vir: http://www.remotelands.com/itinerary/kazakhstan
vir: http://www.remotelands.com/itinerary/kazakhstan

Ena večjih držav na svetu, ki slovi po odprtosti, ne le v razgledu pokrajin, temveč v odnosu do ljudi, se lahko ponaša z nomadsko dušo. Dasiravno so se v zadnjih desetletjih industrijsko modernizirali, niso pozabili na stik z nepregledno množico živali, ki jih vabi na neposeljene pokrajine, prostrana jezera in nepregledne gozdove.
Ob vsem kar imajo, morja ne pogrešajo, se pa odpirajo navzven ne le proti Evropi sami, temveč krepijo stara prijateljstva s Slovenci. Že nekaj časa je močno delujoč poslovni klub Slovensko – Kazahstanskega prijateljstva, ki krepi domače gospodarstvo.  Samo povezovanje lahko razumemo kot pomembni prispevek k ugledu naše države po vsej Aziji in k njeni bilanci, česar bi si, roko na srce, želeli prav vsi. Domačemu gospodarstvu bi namreč ta hip po moji skromni gospodinjski oceni, najbolj pomagalo trgovanje s tujino, kjer našo pridnost, natančnost in kvaliteto znajo ne le ceniti, temveč jo primerno tudi plačati.
Če smo ob kazahstanskih zvokih, v graciozni dvorani hotela Union v Ljubljani, tik pred koncem prejšnjega leta že uživali, potem me iskreno veseli dejstvo, da v moje mesto prihaja večkrat nagrajen Simfonični orkester državne univerze za umetnost Astana pod taktirko Daurena Glymova, tudi ta mesec. Že takrat smo lahko uživali ob iz starih ljudskih skladbah, ki jih izvajajo na tradicionalnih glasbilih. Tokrat bomo prav tako slišali dela kazahstanskih ljudskih umetnikov in  skladateljev, kot so S. Mukhamedzhanov, M. Tulebaev in N. Tlendiev. Priredbe tuje klasične glasbe izvajajo na precizen način, ki zadovolji še tako zahtevnega poslušalca.

foto: Aleš Gačnik
foto: Aleš Gačnik

Koncert bo izveden v prisotnosti ambasadorja, njegove ekselence Kairata Sarybaya in je bil organiziran s strani kandidata za častnega konzula Republike Kazahstana  Gorazda Šifrerja, ki sem ga med temi stranmi že predstavila. Z njegovo potrditvijo, bo naše mesto lahko stkalo nekaj svežih gospodarsko pomembnih vezi, s potovanjem tja, ozrlo nekaj več širine, kot jo sicer poznamo na domačih ulicah in želim si, da bo njihova glasba predvajana že čez slab teden pripomogla, da se iz že nekaj let trajajoče zime, naposled dvignemo, kot prvi spomladanski cvet. Verjamem namreč, da v slehernem od nas tli neizmerna volja do ustvarjanja, predvsem pa ljubezen do mesta, ki bi moral začeti kazati uspešnejšo podobo, kot jo je v preteklosti že bilo vajeno.

Za torkov (29. 3., ob 19:30, Unionska dvorana) koncert Biseri Kazahstana podarjam 2 krat po 2 vstopnici. Po ustoličeni navadi ‘roke gor’. Žrebanje sledi v četrtek zjutraj.

2 komentarjev na prispevek “Biseri Kazahstana pod domačim nebom”

  1. Dober vecer mojstrica tankocutnosti! Pravzaprav sem hotela izvedeti kako se prijavim na zrebanje, ker me je ta koncert , to nasprotje kica zelo pritegnilo. Pa sem se spomnila, da ze odkar si se javila ze oscem pravi naziv zate in ta te sigurno med mnogimi prav opise 😉
    Mirno noc vam zelim !
    Aja, pa ce gre to tak, dajem roko gor 😉

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI