foto: Petra Greiner
foto: Petra Greiner

Seppa Musterja je mož srečal, davnega leta, med oranžnimi vinarji, ki so se mudili na Ljubljanskem gradu. In vsa ta leta je čaka, na najin obisk, ki v eno smer terja le 45 minut zmerne vožnje.
Gre za enega redkih vinarjev, ki ga najdemo takoj čez avstrijsko mejo in se lahko pohvali z biodinamičnim načinom kmetovanja. Ustaviva se pred obnovljeno staro hišo, s pripadajočim poslopjem. Maria mirno zaliva rože pred njo in mlajša otroka pogledata izza zidov le toliko, da naju ošvrkneta s pogledom. Prostor za degustacijo, ponuja dovolj veliko mizo, na kateri se je  zvrstil niz sveže štajerske svežine. Od laškega rizlinga, zweigelta, mimo modre frankinje, pa vse do sauvignona. Vino Erde, ki je macerirano najdlje (od 6 do 12 mesecev),  je bilo na žalost razprodano in ga sicer hranijo v preprostih glinenih steklenicah.

foto: Sašo Greiner

foto: Sašo Greiner

Lega njihovih vinogradov, je zaradi sosednjega Duha na Ostrem vrhu in sicer oddaljenega Pohorja, precej na udaru pozebe, če pa mimo priteče še toča, pa je lahko letnik v litrih precej skromen. Zato vino shranjujeta za, lahko bi se reklo, ‘hude čase’. Pristna oranžna vina imajo svoj karakter, značilni vonj in okus, če jih primerjamo z drugimi klasično pridelanimi sortami rizlinga ali sauvignona.  Letniki istih sort, se lahko zelo razlikujejo. Svojo noto dodajajo vremenski pojavi, kot so število sončnih dni, padavin in drugih vremenskih sprememb.

Sicer pa sta Maria in Sepp zagovornika naravne pridelave, ki se kaže v ročnem obiranju, nožnem stiskanju, spontani fermentaciji z lastnimi kvasokvami in polnjenju brez dodanega žvepla in filtracije. Če vino še ni dovolj ‘zrelo’, se sod ne odpira. Čas in narava, preprosto naredita svoje.

Družine Muster ne obiščite, če zavijete mimo njih na kolesu in pričakujete vinotoč. Ne zavirajte v avtu, če se boste nad svežim okusom zmrdovali. Pojdite tja, če razumete vsaj nekaj osnov biodinamične pridelave vin in se vračajte, če boste lahko odprli brbončice za naravno štajersko svežino, ki se zrcali v vinskem kozarcu.

foto: Petra Greiner
foto: Petra Greiner

http://www.weingutmuster.com/

1 thought on “Biodinamična pridelava vin, takoj čez mejo”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI