Erazem s ščetko

curaprox

Ni vsaka zobna ščetka dovolj dobra za moje zobe, zato tudi v tujini iščem Curaproxove, na taborjenju smo z mamicami za skupnimi umivalniki prinašali prav te in jih hvalile ter medzobne ščetke so nekaj, po čemer bi bilo dobro, da začnemo posegati prav vsi. H klepetu sem povabila Ano Bradač, dr. dent. med. iz Zobarnice, ki dela z otroki in ima zanje neizmeren smisel in se nisva ustavili le pri pripomočkih, temveč v vzpodbudi, da bi otroci ustno higieno osvojili dovolj zgodaj.

 1. Ana, prva splošna misel na zobozdravnika ni ravno prijetna, ti imaš v Zobarnici mlajšo populacijo, kaj lahko naredimo starši, da otroci pridejo  do vas že dobro pripravljeni, da ne rečem ravno umirjeni.
  • Otroci naj pridejo prvič k zobozdravniku, ko nimajo nobenih težav ( če jih kaj boli, že niso mirni, posegi na bolečih zobnih strukturah so vsaj malo dodatno boleči, kar samo poveča travmo). Priporočljivo je, da dojenčka seznanite z zobozdravniškim okoljem, ko mu izraste prvi zobek, najkasneje pa ob enem letu.
  • Kasneje so priporočljive redne kontrole na 6 mesecev tudi, če otrok nima težav.
  • Obisk zobozdravnika predstavite kot nekaj normalnega: zanima me, ali imaš zdrave zobke, če jih dobro čistimo in če so kakšne nevarnosti v našem načinu življenja, ki ogrožajo zdravje zob in obzobnih tkiv ali bi lahko povzročile ortodontske nepravilnosti.
  • Nikoli otroku ne obljubljajte nagrad v naprej. Če rečete: ‘če boš priden, gremo potem po nagrado’, otrok takoj dobi občutek, da je pregled pri zobozdravniku nekaj zahtevnega, če mu mama potem obljubi nagrado.

 2. Ali znamo sploh pravilno ščetkati zobe, tako, da smo prijazni do dlesni in ne krtačimo na način, da spravimo vratove ven? Prosim razloži tako, da bomo vsi razumeli in seveda upoštevali.
  Dlesen poškodujejo trde zobne ščetke, močan pritisk na dlesen in nepravilni gibi. Ker nam je ščetkanje rutina od malega – kar se Janezek nauči, to Janez zna in večino gibov delamo nezavedno, bi bilo najboljše, da se glede pravilnega ščetkanja obrnemo na svojega zobozdravnika ali ustnega higienika. Osnovna pravila pa so:
  • Mehka zobna ščetka s čimveč ščetinami: za odrasle priporočala CURAPROX VELVET , za otroke CURAPROX KIDS, za dojenčke CURAPROX BABY. Ščetine naj bodo goste, ravno prirezane, da dejansko učinkovito in varno očistijo. Otroška ščetka naj ima gumirano glavo, da je za otroka tudi popolnoma prijetna, kar curaprox zobne ščetke ponujajo.
  • Držanje ščetke kot pisalo in ne kot hlod, kar smo skoraj vsi vajeni.
  • Izvajanje malih krožnih gibov, ki zajamejo zob in predel = sulcus, kjer se dlesen prirašča na zob.
  • Paziti moramo, da s ščetko ne izvajamo ‘vrtincev’ na predelih, kjer prehajamo preko sredine ust ( največkrat podočniki in ličniki)
  • NIKOLI ne ščetkamo zgornjih in spodnjih zob v enem!
  • In razen na griznih ploskvah, nikjer ne uporabljamo gibov naprej – nazaj.

  Krokodil

 3. Medzobne ščetke so zelo pomembne. Zakaj? In kako to, da nitka sama ni dovolj. Tako sem namreč zmotno mislila še nedavno. Vem, da svojim pacientom deliš tudi testerje in jih učiš kako naj jih uporabljajo.
  V medzobnih prostorih se tudi nabira hrana in bakterije ter raste biofilm, ki povzroča karies ali vnetje dlesni. Medzobne ščetke priporočam ker so enostavnejše in bolj varne za uporabo kot zobna nitka, ko se jih enkrat naučiš uporabljati. Je pa pomembno, da se (skoraj) za vsak medzobni prostor določi velikost medzobne ščetke in se s časom preverja skupaj z zobozdravnikom ali ustnim higienikom, ali velikosti še ustrezajo. Biofilm ne ‘tiči v zraku’ med zobmi, ampak je trdno prilepljen na zobne ploskve, zato ga moramo fizično odstraniti, pomeni podrgniti z zoba.

 4. Opažam, da mnogi uporabljamo Curaprox zobne ščetke. Ko sem jih prvič kupila celo v lekarni, sem rekla, da želim najbolj trde, farmacevtka pa mi je razložila, da gre prav zato, da niso ‘trde’. Zakaj ti prisegaš nanje?
  Menim, da je glavna prednost curaproxovih zobnih ščetk to, da imajo veliko ščetin, ki so na gosto razporejene na relativno majhni glavi. AMPAK! Temu je potrebno prilagoditi način ščetkanja oz. izbrati zobno ščetko, ki ustreza uporabniku. Curaprox ima velik asortman ščetk in prepričana sem, da se za vsakogar dobi najboljša. Sicer pa priporočam postopno navajanje na mehko ščetko, za kar ima tudi Curaprox rešitev. Zato pa obstajajo različne trdote ščetk, pomeni tudi različno število ščetin: 1560, 3960, 5460, 12460 in tako možnost postopnega prehoda na mehko ščetko.
 5. Krokodil

 6. Ti si zobozdravnica, mož ortodont. Je zaradi tega v družini skrb za ustno higieno otrok kaj lažje? Katere trike uporabljaš kot mama 4 doma in bi nam prišli prav?
  Lažje je samo v toliko, da imamo res veliko znanja o higieni in posledicah slabe ustne higiene, da jo jemljemo bolj resno in izvajamo bolj dosledno. Otroci pa so enaki kot vsi, ki prihajajo v Zobarnico. Ko jim prvič ponudiš (sadno) zobno pasto, nočejo več ščetkat brez in skoraj tričetrt pogoltnejo. Pogosto se ščetkanju upirajo do 3. leta, pri kakihpetih letih so prepričani, da že znajo sami očistit zobe. Najstniki bi inaj meli aparat, ampak si ne bi čistili zob.  Skratka,  fint je ogromno, najbolj pa pomaga dober zgled staršev, starejših bratov,  sester in celo starih staršev. Vsemu navkljub imam nekaj nasvetov: pri najmlajših dovolite, da kdaj oni vam poščetkajo zobe (priporočam uporabo različnih ščetk!), uporabite peščeno urico, ki odšteva 2 minuti, pojte pesmice o lepih bleščečih zobkih, iščite črve, Capije, Lumpije med zobmi. Poglejte kdaj kakšno risanko na to temo: Pujsa Pepa, Nekoč je bilo življenje ali preberite knjigico denimo Ambulanta doktorja Zobotigra. Curaprox Instagram profil in med 7highlightsi tudi 14 zgodbic za zdrav nasmeh – tukaj. Vse to, da jim dokažete, da si ne umivajo pravilno, uporabite tabletke ali tekočine, ki obarvajo zobne obloge, pa je lahko problen rešen.

 7. Namesto konca, bi želela še kaj povedati, kar te nisem niti vprašala?
  Boljše je zobe enkrat dnevno temeljito umiti kot večkrat dnevno samo površno.Jezik vam je lahko dober pomočnik, ki vas opozarja, ali so zobje po čiščenju gladki ali ‘kosmati’.

Počitniški set curaprox

Ker je poletje čas dopustovanja in izletov, vam podarjam 5 potovalnih Curaprox setov na FB strani Zavoda 13 – klik tukaj in še dodatnih 5 na Instagram profilu @greinerjevapetra.

Povezava na dogodek (Žrebamo v nedeljo 14. avgusta zvečer)

Shopping Cart
Scroll to Top