cotar

Kratko bivanje v Idriji je prineslo nova spoznanja o skritih kotičkih naše države. Pustimo ob strani dejstvo, da so nas v mestnem Mercatorjevem centru zavonjali, da nismo njihovi ali zakaj je pomembno, da poznaš pot do lekarne tudi v tujem mestu.
Od tam smo izlet načrtovali na Kras, ki se je spotaknil ob krasnem Štanjelu. Restavracija, ki se je te dni že zaprla, je ponudila italijanskim kolesarjem in nam zadovoljivo kosilo, saj ima Kobjeglava, ki je bila na našem seznamu odprta vrata šele konec tedna. Čotarjevo klet najdete takoj ob cesti, ko se Gorjansko šele prav začne. Gospodar Branko nas je že čakal, medtem, ko se je sin Vasja podil po vinogradu.

RG2_5836

Priznam, da ga je presenetil otroški vrvež, ki sva ga pripeljala s seboj, vendar smo si vinsko klet v dveh etažah, ki je vkopana v živo skalo, prav vsi pogledali z velikim zanimanjem. Naši otroci ob vinski poteh ne trpijo in se ne dolgočasijo.  Dvorišče pred hišo je omogočalo pravo zabavo z zalivanjem trave, igranjem s kamenčki in nagajanjem starejši sestri.

IMAG1790
Všeč mi je gospodov svoboden duh, ko pove, da oranžna vina niso nobena novost in da v glavnem hodijo na sejme v tujino, kjer je delež prodaje okrog 80%. Ker sta se pred dnevi tam ustavila avstrijska novinarja, smo degustirali veliko več, kot bi sicer:
Vitovska, 2011
od belih še Sauvignon in Malvazijo
Teran, 1999
Merlot,
Terra Rossa
Čotarjeva vina so posebna, imajo zgodbo, v kateri se srečujejo zemlja, sonce, delo človeških rok in predvsem čas. Ta je potreben, da vina dozorijo in se umirijo. To poteka v velikih starih hrastovih sodih, kjer je vpliv lesa čimmanjši. Tako nastanejo vina, ki v sebi nosijo pečat zemlje in letine. Usedline so del zgodbe v pridelavi naravnih vin. Vsa vina so nefiltrirana, količina žvepla je zanemarljiva. Barva variira vse od rumene do rdeče oranžne pri belih vinih, kjer je bil čas maceracije daljši. Od rdečih vin gre izpostaviti teran, ki je po večletnem ležanju v kleti tako zrel, da v njem ni več zaznati tipične kisline in živahnosti, ki je tako značilna za terane. Na penino smo povsem pozabili in za domov nakupili lep vzorec vinskih steklenic, ki so rožljale vso pot domov.

IMG_20140715_184558
info:
http://www.cotar.si/
ata Branko: 041 667 126
mail: vasjacot@amis.net

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI