foto: Petra Greiner

Alpski smučar Drago Grubelnik ni bil le preprost fantič, ki je preživel večji del svojega življenja na kmetiji svojih staršev in smučarskih strminah. Bil je tisti neustrašen fant na smučeh, ki je odpeljal 87 slalomov in 21 veleslalomov v svetovnem pokalu. Vsi, ki so ga poznali v en glas rečejo, da je bil preprost in srčen. Nikoli se ni vdal in svoje smučarske zavoje je želel končati nekje mirno v naravi in v zavetju svoje družine.
Zdi se, da usoda vzame tiste najboljše. Take, ki jih nato pogreša preveč ljudi in Gruba je s svojo bitjo zaradi prehitre smrti, v srcih ljudi, ki jih je imel resnično rad, pustil prevelike vrzeli.

Njegova sestrična Tanja Ajtnik Miškovič je stopila korak naprej in njegovo življenje opisala skozi otroško pravljico, ki govori o njemu samemu. O smehu in iskrenosti. O vztrajanju, ki se izplača. Slikanica otroke spodbuja, naj iščejo svojo pot v življenju. Z njo lahko otrokom prenesete vrednote, kot so družina in prijatelji, ter značilnosti, kot sta vztrajnost in veselje do življenja. Treba je poudariti, da boste z  nakupom knjigice finančno podprli tudi otroke iz socialno šibkih družin, saj je del od prodaje namenjen tudi njim.

O njem in slikanici je zapisala:

“Gruba je bil kot otrok res poseben. Njegova mama je rekla, da boljšega sina, kot je bil on, si ne zna predstavljati. Bil je tako pristen, naraven, svoj, dobrega srca in iskrivega duha. Nagajiv, živ, razposajen, vedno zdrav in nasmejan.
Maša, mama njegovega sina, pravi, da je najboljši možni oče svojemu sinu in bila sta, kot je dejala, nora drug na drugega.
Najboljši prijatelj Rene se spominja prijatelja, kot si ga samo želiš. Delal je vse na polno, ni bilo polovičarstva. Zvest, pripravljen pomagati, čisto direktno pristen. Redko srečaš nekoga s temi vrlinami. Zato je bil poseben, edinstven. Njegova pot se je končala pri 39. letih. Toliko mu je bilo namenjeno in to popolnoma sprejmem. Vsak posameznik piše svojo zgodbo, ampak ne določa časa. Vendar želim, namesto da obžalujem za izgubljenim, se veseliti tega, kar je bilo, biti hvaležna, da sem bila del te zgodbe, te družine, tega odnosa.
Ustvarila sem knjigico, kot nekakšen spomenik in spomin nanj, ter sporočilo vsem otrokom, da sledijo svojemu srcu in iščejo pot, po kateri želijo hoditi. Da so hrabri, da stopajo v življenje na polno. In ko najdejo nekaj v kar verjamemo, kar ljubijo, sledijo temu brezkompromisno in z celim svojim bitjem.”

 

V četrtek (31. januarja, ob 20h – dogodek) se bomo v Vetrinjskem dvoru o knjigi pogovarjali z avtorico, ob kateri bo tudi Jure Košir, ki bo z nami delil spomine na žal pokojnega prijatelja s smučarskih strmin, ki jih gotovo ni malo. Vam pa podarjamo knjigo. Na FB strani Zavoda 13, pod to fotografijo (klikni tukaj), dvigni roko. Žrebali bomo v sredo zvečer, saj vam bosta na samem dogodku Tanja in Jure Košir knjigo tudi podpisala.

Knjigo lahko kupite sicer na tej internetni strani.

 

foto: Mirko Kunišič

2 komentarjev na prispevek “Dragu Grubelniku v spomin”

  1. O, to ste imeli danes…
    Verjamem, da je bil nepozaben večer.
    Ker vsak izmed njih je tako poseben. Gruba. Tanja. Jure…
    In vsi vi 😉

  2. Posebno žalostno je, da smo se včeraj, 28. 2. 2020 poslovili od avtorice in sestrične Tanje Ajtnik Mišković…mnogo, mnogo prezgodaj. Naj ji bo lahka domača zemljica.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI