11040622_802014189886580_7707123359192377402_n
Včeraj sem  preživela krasne urice  s čudovitimi ženskami v Zvezdanini rubriki, ki jo je tokrat poimenovala ‘Izjemne ženske’. Ob mednarodnem Dnevu žena je bilo na nacionalni televizije toliko pravih žensk, da je kar buhtelo veselje do življenja, sestrska podpora, iskreno spoštovanje in ženska lepota prepletena z modrostjo, ki jo je vsaka izmed nas pridobila ob manj prijetnih življenjskih postajah. Še pred časom, pa sva si s prijateljico Barbaro Rovere zadali pripraviti žensko poslanico in ker je bilo tako malo časa, sva se odločili, da povabiva le še obema drago Tino Martinec Selan in si tako napišemo podporno in ljubeče pismo, ki bo dalo krila moči ne le naslovljeni, temveč si želimo, da bi vzpodbuda druge in bi ljubezen med ženskami rastla na vseh okenskih policah in službenih stolih.

izbor_6

Draga Tina,

V veselje mi je, da lahko nekaj misli ob Mednarodnem dnevu žensk namenim tebi. Pogosto me razprava in komentarji ob tem prazniku razočarajo. Najdejo se namreč ljudje, ki pravijo, da tega dneva niti ne potrebujemo več ker da smo zenske dosegle enakopravnost in kaj bi se rade. Verjetno so spregledali podatke, ki jih niza Annie Lennox v svojem komentarju za Guardian:
– ženske tega sveta opravijo dve tretjini dela, pripadata pa jim le 10 odstotkov vseh globalnih prihodkov in 1 odstotek vse lastnine,
– ženske predstavljajo 50 odstotkov svetovnega prebivalstva in 70 odstotkov revnih,
– ženske predstavljajo dve tretjini svetovnega prebivalstva, ki ne zna brati
– ženske političarke v globalnem povprečju predstavljajo le dvajset odstotkov vseh članov nacionalnih parlamentov
Izzivi, s katerimi se soočamo, pa se tu ne končajo. Osebno me najbolj bolijo trije: nasilje nad ženskami in otroki, posebej spolno nasilje, poniževanje žensk na delovnem mestu, ki ga razkriva aktualna odmevna tožba Ellen Pao proti njenemu nekdanjemu delodajalcu, veliki investicijski firmi iz Silicijeve doline, in zasmehovanje žensk in zenskega videza v povezavi s staranjem. Tukaj lahko začneva govoriti o tebi: V svojem poklicu opravljaš pomembno vlogo svetovalke tistim ženskam, ki želijo biti bolj zadovoljne s svojim izgledom. Med tvojimi strankami sem tudi jaz, zato lahko pričam iz osebne izkušnje. Tina – v vseh svetovanjih, ki sva jih opravili, mi niti enkrat nisi namignila, da moram shujšati ali da moram h kozmetičarki. Niti enkrat nisi komentirala, da je moje telo manj kot lepo ali mi kako drugače dala vedeti, da ne zadoščam kakršnemukoli lepotnemu standardu. Še več – komuniciraš in širiš filozofijo, da takšni standardi ne obstajajo, žensko lepoto pa jemlješ za nekaj samoumevnega. Čeprav si del modne industrije, nevtraliziraš vse, kar je v njej za Ženske ponižujočega. Podobno sem te tudi spoznala na drugih področjih življenja: Nikoli ne obsojaš drugih žensk zaradi njihovih življenjskih odločitev; sporočaš, da pretirana samokritičnost ni na mestu, z lastnim zgledom potrjuješ, da ima ženska lahko tako lepo družinsko življenje, kup otrok kot zanimivo poslovno življenje, če uživa podporo svojega partnerja in od sebe ne pričakuje nemogočega. Draga Tina, ob mednarodnem dnevu žensk ti želim, da bi živela takšno življenje, kot si ga želiš, srečevala ljudi, ki te bodo pri tem podpirali in še naprej opolnomočala ženske. Od mene lahko pri tem vedno pričakuješ podporo, naklonjenost in spoštovanje.

Tvoja prijateljica
Barbara

barbara
Predraga Barbara,
gotovo se spominjaš koliko časa je preteklo, preden sva se dejansko videli in kako zelo sva se čutili povezani četudi le preko internetnih povezav. Pritegnil me je tvoj zvedavi duh, iskrene besede brez leporečenja in sorodna trma ob kateri vidiš cilj in ne ovire. Si prijateljica, ki stojiš trdno ob ženski in se lahko nate nasloni z vso bolečino, v kolikor jo nosi v srcu, vendar s starševsko držo okregaš takrat, ko je to nujno potrebno. Zavzemaš svoja stališča in pri tebi ženska ve pri čem je. Verjamem, da te imajo tu in tam za konfliktno, da se sama mnogokrat v ženski družbi počutiš, kot, da vanjo ne bi pasala, vendar vedi, da izjemne močne ženske nimamo veliko sorodnih duš. Ob možu živiš v tujini, ljubeče skrbiš za svoja otroka in si lastne načrte za nekaj časa dala na stranski tir, ne da bi se ob tem počutila manj vredno. Še več. Iz tujine kritično  gledaš na svet okrog sebe. Še vedno si v stiku s stroko in zadnje čase te lahko beremo v uglednem časopisju, kar me izredno veseli. Saj veš, da se vedno rada preberem, kaj porečeš o tej ali oni gospodarski temi, ki je zame večja neznanka. Občudujem tvojo preprostost in ljubezen do tvojih dveh otrok. Spretno vihtenje kuhalnice, ki jo jaz sicer tu in tam vzamem v roke, vendar pri tem opravilu nisem ravno uspešna. Tvoje zanimanje za stroko je tako uspešno, kot vsa gospodinjska dela, ki ti pridejo na pot. Ne bojiš se izzivov, ne obstaneš pred zaprtimi vrati in nič te ne ustavi pred ciljem, ki si si ga zadala. Moram ti povedat, da si sicer neizprosna pri skupinskem delu, vendar pa ob tem vzpodbujaš do te mere, da se prava ženska po opravljenem delu počuti izpolnjeno in zaključi s  svojimi obveznosti s kopico dodatnega znanja.
Sem ti nemara že povedala, kako me gane tvoj čuječ odnos do moje posebne Sofie? Tvoja ljubeznivost, do njenega duha in sposobnost popolnega sprejeta tako drugačnega otroka, ki ga nisi rodila sama. Ob tebi sem močna tudi takrat, ko mislim, da ne zmorem več. Razvedri me tvoj klic in najino dolgo klepetanje 1x mesečno. Prav je, da me okregaš, ko je to na mestu in dobro dene, ko me pobožajo tvoje besede vzpodbude. Iskreno in glasno znaš pohvaliti in ob tebi je lahko ženska še veličastnejša!
Želim ti, da bi krepila tvojo notranjo bit, ohranjala neizmerni vir moči in znanja, ki ga nosiš v sebi in hodila ob meni še na mnoga izjemna leta.

Soženska ob tebi
Petra

petravtemi

S Petro sva se spoznali pred dolgimi leti, ko sva bili še z eno nogo na faksu. Že ob prvem srečanju me je prevzela njena prekipevajoča energija, nešteto idej in domislic, projektov, želja in sanj. Verjamem, da ni naključje, da ji je življenje poslalo na pot situacijo, v kateri se vse te lastnosti morejo in morajo vsakodnevno izkazovati. Petra je bila zaradi svoje posebne punčke (in kot sama pravi, kar ‘posebne’ petčlanske družine nasploh) Sofie soočena s tako neverjetno in redko življenjsko usodo, da drugačna kot posebna sploh ne more biti. Predstavljam si, da te tak dogodek sprva dobesedno zabije v tla, tako globoko, da nekateri s podobno izkušnjo nikoli povsem ne vstanejo. Petra pa se je odločila drugače. Naredila je za slovenske razmere nekaj redkega in na trenutke težko razumljivega. Odločila se je zapustiti varno zavetje svoje anonimnosti, v zameno pa je de-tabuizirala svet družin, ki se na tak ali drugačen način soočajo z izzivi redkih bolezni in posebnih sindromov. Prepričana sem, da je to številnim mamam in očetom, ki so ob nenehni, vsakodnevni opori svojim posebnim otrokom pravi heroji, v neznansko tolažbo in uteho. Za moje pojme gre za povsem ameriški način razmišljanja (in to mislim v najboljšem pomenu besede), saj je tam normalno, da človek ob soočenju z boleznijo ali preizkušnjo ustanovi društvo za pomoč tistim, ki se jim je zgodilo nekaj podobnega; v Sloveniji pogum ali odprtost za tak korak zmorejo le redki. To je s svojim Zavodom 13 storila Petra, s čimer je po mojem mnenju presegla ustaljene okvire slovenskega razmišljanja. Da se zadnja leta veliko več govori o genetskih boleznih, o kromosomskih napakah, o invalidnosti, je tako tudi Petrina zasluga. Da vidimo v javnosti fotografije (za potrošniško, k umetni popolnosti naravnanemu smislu za estetiko) nepopolnih teles, tudi. In da se govori o tem, kako se soočiti s smrtjo, kadar ta potrka na tista vrata, kjer je nismo pričakovali. Vse to in še mnogo več zmore Petrina kreativna energija. Vsi, ki jo poznamo, strmimo nad neizčrpnim vodnjakom njenih idej in projektov.
Verjamem, da bo tako tudi v prihodnje in ti na tej poti, Petra, želim vse najboljše!

Tina

2 komentarjev na prispevek “Dan sestrske podpore”

  1. Prelepo! Si zapišem na papir in v srce, da kdaj ne pozabim…
    Posnetek sem si ogledala. Izjemne ste!
    Petra, vse dobro! Vam in vsem ženskam tega sveta!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI