foto: Sašo Greiner

Nekaj let smo se z družino spravljali na vzlet. To soboto, pa nam je končno uspelo. Bili smo četrta družina od teh, ki sem jih lahko s pomočjo  Letalskega centra Maribor presenetila s poletom nad našim mestom.
Žena glavnega mehanika Ola mi je pred nekaj leti prisluhnila in Zoran Gradišnik je z nami z veseljem poleti. In kako je pristal med oblaki? Verjetno je krivo zgodnje življenje, ki ga je preživel v neposredni bližini letališča. Že kot petnajst letni fant je pomagal pri jadrilicah in na koncu pristal ne le na letalih, pač pa tudi kot vodja v mehanični delavnici. Danes je prav tako inštruktor letenja in pravi, da so napake v glavnem rezultat človeške nedoslednosti.

 

foto: Sašo Greiner (najstnica se je z objavo fotke strinjala)

Doma sem rekla, da gremo na letalu vsi skupaj ali nihče. Da gre z nami tudi Sofia, čeprav se nam na prvi pogled zdi, da se ničesar ne zaveda. Malicala je tik pred vzletom, sedla v svoj avto sedež, ki smo ga le prenesli in brundala v ritmu glasne Cessne. Poleteli smo proti Ptuju, si ogledali ribnike in jezera okrog Lenarta ter nad Mariborom iskali naš blok. Na pol poti te prijetne vožnje je naša punčka zaspala, otroka zadaj nista bila pridna že dolgo, kot tiste minute pod oblaki in vožnja je bila mimo, kot bi mignil. Že res, da smo posebni stari v primežu premnogih sorodni vprašanj:

Bolje, da ostane doma, da se ne prehladi.
Kaj če se bo vmes začel(a) jokati ali bolje rečeno kričati.
Nas bo okolica razumela, ko ne bo vse tako, kot je pričakovano?
In če se pokaka in bo potem smrdelo prav vsem?

Pa kaj. Običajno pa raje stopimo korak nazaj in ti otroci ostanejo brez izkušenj, ki bi jih lahko okusili. Že res, da sem tudi sama pomislila, da jo pustim pri babici, ker bo lažje vsem in ona tega poleta verjetno ne bo niti dojela, vendar je šla z nami. Sama sem ji prigovarjala kako je pogumna in da tak polet le ni majhen zalogaj. Morda ni znala izraziti svojega veselja, je pa gotovo vzklikala njena duša.
Nekateri naši otroci morda ne bodo nikoli shodili, ampak dejstvo, da so lahko poleteli, se bo v teh posebnih bitjih vsaj malo prebudil občutek brezmejnosti.

 

foto: Petra Greiner

 

info:
https://www.lcm.si/
Ponudbe letov za boj ali manj zahtevne: https://www.lcm.si/trgovina/:

  • panoramski poleti
  • polet z jadralnim letalom
  • tandemski skok s padalom

 

1 thought on “Družinsko nad svoje mesto”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI