(fl)etno_gregorjevoZavod Mars nas bo letos prebudil s (FL)ETNim  spodbujanjem spoznavanja, ohranjanja in zavedanja naravne in kulturne dediščine Slovenije in njenih korenin. Gre za projekt, ki se ga na Marsu lotevajo z entuziazmom in v želji, da se običaji, šege in navade ohranijo, shranijo v nas, ker so del zapuščine, ki tvorijo našo identiteto. Osem dogodkov, ki jih ob sobotah organizirajo v Vetrinjskem dvoru, obeležuje različne praznike oz. vsakdanja opravila naših prednikov. Nekateri so živi še danes, z drugih stresamo prah. Živa kulturna dediščina bo predstavljena skozi ustno izročilo in slovstvo, različne uprizoritve, predstavitve ter razstave. Zaživela bo v rokodelskih delavnicah, predstavitvah obrti, prikazih ljudskih šeg in navad, v glasbenih, plesnih in gledaliških uprizoritvah in igrah, v jezikovnem prenosu ljudskega izročila skozi petje, pripovedovanje, mitologijo ter skozi aktivnosti, ki povabijo k spoznavanju zgodovine in okolja.
Na dogodkih glasbeno dediščino oživlja skupina Samson, tako, da bo še kako veselo in zvočno mikavno.

gregorjevo-mala

V soboto, 11. marca, vabimo na GREGORJEVO: (fl)etno družinsko gregorjevanje, kjer bomo izdelovali gregorčke, ptičje gnezdilnice, pekli testene ptičke, pripravljali krumpantoč, brali pravljice, iskali pogačice, pod večer pa osvetljene barčice spustili po Dravi. Spust bo potekal pod Kopališčem Pristan ob 18.30 uri ob spremljavi nežnega dela skupine Samson. Ob Dravo na spust povabljeni tudi tisi, ki boste gregorčke izdelali doma. Bodite le toliko razumni, da jih ne izdelujete iz umetnih materialov, ki onesnažujejo okolje in bi bili taki neprimerni za spust po vodi. Drava in Narava bosta hvaležni.

V soboto, 25. marca, ko je krajina že vsa zelena, POZDRAVLJENA, VESNA!: (fl)etno družinsko praznovanje pomladi, čas, ko se bomo imeli spet in znova in še vedno radi. Skupaj bomo spletli zeleno krilo veliki starodobni lutki slovanske boginje pomladi, zasajali bomo rastlinice, spletali vence, pripravljali osvežilno ajdovo solato, hej, regrat in trobentice! Pa stalne spremljevalke pravljice.

V soboto, 15. 4., povabljeni na SLAVJE PRED VELIKO NOČJO. Barvanje pirhov, kuhanje po receptih naših babic, izdelovanje sveč, trcanje ali picanje, igra, značilna za ta praznik mnogokje po Sloveniji, naj živi dediščina!
Kot je rekel prof. dr. Janez Bogataj: »Dediščina je vse tisto bogastvo, mimo katerega hodijo mnogi z zaprtimi očmi in ga ne vidijo.«

-mala

Vsi dogodki so brezplačni in nadvse privlačni!
kje? Vetrinjski dvor, Vetrinjska ulica 30, Maribor
kdaj? Ob sobotah, med 10. in 13. ter 15. in 19. uro
klik: www.marsmaribor.org
več info: Vesna Gomboc, 040 556 959

2 komentarjev na prispevek “Fletno prebujanje z Marsovkami”

  1. Čeprav nisem oseba za praznivanja, sem vedno navdušena nad oživljanjem dediščine. Na vaseh je to nekajo naravno še bolj prisotno, v mestih pa… kakor kje.
    Nadlov kot nalašč.
    Se pustim presenetit obveznostim in se kakšni delavnici pridružit.
    Bodite fletno.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI