ampak samo popravljamo slabosti. Otrok bo uspešen, kadar bo vztrajen, zato ga moramo vzpodbujati v negovanju talenta. Konec koncev, vsak otrok vidi svet z drugačnimi očmi in ga tako tudi upodobi v svojih delih, pa naj bo morje vijolično in nebo zeleno.

foto: Atilem

Zakaj je tvoja šola drugačna od drugih? Zadnjič si denimo mimogrede in brez težav pod svoje okrilje vzela še Leva, čeprav tečaja ne obiskuje?
Šola Umetnosti Atilem deluje na področju likovnega izobraževanja že od leta 2009. Izvajamo likovno šolo za otroke, likovno šola za mladostnike ter likovno šola za odrasle. Izpopolnjen imamo likovni program za likovno šolo za otroke, kateri se lahko pridružijo otroci od 4. leta naprej. Namen naše likovne šole za otroke je dati možnost kontinuiranega likovnega razvoja in izobraževanja likovno motiviranim otrokom ter nadgraditi in dopolniti likovni pouk v osnovnošolskem programu. V naši likovni šoli Atilem otroci kakovostno preživljajo svoj prosti čas, pridobivajo zelo pomembne izkušnje in znanja, se učijo delovati v skupini ter spoznavajo nove prijatelje. Posebna pozornost je usmerjena k oblikovanju pozitivne samopodobe – izgradnja in povečanje otrokove samozavesti, kar dosegamo z razstavljanjem učenčevih del, z sodelovanjem na raznih likovnih natečajih ter tematskih delavnicah.
Prav tako imamo strokovno dodelan progam likovne šole za mladostnike, ki je namenjena vsem osmo in devetošolcem ter srednješolcem. Osnovnošolce ter srednješolce skozi celo leto pripravljamo na sprejemne izpite na različne umetniške srednje šole in gimnazije, doma in v tujini ter srednješolce na različne umetniške in strokovne fakultete prav tako doma in v tujini. Naši učenci so do sedaj 100 % uspešno opravili vse sprejemne izpite in uspešno nadaljujejo šolanje vse od Maribora, Ljubljane, Celja, Nove Gorice, Celovca, Graza, eno učenko smo pripravili celo na študij na pariško La Sorbonne.

foto: Atilem

Likovna šola za odrasle pa je namenjena vsem, ki želijo samostojno likovno – umetniško ustvarjati, vsem, ki bi želeli pridobiti celovito likovno znanje. Posebnost naše likovne šole za odrasle so »naše mame«. Vesela in ponosna sem, da se vedno več mam naših otrok skozi vsa ta leta odloča, da se nam pridružijo v naši likovni šoli. Program smo priredili tako, da lahko likovno šolo mame obiskujejo skupaj s svojimi otroki. Tako že več let obiskuje našo likovno šola mama Helena, ki je sošolka s svojo Simo in Semijem, mama Anita z Majo in Markotom, mama Ušrko z Ano itd…. Ko starš pri nas, skupaj s svojim otrokom, preživi svoj prosti čas, ga preživi kvalitetno in ustvarjalno.
V naši šoli so dobrodošli prav vsi otroci in Lev ni prvi bratec, ki se je pridružil sestrici, učenki naše likovne šole. Ker smo v centru mesta in je pod nami restavracija, se veliko krat zgodi, da otroci iz restavracije raziskujejo hišo in naletijo na naš atelje. Če je konec likovnega pouka, otroke vedno sprejmemo in jim ponudimo, da lahko narišejo kakšno risbico, med tem ko starši v miru povečerjajo in seveda tega ne zaračunamo, midva z možem Romanom pa ta čas pospravljava atelje.

Vsako leto enemu otroku tečaj podaris. Zakaj si se za to dejanje odločila in navsezadnje kaj si želiš za prihodnost? 
Res vsako leto nekomu podarim celoletno likovno izobraževanje. V letošnjem šolskem letu imamo kar 5 likovno motiviranih otrok in mladostnikov, ki jim omogočamo brezplačno likovno izobraževanje. To počnem že vrsto let. Humanitarna nota je v Šoli Umetnosti prisotna že od samega začetka. Vsako leto izpeljemo 1 humanitarni dogodek, kjer zbiramo prispevke razno razne pomoči potrebne ljudi. Tako smo že sodelovali z društvom Humanitarček pri zbiranju sredstev za obolele z multiplo sklerozo, za starostnike iz Doma pod Gorco, za UKC Maribor, sama sem prostovoljno vodila poletne likovne delavnice na oddelku za pedopsihiatrijo, eno leto sem prostovoljno vodila likovne delavnice na OŠ Montessori in še bi lahko naštevala, kajti moj moto je, kdor dela dobro, se mu dobro povrne.
In tako se lahko na koncu še pohvalim, da je mojo Šolo Umetnosti Atilem, skozi vsa ta leta, obiskalo že več tisoč učencev, celoletno likovno šolo v tem šolskem letu pa redno obiskuje 105 tečajnikov, v skupinah od ponedeljka do sobote.


Pogovarjala sem se z Melito Ragolič in njihovo razstavo Art od blizu, si lahko ogledate vse do 31. marca v Vetrinjskem dvoru sredi Maribora.

info:
http://www.atilem.si/
FB stran

 

 

1 thought on “Art od blizu s šolo Atilem”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI