urša

So ljudje, ki te navdušijo na daleč in so taki, ki jih še videl nisi, pa veš, da te z njimi povezuje neka nevidna vez. Urška Jenko je ženska, ki pooseblja estetiko in mojstrica, ki je čarovnijo ujela v mnoge forme preprostega papirja.

Urška, mnogi te poznajo še iz časov, ko si imela sredi Celja lično trgovinico. čut za estetiko si prenesla v spletni format. Je to podedovana sposobnost ali pridobljen dar?
Hvala, Petra. Te korenine so v meni. Od kar pomnim, me je vse kar je bilo povezano z lepim dvigalo, prebujalo v meni ustvarjalnost in prijeten občutek v telesu.

Mene si povsem navdušila z limoninimi beležnicami in karticami. S kom najraje sodeluješ in na kakšen način te umetnik prepriča, pritegne tvojo pozornost ali povsem očara?
Pogosto se navdih, utrinek, zamisel… prebudi najprej v meni. Nagovori me in če me dovolj prevzame, se zelo kmalu pokaže celota. Potem se zgodi, vsaj do sedaj je bilo tako, na ključ je. Nekako si z ilustratorjem prideva naproti. Neka sinergija, naklonjenost, občutenje drug drugega je že v zraku. Sledi zelo intenziven in hiter proces. Izmenjava mailov, pogovori, delo na računalniku, izbira barv, pisave, papirja, korekcije… Fokus.
Očara me način umetnikovega izražanja, tisto nekaj v njem, karizma, njegov svet, ki se lahko zlije z mojim.
Ravno pred dnevi sem prebrala intervju s Karolinko, poljsko umetnico, s katero sva pred kratkim ustvarili kolekcijo zvezkov in razglednic Dreams, Bright ideas, For me. Karolinke ne poznam osebno, le z instagrama, a ob prebranem sem se le nasmehnila sebi in si rekla, ja to je ona!
Rada sodelujem s tistimi, ki zmorejo pristno navezo, sooustvarjanje, imajo čut za empatijo in v tem sodelovanju uživajo. Jih projekt prevzame in se končnega izdelka iskreno, srčno veselijo.

foto: Urša Jenko
foto: Urša Jenko

S ponudbo instapic fotk se zdi, kot bi želela ohraniti lepe trenutke, ki zaradi količine nastajajočih foto trenutkov tonejo v pozabo. Kaj pravzaprav ponujaš?
Ja, tako nekako. Ne gre toliko za estetiko ali kvaliteto fotografije. Mnogo bolj pomembno je, da v ljudeh, ki jih naročijo prebujajo prijetne občuke, zapise v telesu, ki so jih doživljali takrat, ko je fotografija nastala.Kar ponujam najdete v moji spletni trgovini vilamalina.si in trgovinah po Sloveniji in v Grazu.

fptp: Urška Jenko
fptp: Urška Jenko

Kaj tvoj mini oblikovalski studio še ponuja? Denimo papir za ovijanje daril je tako lep, da je človeku škoda, da bi ga zavrgel.
Haha, Petra tvoj smislel za humor me vedno navduši. Hvala. Ja, saj ga lahko prilepiš tudi na steno in kaj napišeš nanj, dobro sede tudi v okvir…
Je pa res, da je zelo drugače, če povsem preprosto stvar zaviješ na svoj način in tako v darilo daš nekaj sebe. Deliš, podariš energijo, čas, ki si si ga vzel za obdarjenega, ta užitek in ljubezen, ko to počneš. To je tisto, česar se ne da kupiti. Je bistvo tega lepega zavijalnega papirja.
In prav to smo nekoč v trgovini Vila Malina počeli. Vsako malenkost, če je starnka želela, smo brezplačno zavili. Si medtem kaj povedali  in si vzeli čas drug za drugega. Zato je bila tista Vila Malina zame resnično pravi poligon učenja medsebojnih odnosov, sprejemanja drugačnosti, strpnosti…
Poleg ovijalnega papirja, so moj največji izziv zvezki in razglednice. Instapic in printi.

Kdo je Urška, ko zapreš oči?
Ko jih priprem sem jaz, čisto in preprosto, to kar sem. Bitje globokih občutij. In ko jih zaprem tako, da se potopim zares vase, ko vse spustim, odpustim, sprejmem, sem v pretoku… takrat sem čista ljubezen. Takšni kot smo vsi v svojem zdravem jedru.

www.vilamalina.si
Instagram

Pokukajte v Vilo Malino in povejte, kateri izdelek vas je najbolj navdušil. Po nedeljskem žrebu, podarjava zvezek For me.

foto: Urška Jenko
foto: Urška Jenko

8 komentarjev na prispevek “Čarovnija ujeta v papirju”

 1. Čudovita je, prav tako njeni izdelki, fotografije na instagramu in vsi zapisi pod njimi. Se že od vsega začetka spogledujem z njenimi izdelki, zvezka bi bila pa nadvse vesela.

 2. Vseee je lično, chic in lepo! Divje rožice,…na kartici, na papirju, na notebook-u,…so sploh ekstra lepe! <3

 3. Iz take so stvari kot sanje … kaj pa vem. Nagradna igra je res mikavna, le da se bojim, da sam ne premorem tako lepih misli, kot so ti vilinski izdelki.

 4. Same krasne stvari. Kar ne morem se jih na gledati in občudovati. Se vedno staro modno pišem zvezke… 😉 Nagrada mi je pisana na kožo. ..

 5. Vila Urška. Od nekdaj. Z najlepšo trgovinico v mestu in sedaj z čudovitimi stvaritvamki, ki se jih ne zavrže.
  Sama osebno polnim in polnim zvezke posute z limonicami. Pa imam vse rada. A ko sem v Lj… kar roma spet en z mano.
  Maham…. eni in drugi vili.

 6. Čudovito, navdušena, lepo, prav vse! Težko se je odločiti kaj je najlepše, moji so bili najbolj navdušeni nad Bulli-jem, jaz pa nad vsem!

 7. Notebook tree, hčerka pa navdušeno skače ob van verziji in vsem razloži, da tak kombi ima pa njen stric Peter.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI