foto: Rei Ben

Salon, ki je postavljen ob večje križišče v našem mestu, ne utripa v ritmu vrveža okrog njega. Tam je zasidran že desetletja in skozi čas pridobiva pridih mirnega zavetja okrog kaotičnega vsakdana. Smiljan Škarica  v svetu frizerskih škarij ni novost, še manj novinec. Je tisti umetnik, ki v prostem času meditira, ko sedeš na njegov stol, pa tvoje lase obdela celostno do te mere, da iz salona ne oddideš le z odlično frizuro, temveč dobrim počutjem in energijo, ki jo potrebuješ pri preskakovanju lastnih ovir.

Smiljan, s frizerskimi škarjami si se pravzaprav rodil. Mama je frizerka, oče je bil prav tako mojster striženja in obogatil mesto na na vogalu, kjer si sedaj ti, dolga leta vodil svoj salon.
Obe sestri sta prav tako v tem poklicu. Je bila ta tvoja poklicna pot malodane začrtana ali ne povsem?
Lahko bi bil le še kirurg ali modni oblikovalec, kot sestra Belinda,ki je oblikovalka,priimek nas zaznamuje, čeprav se tega ne zavedamo.
Tudi moji sestri Meggy in Mirjana sta obe v tem poklicu, Belinda pa ustvarja v modi, predvsem za gledališča, kot kostumografinja.
Vedno imamo izbiro jaz sem si izbral umetnost oblikovanja las.

Veliko si potoval in se učil od velikih mojstrov. Kdo od njih se te je še posebej dotaknil in s kakšno modrostjo si se od njega poslovil?
Učil sem se od mojstrov iz Anglije in Francije, predvsem pa me je zaznamoval moj prvi učitelj Ratko iz Maribora Naučil me je, da so ključni v našem poklicu odnosi z ljudmi,tehniko dela, te lahko nauči najboljši na svetu a če ne gradiš odnosov ne pomaga najboljša tehnika na svetu,predvsem pa moraš znati poslušat.
Zanimivo je primerjati kulturo urejanja pri sosedih v Zagrebu in v Grazu kjer sem delal dve leti. To so mesta z katerimi imamo podobno kulturo.V navadah urejanja je pa razlika ogromna. Oddaljeni smo le 1h vožnje  a ženske v Zagrebu dajo veliko več na zdrave in urejene lase in v tem primeru ne gre za boljši življenjski standard,mi se tega zavedamo in to spreminjamo.
Predvsem smo se v prenovljenem salonu lotili nege las in nege lasišča.Kot prvi salon v mestu smo začeli z parno terapijo na masažnih stolih, kar pomeni, da pod paro izvajamo globinske nege las z posebno masko in serumom.

foto: Matjaž Wenzel

Sedaj ustvarjaš v prenovljenem salonu in pozna se , da si velik estet. V službi si v uniformi in to beli srajci. Kaj je tisto, kar je zate sila pomembno tako doma, kot na delovnem mestu.
Z decembrom smo prenovili salon na ulici Talcev 1 v Mariboru in odziv na nov prostor je izjemen. Bele srajce komunicirajo čistost, prostor ponuja občutek miru, mirnosti in udobja.
Sam prostor je urejen tako, da se čuti domačnost in toplina in to je bil naš namen, da se ljudje v njem počutimo dobro.

Sama se pri tebi počutim, kot na kratkem oddihu. Kot bi sedela v razvajajočem spa salonu ali sedela s prijateljem na odlični kavi. Pravzaprav je tvoj salon sredi mestnega vrveža in celo ob cesti, ampak, ko vstopiš in se zaprejo vrata, si v drugem, mirnejše svetu.  Kako ti je to uspelo?
Želimo, da se ženske pri nas popolnoma sprostite pozabite na službo in probleme in se tisto uro ali dve pustite razvajat. Ob vstopu v salon vas najprej objame prijetna glasba, ki je izbrana za sprostitev, nato vas pospremimo na masažni stol, ki vas dvigne v ležeč položaj in vas obenem masira. Tukaj izvajamo parne terapije za lase in obraz, ki lasišče in kožo navlažijo in jim vrnejo vlago, obenem pa lase razelektrijo.
Salon je v celoti prenovljen, opremljen minimalistično a elegantno ter odet v krem rjavo in črno barvo. Prostor je hkrati galerija kulture striženja las, kar se odraža v velikih oknih, ki imajo vsako svojo zgodbo, arhitekturo salona smo zaupali Sašu Uranu.
A tudi kava je odlična, predvsem kapučino.

