foto: Sanja Martinec
foto: Sanja Martinec

Tino poznam približno toliko časa kot svojega moža in mi je na mnogih življenjskih mestih prav tako pomembna kot on. Že v času nosečnosti s Sofio sem načrtovala, da bo botra mojega drugorojenke, vendar vseh ostalih dogodkov nisem pričakovala. In ker je Tina iz Ljubljane in sva tja bili po rojstvu premeščeni tudi midve, smo imeli zelo čuten krst prav na Pediatrični kliniki. Spominjam se, kako mi je ob obisku prinesla modne revije, ki so bile tako pomembne, kot tista najina čokoladna torta v Zvezdi in kot ena redkih je verjela v svojo posebno kršenko z dodatnim kromosomom. Sicer je zaslužna, da sem se izvila iz varnega zavetja črne in odkrila mnoge barve in pravzaprav zacvetela. Njeno znanje ponuja veliko uporabnega za sleherno žensko, zato sem prijateljici Maji za njen dan kupila njeno storitev ‘pospravljanje lastne omare’, ostale možnosti najdete na njeni strani. Blog ponuja uporabne nasvete skozi vso leto in na FBju nas te dni spodbuja, da ponovno uporabimo že pozabljene kose, ki tičijo na dnu omare.
Naše zadnje druženje ‘Pogovori ob čaju’ pa smo začinili z njenim predavanjem in naše posebne mame so odšle domov s kančkom več zavedanja o barvnem tipu, kar bodo v bodoče poudarili pri svoji postavi in postale bolj zadovoljne ob brskanju po lastni omari.

Se spominjaš kako si mi enkrat na mb.čaju razlagala, da se čez čas vidiš kot samostojna svetovalka? (otrok še mislim, da nisva imeli).  To je izredno pogumno dejanje in kaj potrebuje ženska za ta korak?

Hvala, da si me spomnila na tisti najin čaj in na tisto mojo vizijo. Kaj potrebuje ženska za tak korak? Predvsem zelo močno željo po tem, da bi tako vizijo uresničila. Sama lahko rečem, da sem se (če sem čisto iskrena) videla izključno v tem delu in poklicu; da sem se odločila prav, mi dokazuje vsakodnevno delo s strankami, ki me izpolnjuje in osrečuje. Slabe volje in misli »Joj, spet ta služba!« pri meni preprosto ni. Brez pretiravanja lahko rečem, da je moje delo moj največji hobi.
Seveda je potrebno povedati, da sem izbrala ta ‘freelance’ poklic tudi zato, ker mi omogoča, da sem lahko veliko časa s svojo družino, ki mi je prva vrednota. nama1

Si mnenja, da je šolanje v tvojem primeru potrebno (CMB npr., kot ga imaš ti) in kaj dela stilista res posebnega?

Mislim, da je določena vrsta izobrazbe potrebna, kajti tudi če ima nekdo prirojen smisel in talent za stiliranje in estetiko, je dobro imeti tudi teoretsko podprto ozadje, zato da lahko svoje delo tudi argumentiraš. Prav CMB certifikat britanskega podjetja Colour Me Beautiful s 30-letno tradicijo in mednarodno priznanimi stilisti je tisti, ki mi je dal suverenost in potrebno teoretsko znanje, še zlasti s področja aplikacije barv na barvne tipe, krojev na različne oblike postav ter celostnega pristopa k osebni podobi.
Neodvisno od vrste izobrazbe, pa ima vsak stilist svoj osebni pristop k estetiki in oblačenju, zato se tudi stranka v nekom najde, v drugem recimo ne. Določen delež svoje ‘filozofije’ gotovo izražamo stilisti tudi skozi svojo osebno podobo. Opažam, da se stranke pogosto odločajo zame zato, ker se jim zdim prizemljena, ker si k meni upajo pristopiti in ker jim je všeč to, kar pokažem na svojem blogu. Vejo, da jih ne bom tlačila v ‘high fashion’ oblačila, če tega nočejo, ampak jim bom pomagala do vsakodnevne urejenosti v vseh življenjskih okoliščinah.

Česa si po vseh letih svetovanj res vesela (recimo, ko vidiš, da so stranke od tvojega svetovanja nekaj odnesle in prenesle v prakso)?

Res vesela sem strank, ki se vračajo k meni, ki mi povejo, kako zelo se jim je življenje spremenilo, odkar so začele nase, na svojo garderobo in svojo urejenost gledati z drugimi očmi. Nekatere se dobesedno preobrazijo iz gosenice v prelepega metulja. Zelo rada ženski povem, kaj vse je lepega na njej in vrednega, da to poudari. Ni lepšega kot videti stranko, ki jo srečam mimogrede v mestu, kako žari v svoji urejenosti, ker je pri meni pridobljeno znanje prenesla v svojo prakso.

foto: Sanja Martinec
foto: Sanja Martinec

Kateri modni dodatek je ključen (da podobo dvigne ali povsem uniči)?

Zagotovo so to čevlji in potem takoj torbica, na oboje ženske polagajo bistveno premalo pozornosti. Vedno pravim, da je boljše imeti dve dobri usnjeni torbi kot osem cenenih sintetičnih. Nasploh pa se premalo poudarka daje na modne dodatke (šale, pasove, nakit, ure, …) in tudi ličenje, saj lahko en in isti outfit z drugačnimi dodatki popolnoma spremenimo in ga prilagajamo različnim okoliščinam.

Kaj bi priporočila vsem, ki se skrivajo za črno, si puščajo dolge tanke lase in mislijo, da je rdeča šminka za rezervirana le za vroče ženske?

Vsaka sprememba zahteva določeno mero poguma, vendar je včasih vredno pogledati izven svojih zakoreninjenih okvirov in prepričanj, da odkrijemo, kaj vse nam (še) pristaja in kako lahko z majhnim trudom dosežemo velik učinek. Nenazadnje bi rekla, da se Slovenke preveč resno jemljejo – večna vprašanja o tem, ali se na primer barvni odtenek majice popolnoma ujema z vzorcem na šalu, ali res lahko kombiniramo različne dele kostima tudi na druga oblačila in podobno. Moda in stil sta odraz naše kreativnosti , zato morata biti tudi zabavna!

 

foto: Rene Gomolj
foto: Rene Gomolj

Kaj je zate srečna 13ica?

‘Srečna 13-ica’ v smislu težkega dogodka, iz katerega sem izšla močnejša, je zame gotovo rojstvo najinega prvorojenca. Zaradi težke preeklampsije se je namreč sin rodil 2 meseca prezgodaj in s porodno težo slabega 1,5 kg takoj pristal v inkubatorju. Kot nedonošenček se je nato prvih nekaj dni boril s hudo dihalno stisko. Takega scenarija si seveda nobena nosečnica ne zamišlja za zaključek svoje nosečnosti, gotovo me je vse skupaj prizadelo in presenetilo še toliko bolj, ker je bil to moj prvi otrok. Od idealnih predstav o lepem porodu in doječem dojenčku sem bila nenadoma soočena s carskim rezom, inkubatorjem, respiratorjem, merilci saturacije, infuzijami, grožnjo smrti, … pa črpalkami za mleko in skrbjo, kako in kdaj bomo vsi skupaj kot družina doma. (Sin je zdaj zdrav 6-letnik.) Lahko rečem, da naju je z možem ta preizkušnja dolgoročno gledano okrepila in povezala. Marsikdaj pomislim, “če sem zmogla takrat to, bom zmogla tudi kaj drugega”.

Kje se vidiš čez 10 let?
S krasnim možem in tremi otroki, ki pa bodo že toliko večji, da bom pri svojem delu in v prostem času samo še bolj uživala. Lahko rečem, da mi je življenje z vsakim letom bolj všeč in da se imamo vedno lepše.

 

foto: Rene Gomolj
foto: Rene Gomolj
 

Tina, jaz pa želim, da gre skozi tvoje roke veliko žensk, ki ne bodo več nesrečno postavale pred omaro, ampak bodo s pravo barvo in kroji podčrtale vse svoje adute.

2 komentarjev na prispevek “Botra od glave do pet”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI