šminkaRdeča šminka predstavlja mojo neodvisnost, o kateri so sanjale moje babice in ponuja mi občutek enakopravnosti, da zmorem toliko ali še več, kot moški ob meni. Poslušam, da ženska danes zasluži za identično delo manj, kot le na zunaj močnejši spol in ob tem kimam. Zakaj so na vodilnih mestih v glavnem moški, mi nikakor ni jasno.
Sprašujem pa se, kako bi bilo, če bi nosečnost, materinsko skrb za otroke in dežurstvo ob bolezni najmlajših, imele evalvirano na plačilnem listu. Kaj bi porekli delodajalci, ko bi v vrsticah življenjepisa omenile, da zmoremo hoditi v službo, se popoldan brezskrbno igrati z otroki in zvečer še kaj postoriti po hiši, ne da bi za slednje zahtevale plačilo? Da zmoremo ob otroku prebedeti vso noč in nikoli ne izgubiti upanja. Občudujem ženske, ki ostanejo z otroki povsem same in zmorejo prevzeti še očetovsko roko. Sočustvujem s tistimi, ki jim ni dano, da bi lastnemu otroku lahko dale življenje, poskrbijo pa, da na drugem mestu tuj otrok ni lačen.
Vzpodbujati bi se morale v veliko večji meri, ker nas moški morda veliko premalo. Pomagati si med seboj in se bodriti, ker prijateljičina dlan zna najbolje potolažiti. Druga drugo bi morale prijeti za roko, da bi skupaj lahko poletele in se otresti nevoščljivih pogledov in starih zamer, ki hromijo naš razvoj. Veliko več bi dosegle, ko bi medse sprejemale mlajše ženske in pustile, da se od nas učijo. Bolj spoštljivo bi morale gledati na starejše, ki so polne modrosti in se nam na trenutke zdi, da jih je čas že povozil, vendar prav one vedo, kaj v življenju  prav zares šteje.

Danes bom izbrala Melito Goljevšček. Žensko, ki je le kratek čas moja fb ‘prijateljica’. Ne vem kaj počne in kakšne knjige rada prebira. Želela bi vedeti, kakšna je njena zgodba, da se je ob našem pohodu  brez oklevanja ponudila, da prevzame napihovanje rdečih balonov v prestolnici. Rada bi začutila njeno srce, ki je ob zapletu bilo povsem mirno in je po telefonu mirilo še mene. Želela bi ji povedati, da je čudovita ženska, ki ne vpraša zakaj, ampak pomaga takrat, ko to začuti. Brez pričakovanj plačila in medalj. V svoji skromni senci stoji neumorno in z dvignjeno glavo. Z vso svojo močjo hodi skozi lastno življenje in, če me občutek ne vara, je zadovoljna v svojem bojevitem bivanju in skozi leta izkušenj, danes uživa v domačem pristanu.
Vem, da bo prišel dan, ko ji bom lahko segla v roke, ji pogledala v iskrene oči in se ji zahvalila. Medtem pa ji bom na daleč z lepimi besedami, ki niso nikoli odveč, zapihala v njena jadra.

Zato vam ob Dnevu žena želim podariti rdečo šminko. Napisati morate vsaj eno lastnost, ki jo cenite pri ženski v vaši bližini in v oklepaju odtenek, ki vam je povšeči. Zapihajte v jadra te ženske s svojimi besedami. Lahko s povsem kratkim stavkom. Le dajte ji vedeti, kaj vse cenite na njej. Na voljo imate Catrice šminko v svetlejšem tonu št. 430, ki si jo lahko od blizu pogledate tukaj  in drugo 310, ki je vidna na tej strani.
Žrebamo v sredo zvečer. Uživajmo in vzpodbujajmo se med seboj. Ko enkrat začnete boste ugotovile, da se s tem premaknete više tudi ve same.

šminka2

9 komentarjev na prispevek “Dan rdeče šminke”

  1. Kako čuteče topel opis čudovite Melite. Vse naokrog se širijo vibracije…
    Sicer pa:
    Nežna in tiha prodornost, ki vabi brez besed. Samo z nasmehom. Takšna je ona.
    Hm, šminka ;). Že leta tuhtam, ali je kakšna zame.
    Za začetek svetlejša, jasno 340.

  2. Petra, hvala za ta zapis. In hvala, ker si. Heroina. Opora in upanje za marsikoga. Prijeten ter nasmejan dan tebi in vsem nam <3

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI