VID_7679
Preden sem Varjo Kališnik uzrla v živo se me je dotaknila na daleč. Nato sem držala njeno nebesno modro knjigo v obeh rokah, šele nato sem jo poslušala. Začutila sem jo že ob dogovoru za naše srečanje in ko sva sedeli druga ob drugi v oddaji Dobro jutro pri najini Zvezdani Mlakar, sem spoznala še, da je (tudi) moja sestra.

Varja, kakšna je prava ljubezen, ki jo ženska goji do sebe?
Ta, da se sprejme v vsem, v svojih lepih lastnostih in tudi v senčnih. Sprejeti svoje telo ne glede na to, da smo presuhe, predebele, previsoke ali premajhne. V 15 letih odkar vodim ljudi v njihovi osebnostni rasti s ciljem, da dosežejo stanje radosti, še nisem srečala ženske, pa naj je bila še taka lepotica, ki bi sprejela svoje telo. Zato lahko začnemo prav tu. Vsaka ženska, ko jo postavim pred ogledalo, najpej začuti odpor do sebe. Težko se gleda, globoko diha in ko jo pozovem, naj na glas ponavlja stavek: “Lepa sem, čudovita oseba sem…“ je razburjena in presenečena. Nekatere imajo tako velik odpor, da v trenutku pretrgajo ponavljanje afirmacije in odnehajo. Mnogim se ulijejo solze.

Ali ločitev prizadene ženske veliko bolj kot moške, le zato ker o tem spregovorijo na glas?
Tako izgleda zato, ker moški v večini primerov ne gledajo nazaj, pogosto ne vidijo kaj so izgubili, kot da odrežejo in si zastavijo nov cilj, nov odnos in mrzlično iščejo, če že prej niso tega naredili. To jih seveda ne osvobodi, prej ali slej bo tudi njegovo novo razmerje “padlo”. Ženske pa praviloma gledamo nazaj, jezne smo, kako je lahko kaj takega naredil! Ujamemo se v intenzivna čustva, ki jih ne znamo predelati, smo kot ujetnice starih razmerij. Zato sem v knjigi ponudila toliko metod, ki delajo prav na tem, na opuščanju starih travmatičnih čustev in spominov, da bi lažje pogledale naprej in si namenile novo življenje.
Se ti zdi, da ženske o tej bolečini vse preveč molčijo?
Da, vse preveč se skrivamo češ, da je z nami nekaj narobe, ko se nam zgodi neka huda travma, nezgoda, neprijetnost ali izkušnja. Če si v redu, dobro živiš in nič slabega se ti ne zgodi – tako mislijo ljudje. V resnici pa vsak človek v povprečju doživi 3 do 5 težkih preizkušenj. Nekateri jih lahko skrijejo in se pretvarjajo, da nič ni. Vsaka težka preizkušnja nam je dana zato, ker jo lahko transformiramo. Ko to naredimo, ko nam uspe, postanemo boljši človek. To je le pot v svetlobo, čeprav priznam, meni je ljubša tista radostna.

Kako bi morale bit ženske odprte za ljubezen v svojem življenju?
Tako, da bi izpustile vse tisto, kar to ni. Delo z odpravljanjem bolečin nam pomaga, da stopimo v srce. Pri svojem delu sem opazila, da pogosto moram samo odpraviti blokado, pa se že dogaja pozitivno in človek sam od sebe odpre srce. Potem pa so tukaj še metode kot so „hvaležnost“, „dobra dela“, „gojiti radost“… vse skupaj nam pomaga pri dvigu vibracije in to ni nič drugega, kot pot v ljubezen.

Čemu so pri ženskah na skrbi vsi veliko prej (otroci, mož…), kot one same?
Zaradi ljubezni. Zato ker imajo tako rade svoje otroke in partnerje, da bi vse kar imajo dale, pozabijo na to, da bi sprejele. Ljubezen pa je krog, je dati in sprejeti in če ne sprejemaš, zgubiš vrednost. In če se ne vrednotiš, te tudi drugi ne vrednotijo nič in niti ne vidijo koliko in kaj vse daješ. In padeš v kriog bolečin, saj se trudiš vse več dajati, da bi videli, kako vredna si… temu ni konca in ženska vse bolj trpi. Če hočemo to spremeniti, se moramo začeti ceniti najprej same, si ponuditi vrednost, ki nam pripada. Ponudimo si svoj čas, poskrbimo zase, imejmo se rade in prenehajmo čakati, da nam bi to dali drugi. To bomo dobile od njih šele ko se bomo naučile prej sebi to dajati. In to ni egoizem. Egoist je človek, ki na drugem vidi vse slabo in nič dobro, hkrati pa pri sebi vidi samo dobro in nič slabo. Vse drugo od tega je ljubezen.

Za koga je knjiga namenjena?
Knjiga je namenjena ženskam, ki so bile v razmerju, ki so še v razmerju, ki bi bile rade v razmerju, ki nočejo biti več v razmerju… vse pa še vedno nosijo v sebi bolečino preteklih ali trenutnih vez in jo ne znajo izpustiti, da bi jim bilo bolje. Pomaga jim opustiti bolečino, odpreti srce, obuditi ženstvenost, pa razumeti zakon privlaka, biti srečne… Skratka menim, da knjiga pomaga spremeniti žensko v bolj ljubečo, srečno in zadovoljno s sabo. To je bila želja ki sem jo najprej gojila do sebe in zdaj jo namenjam tudi vsem mojim „sestram“.

foto: Saša Kovačič
foto: Saša Kovačič

Če se nam želiš pridružit jutri zvečer ob 18h v vetrinjskem dvorcu (Maribor) na posebnem druženju, pogovoru o ljubezni do sebe, predavanju, ki to ne bo in meditativnem zaključku, mi tukaj spodaj napiši le, zakaj bi se nam rad(a) pridružila. Izbrala bom le 1 osebo, saj si želimo majhno in intimno skupino sester.

www.varjakalisnik.si
FB stran

2 komentarjev na prispevek “Bela kraljica v lastni ljubezni”

  1. Želim si biti zraven na tem posebnem druženju … Ker sem v ljubezni do sebe še vedno preveč pisana, viharna, poskočna. Ker se tu in tam zavem da me nekje zadaj razjedajo neki črvički … Ker po drugi strani spet včasih preveč ljubim sebe in premalo druge. Ker hodim po poti ljubezni in si želim še više in više. In ne, ne letim visoko nad oblaki. Z nogami sem trdno na tleh, le oziram se navzgor, se tu in tam vržem v valove in plavam kdaj s tokom, kdaj proti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI