foto: Tine Bradač
foto: Tine Bradač

Da je potrebno mamo posebnega otroka postaviti na pediestal in ji nemudoma nuditi prvo pomoč, ni nobena skrivnost.  Prav zato sem ustanovila zavod, kjer diagnoza ni pomebna, mati je na prvem mestu, očetje se ne čutijo zapostavljeni in vsi skupaj se znamo še kako zabavati.
Tradicionalni piknik za 1. maj, ki se je letos odvijal na drugi dan omenjenega meseca in se ne bi nikoli zgodil, če ga prvič ne bi organiziral eden od naših očetov, ga ponovil drugič in kar določil tretjič. Že davno sem rekla, da bi si morale družine med seboj otroke malce zamenjati. Jaz bi denimo ‘cenila’ trenutek, ko Sofia ostane v vozičku in za njo ne rabim tekati, spet nekdo drug bi se ob tem, da njegov otrok hodi in gre sam v toaletne prostore zahvaljeval vsem svetim.
Naši običajni, zdravi in posebni otroci imajo nekoliko drugačno življenje. Mešamo jih s tistimi posebni in ponujamo običajnim stik z nezmožnosti. Jaz si obetam bolj humane ljudi, ko odrastejo. Medtem, ko gledajo, kako brišem zadnjico 6 in pol letni sestri in držimo deset letnega otroka za roko, da nam ne pobegne, da mlademu človeku gotovo material, zaradi katerega bo odprt za človečnost.
Ne razumem društven, ki so sami sebi namen, še manj organizacije, ki potrebujejo diagnoze in bolne otroke. Zame je povezovanje celotne družine tisti vidik, ki omogoča nekoliko drugačni družini, da zaživi. Materi oddih, očetu pa preprost pomenek in otroku popolno sprejetost. Če to ni mogoče, smo druženja kot takšna povsem razvrednotili.
Zakaj se z nami družijo nekatere družine, ki imajo povsem zdrav otroke in jih smatramo, kot enakovredne člane zavoda, morate vprašati njih. Dejstvo pa je, da smo zaradi poznastva izpred časov pred našimi posebnimi otroki, mi ostali povsem enaki. Če ne celo boljši.

Ne glede na dejstvo, da sem pred žar padla po spletu okoliščin lahko rečem, da te posebne starše in vsekakor moje drage prijatelje, ne bi zamenjala za nič na svetu. Tudi za enega povsem zdravega otroka ne.

Celotni album fotografij najdete tukaj.

foto: Tine Bradač
foto: Tine Bradač

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI