foto: Petra Greiner
foto: Petra Greiner

Kamin je v očetnjavi že stalnica. V vseh teh letih smo zamenjali troje vrat, sama sem nadimila ducat prijateljev, zdaj pa smo prvič spekli ribo. Očitno je moral k hiši priti Sašo. Dedi Franci je pripravil bukova drva, ženske iz ribarnice so prihranile divjega in dovolj velikega brancina, jaz in otroci pa smo vse skupaj samo pozobali.

Za nekoliko drugačno božično pojedino potrebuješ:
bukova drva
ribe (za žar so primerne mastne in druge večje ribe: brancini, orade,
zobatec, pagar, škarpena. Tudi “manj cenjene” plave ribe je še dodal, ko sem zapisovala)
sol, poper
ekološka limona
rožmarinova vejica
oljčno olje

Drva pripravi uro pred peko, da bo žar pripravljen. Med vročo domačo juho se mora ogenj umiriti. Ribo osušiš, zarežeš do kosti, posoliš in popraš ter jo daš na vnaprej ogreto mrežo.
Ribo obrneš le enkrat (jaz bi jo gotovo še nekajkrat vmes) in pečena je takrat, ko meso ni več prosojno. Koža se mora hrustljavo zapeči. Vmes jo tri do štirikrat naoljiš z rožmarinovo vejico. Ko jo obrneš, nanjo položiš 3 tanko narezane limonine rezine in rožmarinovo vejico. Ves čas paziš na ogenj! Prilogo pripraviš po želji. Nam je zadostoval pečen krompir iz pečice ter solata.

Po kosilu smo preprosto posedeli ob kaminu in uživali ob prasketanju ognja. Dišečih sveč ni bilo treba prižgati. Le zasnežen pogled bi idili dodal zimski pridih.

foto: Petra Greiner
foto: Petra Greiner

2 komentarjev na prispevek “Božični žar z ribo”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI