16640969_1248662241880702_6789710706650211542_nDanes, ko na nas prežijo hamburgerji že na vsakem koraku, se je domači kuhar odločil za takšnega, ki bo vseboval njegove bombetke, vključeval nepretirane spretnosti in ponudil lične tople kruhke, ki jih s tremi grižljaji povsem pokončamo.

Sestavine za kruhke:
120 ml vode
1 veliko jajce
20 ml oljčnega olja
250 g krušne moke
20 g svežega kvasa
16 g sladkorja
6 g soli

Za posip:
1 jajce
sezam

Kvasec pripravimo s 30 ml vode, sladkorjem in kvasom, ki ga vlijemo na sredo moke. Zmešamo jajce, olje in preostanek vode in vse skupaj dodamo moki. Iz vseh sestavin umesimo testo, proti koncu pa dodamo še sol in mesimo približno 10′. Položimo ga v naoljeno posodo, pokrijemo in pustimo na toplem vzhajati približno 1 uro. Testo zvrnemo na rahlo pomokano podlago in ga razdelimo na enake dele. Z roko oblikujemo bombetke, jih pokrijemo in pustimo počivati še 15′, nato pa jih ponovno narahlo potolčemo (z občutkom, mi je zaklical ven iz kuhinje) in jih ponovno oblikujemo v bombetke. Z drugim gnetenjem preprečimo nastajanjem lukenj v testu. Drugo vzhajanje traja še 1 h, medtem pa pečico segrejemo na 220 °C.
Tik preden jih damo v pečico, jih previdno premažemo z žvrkljanim jajcem in posujemo s sezamom. V pečici jih pustimo 15′ oziroma, dokler zgornji del rahlo ne porjavi.

Sestavine za meso:
600 g mesa
1 srednje velika šalotka
srednje velika rdeča čebula
peteršilj
poper, sol
0.5 dcl balzamičnega kisa

Najprej popečemo na tanko narezanih 8 rezin slanine in jih odložimo na krožnik. V istem olju zarumenimo šalotko in na koncu dodamo svež peteršilj, vse to pa dodamu mesu. Posolimo in popopramo po občutku in željah jedcev. Meso premešamo in oblikujemo majhne kroglice, ki jih sploščimo v manjše pleskavice. V preostanek maščobe dodamo rdečo čebulo, jo narahlo popravimo in glaziramo z balzamičnim kisom, dokler ne dobimo konsistence sirupa.
Meso popečemo na visoki vročini tako, da je znotraj še rahlo rožnato. Bombetke prerežemo in jih dodamo k mesu, pred tem pa jih narahlo premažemo še z vodo.
Hamburger sestavimo po želji. Vključimo majonezo in kečap, sledi meso, nanj položimo glazirano čebulo in zaključimo s peresom solate in paradižnikom. Vse skupaj pokrijemo z zgornjim delom bombetke, kar pa fiksiramo z zobotrebcem. Na vrh dodamo le še rezino popečene slanine.

foto: Petra Greiner
foto: Petra Greiner

1 thought on “Domače bombetke in hamburger za tri grižljaje”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI