foto: Uroš Dokl

Dragi Dejan Kaloh, pišem vam pismo,

pri polnih terminih otrok iz vrtca, učencev in učenk, dijakinj in dijakov, študentk in študentov ter naključnih obiskovalcev muzeja ste ocenili, da smo predpotopni muzej! Hvala za reklamo!
Sicer se pa bojim, da žalite vse učitelje, profesorje, vzgojitelje in starše, ki nam vsakodnevno zaupajo izjemno veliko število obiskovalcev. Vsak dan so tukaj in trudimo se po najboljših močeh, da jim ponudimo kvalitetno izkušnjo obiska. Ne boste verjeli. Zadeva ratuje. Na polno. Ampak kaj pa oni vejo. Folk neumen. Kajne?
Dejan vi ste na plačilni listi davkoplačevalcev pa do danes ne moremo trditi, da ste slednje upravičili.
Nasprotno! Drugim očitate (ob slabšem poznavanju delovanja muzejev) neposlušnost, ker vaš denar ne kupi ideje. In to zaradi enega detajla ene fotografije na eni razstavi, ki ima popolnoma drug namen in sploh ni delo MNOM.
Kaj naj rečemo potem davkoplačevalci, ko se politiki fotkajo npr. z neonacisti ali jim celo dodelijo sredstva? Javna sredstva! Samo vprašam in prosim za odgovor.
Pokončnost se pa vsepovsod ne proda zlahka. Muzeji niso in ne bodo nevtralni! Niti ne morejo bit, pa če bi še tako zelo želeli.
Nenazadnje je prav iz vašega gnezda vzniknila ideja o muzeju, ki bo vašemu nadrejenemu postavila mesto v zgodovini. Ker mu ga zgodovina pač ne daje takšnega, kot si ga želi. Verjamem pa, da bo v muzeju o vojni 91 zasijala tudi vaša trenutna vlada. Saj ga vendarle financira.
Sploh pa je razstava umetniško delo in ne anti vladna parola.Čeprav zelo iskreno menim, da ta razstava tega namena ni imela.Naj o tem pove svoje avtor razstave Boštjan Lah
Cenjeni Dejan, to kar gledate je razstava. Razstavo naredi avtor. Pri tem ni cenzure. Pol je bolje, da razstave ni!. Cenzura je pot nekih drugih sistemov kajne? Sicer je pa point v maskah. Že naslov bi srednješolcu povedal dovolj. Ampak če želiš videti “dol z vlado”, bi ti priporočal nekaj zgodovinskega dela.
Ali veš, kdaj je grafit nastal? Ali si prepričan, da morda avtorju grafita ne delaš krivice? Morda se mu je pa v želodec vsedla prejšnja vlada? Kdo ve. Važno, da pride prav. Bi vas pa neodvisno povabil v Muzej, da vas popeljem. Z največjim veseljem. Zrelega diskurza sem zmeraj vesel. Ste za?
Samo še to, tako čez palec, kot ste obsodili tudi moje delo, trud in angažma, … kdaj ste bili nazadnje pri nas na razstavi? Saj veste, kot navaden smrtnik, ki pride v muzej, plača vstopnico in si ogleda razstave, ker želi vedeti in izvedeti več. Morda celo pripelje družino.
Poslanec ste. Vaše mnenje šteje. Zato bi bilo zelo zrelo, če se prepričate na svoje oči še enkrat. In z veseljem odpuščamo če se prepričate še enkrat. Nenazadnje tega predvsem učimo v muzeju. Da ne bi sodili prehitro in povzročali nestrpnosti. Moč je v ustvarjalnosti, empatiji in nenasilju. Ne v sodbah “čez plot”.
Sicer nam pa zaupa nekaj tisoč rednih nevednežev, ki se vsakič znova vračajo v ta “predpotopni” muzej. Bog jim odpusti, saj ne vedo kaj počnejo.

 

Uroš Dokl,
Muzejski svetovalec,
Kustos pedagog

 

P. S.: Saj ni za pričakovati posledic kajne? To bi pa res spominjalo na tisti sistem, ki vam gre tako na živce. Nacizem kakopak.

 

vir: TW

2 komentarjev na prispevek “Dragi Dejan Kaloh”

  1. G. Uroš, res odlično.
    ”Moč je v ustvarjalnosti, empatiji in nenasilju. Ne v sodbah “čez plot”.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI