foto: Petra Greiner
foto: Petra Greiner

Čeprav je sestra Tina z Danilom sodelovala že v ljubljanskih časih, sem ga jaz dodobra spoznala šele po rojstvu mojih otrok. V času poletnega Festivala Lent, so v otroškem parku najraje tičali ob njem. Kuhar, ki ga odlikuje čut za naravno in domače, človek, ki ima neverjetni smisel za otroško navihanost in rokodelec, ki se zaveda svojega talenta: Danilo Ivanuša.

V sklopu Festivala Lent natančneje v Art Kampu si v parku nepogrešljiv. Zakaj meniš, da te imajo otroci tako radi?
Otroci so srčna bitjeca, ki raziskujejo svoje okolje. Nikoli nisem izgubil stika z otroško nagajivim, “firbčnim” malim Danilekom, ki ga zanima prav vse, kar mu vesolje ponuja. Zmeraj pobrskam po svoji duši, kjer lahko najdem pravo čarovnijo, kako otroke nasmejati, jim podati nekaj, s čemer se lahko identificirajo. In prepričan sem, da je srčnost in brezpogojna ljubezen do vsega kar nas obdaja, pravi recept za prihodnost človeštva.
Spoštovanje narave, vseh živali in sočloveka je moja poslanica za dobro jutro, ko nas sonce poboža, in za lahko noč, ko nas luna odpelje v sanje. Tako kot takrat, ko smo bili še mali škratje in vilinke, polni vprašanj in nadobudnih sanj. In prav taka, čarobna energija me preplavi, ko se vsako leto znova znajdem med malimi in velikimi prijatelji, na Art Kampu, na počitnicah v parku.

Slišim, da se otroci načeloma prehranjujejo precej slabo. Kakšno je tvoje mnenje in kje morda vidiš krivca? In najpomembneje, kakšno vlogo imamo pri tem starši?
Obdobje, v katerem živimo je zelo konfuzno za človeka. V poplavi informacij in pretirani tekmovalnosti, se je izgubil občutek za zdravo mero. Slepo se podimo za materialnimi dobrinami, ki v veliki meri za sabo potegnejo nezadovoljstvo na ravni osebne sreče in kvalitetnega življenja. Zame je kvaliteta življenja in osebna sreča duhovni mir, brez občutka krivde, brez finančnega dolga, z zdravimi odnosi v družini in v službi.
Da bi dosegli vse to je pomembno, da imamo možnost izbire piti čisto vode, uživati v zdravi hrani in čistem zraku. Naše telo je narejeno tako, da je zdravo. Naše celice hrepenijo po vibraciji pozitivne-zdrave frekvence, na energetski in fizični ravni, in te so v procesu razvoja naših malčkov najbolj pomembne. Enostavno povedano, zdrava hrana, zdravo telo.
Na žalost marsikdo na tem planetu nima možnosti za zdravo in kvalitetno življenje. Ogromno ljudi, predvsem otrok sploh nima osebne možnosti izbire glede naštetega. In odrasli imamo pomembno vlogo, predvsem pa veliko odgovornost pri vzgoji otrok glede kulture prehranjevanja in umetnosti bivanja. Odgovornost do spoštovanju in nadgrajevanja tradicije in modrosti naših prednikov, ki se nizajo skozi tisočletne izkušnje. Po domače, kar se Janezek nauči, to Janezek zna.
A najprej se moramo naučiti odrasli, da bomo lahko prenesli zdrave in za življene pomembne vrednote in načine, kako si izboljšati kvaliteto življenja in jo tudi obdržati.
Saj Sonce sije zmeraj, tam visoko nad oblaki, smejte se in imejte se radi.

srečo5
Kdo je Srečo, v tvoji zadnji oddaji kuha cmok?

Najverjetneje misliš, kdo je Cmok, ki kuha srečo. Prunellius Cmok živi »dobesedno« v kuhinji, ki je njegov kuharsko alkimistično hedonistični laboratorij dobre (za telo) in okusne (za brbončice) ter lepo aranžirane hrane (ker nekateri jemo tudi z očmi). Cmok je na nekakšen način pravljični lik, naš alter ego. Je kot preblisk – ideja, ki se nam porodi, ko se spomnimo kaj bi skuhali, katero živilo in na kakšen način bi ga uporabili. Cmok ima otroško srce, saj je njegova zgodba zgodba o dečku, ki se je zaljubil v pristen okus babičine kuhinje. Tako rekoč vse kar je pripravljeno z ljubeznijo – in dobra hrana to vsekakor je. To je njegova domena, njegovo poslanstvo, njegova življenjska izbira in pot.

Je catering še vedno del tvojega vsakdana? Kakšen je tvoj idealen naročnik?
Seveda. Ne tako veliko in pogosto kot prej. Obdržal sem poslovne stike z nekaterimi poslovnimi partnerji. Predvsem s tistimi, ki so v poslu organizacije koncertov. V zadnjih dvajsetih letih sem ogromno kuhal za glasbenike in umetnike iz celega sveta. Po domače povedano, specializiral sem se za delo v »backstage«-u. To je bila posledica sodelovanja z Zavodom Druga Godba, festivalom Cankarjev Jazz, Škuc Ropot, Buba Promotion ter z CUK Kino Šiška. In kaj je lahko lepšega, ko imaš možnost kuhati svojim najljubšim glasbenikom.Ker pa se tudi sam ukvarjam z glasbo, zdaj čakam, da mi vesolje ponudi še možnost igrati s katerim od njih. No, če ne drugo, da mi kateri od njih kaj dobrega skuha.
Kar se tiče idealnega,…?! Glede na to, da zase kuham vsak dan, sem to jaz. In moja dva tigra, mačka Mišo & Majki.

srečo6
Kaj boš pripravil morda čez leto in kakšni so denimo tvoji načrti?

Pred kratkim, sem se vrnil iz Južne Amerike. Ker me zanima holizem, zdravilstvo in trajnostni razvoj, sem se izobraževal in ustvarjal v ekološki vasi pod imenom Kitralma na jugu Čila. Tako nameravam svoje delo v prihodnosti usmerjati in nadgrajevati predvsem v to smer.
Drugače pa je v nastajanju otroška kulinarično lutkovna predstava, ki jo pripravljam z režiserjem Matjažem Latinom in scenaristom ter pisateljem Rokom Vilčnikom v produkciji Zavoda DrMr.
Šaljiva in poučna gledališka igra, ki govori o pomenu zdrave prehrane in čarobnosti kuhanja. Namenjena je predvsem otrokom, seveda pa bo zanimiva tudi za odrasle, babice in dedke. Premagovali bomo velikane, potovali s hrano po telesu in na splošno počenjali zanimive in hecne reči, vmes pa pokazali še par neverjetnih kuharskih trikov in povedali, zakaj je važno, da jemo čim manj tovarniško predelano hrane in sladkorja ter pokazali, da tudi zelenjava in sadje gresta lahko silno v slast.
Naš namen je vzpodbuditi otroke, mladostnike, starše in vse ostale, ki se želijo prehranjevati pestro, predvsem pa zdravo za telo in duha. Kako si s kančkom domišljije lahko pripravimo okusen, zanimiv, zdrav in preprost obrok, sladico, napitek ali pa darilo za rojstni dan … in kako se pri tem lahko še neznansko zabavamo.
Glavni cilj predstave je predvsem ta, da dobijo otroci navdih za raziskovanje, spoznavanje in eksperimentiranje ter aktivno vključevanje v izbiro in pripravo živil ter kuhanje. Premiera predstave se bo zgodila v okviru festivala Lent, na Art Kampu, v mariborskem parku, med drevesi in nasmejanimi obrazi malčkov in njihovih staršev.
Predstava je le del projekta, ki jo vključujemo v gibanje za boljši in nasmejani jutri, pod naslovom »Hrana je zdravilo«. Tako je že v toku priprav tudi otroški holistični festival, pod delovnim naslovom Vilinka Ajdinka.
srečo3
Če Danila potrebujete tudi vi, ga kontaktirajte na danilo@drmr.si

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI