FullSizeRender(22)Kotički v strogem centru Maribora, ki so daleč od oči, predstavljajo prijetno zatočišče. V enem od njih je popravljalnica koles. Za tiste, ki jih poznajo in vse ostale, ki mimohode iščejo nekoga, ki bi jim kolo popravil, servisiral ali le napolnil ozko pnevmatiko. Zame so točka, kjer moje kolo zavira, prostor, kjer najdem zatočišče in kraj, kjer se zbirajo ljudje, ki najraje jadrajo na kolesu.

1. Kaj bi pisalo na osebni izkaznici BikeLaba v rubriki kdo ste in kdo niste?
Zadruga BikeLab z.o.o., so.p., Gosposka ulica 11, Maribor. Od leta 2014. Popravila koles, reciklaža koles in kolesarskih delov, usposabljanja za kolesarske mehanike ter načrtovanje, gradnja in upravljanje gorsko-kolesarskih parkov.

FullSizeRender(23)
foto: Petra Greiner

2. Dandanes, ko je kolo osrednje prevozno sredstvo menite, da zanj primerno skrbimo ali pozabljamo na servise in smo mnenja, da kolo pač voziš dokler gre?
Če dobro pomislim, je večina koles, ki jih dobimo v našo delavnico v dokaj slabem stanju. Če bi ljudje tako slabo skrbeli za svoje avtomobile, kot skrbijo za svoja kolesa, jih velika večina nikoli ne bi opravila tehničnega pregleda. A se stanje na tem področju počasi spreminja. Sploh zato, ker kolo dejansko (spet) postaja vedno bolj priljubljen način prevoza.

3. Kaj bi mesto še lahko naredilo za dejstvo, da bi se kultura uporabe kolesa razbohotila v tolikšni meri, kot to poznajo druga, večja Evropska mesta?
Rabimo kak kilometer več kolesarskih stez, takih pravih, ne zarisanih na pločnikih, morda malo bolj strpne voznike, ki vsakega kolesarja ne bodo »nadrli« s hupo ali pa v živo skozi odprto okno, predvsem pa potrebujemo splošno zavedanje, da je Maribor super mesto za kolo. Pa ne mislim samo na športno in rekreacijsko uporabo, mislim predvsem na vsakdanjo uporabo. Služba, nakupi in to.

foto: Petra Greiner
foto: Petra Greiner

4. V petek nas čaka v samem strogem centru Maribora odličen koncert. Čemu?
Zakaj? Ker se bo malo jedlo, ker se bo malo pilo, ker se bo poslušalo dobre lokalne bande/soliste in ker bo res fajn.
Zdaj pa zares (pa ne, da zgoraj zapisanega ne mislim resno). V začetku februarja nas je zalilo. Od zgoraj. Počen vodovodni ventil. Se dogaja. Mnogim. Nič takega. No ja, zaradi “nič takega” smo bili več kot dva meseca zaprti. Ko te zalije, te pač zalije. In si je prijatelj Boštjan namislil, da bi delali dobrodelni dogodek #supportbikelab, beri: piknik/druženje/koncert. Da bomo lažje zadihali, brez plesni in rje.
Kdo bo “špilal”? Ana Bezjak, LeonArt, Preporod, Happy Ol’Mcweasel, plate pa bo rolal UrbaDur.
Z nami bodo tudi fantje iz Pivarne, ki bodo točili odlična piva in ostali, ki so nam pomagali.

5. Navodila za uporabo BikeLaba?
Naša popravljalnica koles je odprta od ponedeljka do petka od 08.00 do 17.00. Najdete nas v enem najlepših mariborskih dvorišč, v Gosposki ulici 11. Drugače pa smo 24 ur na dan na razpolago na www.bikelab.si ali na socialnem omrežju Facebook.

unnamedPogovarjala sem se z Matejem Obujem.

info točka:
BikeLab dogodek
www.bikelab.si
FB stran

1 thought on “BikeLabovo jadranje na kolesu”

  1. Zanimiv klepet, krasna spletna stran, uporabne reči in veliko dobrega.
    Če ne drugega, kmalu pošljemo vsaj kakšno čelado in kupimo peresnico…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI