Beletrina z zvezd

Mnogokrat sem slišala, da se knjig ne sodi po platnicah, pa je našo najstnico prav ta pritegnila tako zelo, da me je po dolgem času vprašala kaj sploh berem. V rokah sem držala Alico v čudežni deželi, ker bi tudi sama rada odpeketala tja, kjer domišljija ne najde le proste poti, temveč skozi zajčjo ljuknjo pristaneš v čarobnem svetu polnem zanimivih prebivalcev. Lewis Carroll je knjigo napisal veliko časa nazaj. Natančneje v 19. stoletju in je slovel po urnem matematičnem umu ter bil ob tem še logik in fotograf. O njegovem življenju je zanimivo tudi dejstvo, da je postal anglikanski duhovnik. Upam si trditi, da vera sama terja od posameznika veliko domišljije ali vsaj smisel zanjo, zatorej me njegova poklicna usmerjenost, ki je temeljija na logičnem umu ne preseneča. Hote ali nehote smo navajeni iz realistične vsakdanjosti pobegniti tu in tam. Če pri tem pomagajo domišljijske zgodbe to lahko pomaga tako manjšim bracev ali tistim, s povsem izoblikovano osebnostjo.

foto: Doris Markač

Tudi v Butalcih, ki so nastali na domačih tleh se selimo v prav posebno vas. Tam se prebivalci med seboj zmerjajo in počnejo raznorazne neumnosti. Človek bi pomislil, da je določene tako izrazito neumne, da ne morejo biti res, ampak
vsakodnevno življenje na področju politike ali medosebnih odnosov boste na žalost bolje razumeli skozi pripoved Frana Miličinskega in njegovih Butal, ki jih je v obliki humoresk objavljal v različnih časopisih.

foto: Doris Markač

Mali princ predstavlja knjigo, ki jo je vsaj enkrat vsak že prebral. No, morda je nekaj tistih redkih, ki je niso še nikoli, vendar ne moremo zaobiti dejstva, da je primerek gotovo našel mesto na knjižni polici, malodane vsake hiše ali stanovanja. Blizu je tako mlajši populaciji, kot tisti, ki je otročavo mladost že presegla in če gre verjeti pisatelju, jo je posvetil prav odraslim in ima na drugi strani tehtna opravičila za otroke, da je knjiga namenjena tudi njim, saj je nekoč bil otrok tudi sam. Iz napisanih listov je mnogo misli tistih, ki jih omenjamo, citiramo ali razmišljamo v svojem vsakdanjem življenju. Kdo od nas ne zna na pamet prav te: “Kdor hoče videti, mora gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno.”
In če kot odraščajoč deklič nisem razumela zakaj je vrtnica tako dragocena, kje se skriva lepota puščave in kako to, da si srečen že uro pred snidenjem, potem je prišel ta čas kasneje. Veliko kasneje. Zato je knjiga namenjena tebi in meni. Mojemu otroku, ki se zapira v sobo ali starostniku, ki v cvetoči vrtnici vidi odsev ljubljene, ki ga je že zapustila. Mali princ je prav gotovo biblija današnjega časa, ki jo treba imeti v lastni bližini. Namreč njene modrosti so preprosto večne.

Povojni čas na naših tleh nam želi približati Marinko, v čigar družbi bodo mladi ne le uživali, temveč se prav tako spraševali, kako je sploh mogoče, da nekdo lahko zapusti tako prikupno deklico. Ne bodite presenečeni, če boste zajokali in k branju vabljeni tudi odrasli. Zakaj prav oni? Ne le zato, ker bodo ob njej uživali, temveč bodo lahko spoznali, kje vse in kako lahko otroke zaščitimo. Ji pomagamo v situacijah, ko postanejo jezikavi, uporni in kljubovalni. MOrda taka duša le išče pozornost in ljubezen, mi pa ji znamo nameniti le rezko kritiko.
Sicer mladinsko besedilo z naslovom Pridi, mili moj Ariel tako ni le mladinska literatura, ki vabi, da jo v roke vzamejo le učenci in še to zavoljo učiteljevih ukazov, temveč vsi mi, ki jim želimo predstavljati varno zatočišče in ne več le prepovedi in napadov.

foto: Doris Markač

Naj kaj pomislite ob besedi Ostržek? Ja na laž in morda kratke noge. 150 let je tega, ko se je lutka na nek način rodila skozi knjigo in je v vsem tem času postal najslavnejši fant, oprostite lutka, ki se mora, če seveda želi postati pravi pravcati fant seveda naučiti, da se laganje ne izplača. Skozi pripoved tako otroci spoznajo, da nas cepetanje na mestu in kričanje: “Hočem, hočem, hočem vse in hočem zdaj.”, ne pripelje nikamor. Spoznavamo pomembno besedo, kot je kesanje, ki v odraslem svetu na žalost izginja. Po knjižni predlogi se je posnelo veliko filmov, odigralo mnogo lutkovnih in gledaliških predstav do te mere, da je ostržel ostal v naši srcih ne le lesena lutka, temveč mali fantek s srcem.

foto: Doris Markač

Draga bralka, dragi ljubitelj lepih naslovnic in vsi ostali, ki ste že našli prostor na knjižni polici za knjige, ki bodo prostor sam poživeli, pred teboj je nagradna igra – klikni tukaj, v kateri te čaka celotni prvi letnik Zvezdne Beletrine. Želim si, da bi postala kakšna izmed teh lepo darilo tako za prijateljico, kot otroka najljubše sosede. Če pa sem te z naslovi le spomnila, da vzameš tisto knjigo, ki jo že imaš doma v ponovno branje ti želim, da modrosti iz njih vpleteš v svoj vsakdan. Zdaj je čas, kar omenjeno še najbolj potrebujemo. In tisto vez, ki jo knjige med nami spetajo.

Shopping Cart
Scroll to Top