Mož pravi, da ni pomembno koliko denarja zasluži ženska, da bi se bolj ali manj urejala. Ti si pripravil posebne in sila ugodne pakete. Gotovo zato, da bi stalnim strankam ponudil nekaj več, za manjšo vsoto. Kakšni so ti paketi in čemu?
S
talnim strankam in tudi novim, ki nas želite testirati, smo pripravili paket barvanja in striženja plus deset fen frizur/ po ceni 150 , sicer pa ta paket stane 230 . Namenjeni ženskam, ki so rade urejene po dosegljivi ceni.
Naš cilj ni prestižen salon samo za izbrane, ampak salon za tiste, ki ste esteti in cenite kvalitetno uslugo, po dosegljivi ceni, v izbranem interierju.

foto: Matjaž Wenzel

Na policah je videti novo linijo šamponov in drugih preparatov.  Stopil si ekološkim idelkom naproti, kot je sam tvoj zeleni način življenja?
Dolgo smo razmišljali kako strankam ponuditi več, zraven poplave izdelkov smo se odločili za nego las in lasišča. Prihodnost frizerstva je v negi las za umivalnikom in stranke si želijo nego, ki traja max. 15 min in je v 1 h končana vključno z sušenjem.
V salonu se tega dobro zavedamo.  Cena takšne nege je od 15-25 . Nova negovalna  linija se imenuje Actyva.  Zasnovano za lepoto las in ohranjanje zdravega lasišča. Posvečamo se nahranitvi suhih las, ukrotitvi skrepanih las, sijaju – barvani lasje, polnost – tanki lasje, odpornosti – poškodovani lasje. Bi morali temu posvečati več pozornosti? Nujno.
Certifikat icea vegan potrjuje, da se v formulah in v celotnem procesu proizvodnje ne uporabljajo surovine, ki so predelane ali obdelane iz snovi živalskega izvora ali so pridobljene iz GSO (gensko spremenjenih organizmov). Izdelki ACTYVA certificirani z icea vegan in love nature certifikatom. Steklenice in tube so iz zelene embalaže. Green pe je tako veganski kozmetični produkt, ki je v 98 % sestavljen iz sladkornega trsa. Sladkorni trs pretvorijo v zeleno palstično maso, ki se v celoti reciklira.
V življenju se trudim ohranjat balans med delom in privat življenjem, težko je, a zaenkrat mi uspeva. Doma s punco uporabljava ekološka čistila in temu bi morali nujno posvetiti več pozornosti, predvsem moramo podpirati slovenske proizvode od lokalnih bio pridelovalcev, saj nas na dolgi rok stane enako.

Sama zelo težko sedim pri frizerju, ampak zadnje čase s seboj ne nosim prenosnega računalnika, manj pogledujem na telefon, predvsem pa se po odhodu domov počutim kot prerojena. Kako pomemben je čas, ki si ga delimo s teboj?
S časom v resnici ne moremo upravljati, lahko pa se organiziramo tako, da ga imamo dovolj za stvari, ki so nam v življenju pomembne. Isto velja zame, čas je ključen in pri nas si vzamemo čas za ljudi. V primeru, da se želite pogovoriti o dobri gledališki predstavi, knjigi ali dobrem kuharskem receptu ste dobrodošli, če bi pa želeli govoriti o tračnih za vas nismo pravi naslov.

 

foto: Matjaž Wenzel

Lepa obleka dvigne naše splošno počutje, kako odlično vpliva na nas dobra frizura na žensko psiho?
Zavedati se moramo, da lasje niso samo pričeska, ampak živ organ. So del živčnega sistema, so v neposredni bližini možganov, dajejo in prejemajo informacije in so odsev našega psiho fizičnega zdravja.
Dobra frizura je ena najpomembnejših stvari, ki vplivajo na naš videz in našo psiho. Če imamo dobro pričesko, bomo ne le dobro izgledali, temveč se tudi dobro počutili.

Sam se ukvarjaš z meditacijo, v salonu je prisotna spokojnost, kaj ‘nekaj več’ ponujaš, da ne rečem tvoje roke in celotni salon?
Ponujam čas, ki si ga vzamem za vsakega posameznika, nasmeh na obrazu ob pogledu v ogledalo in željo po ponovnem obisku. Moje roke ponujajo občutek za estetiko in 20 let izkušenj, salon obstaja od leta 1954 in imamo družinsko tradicijo. Salon zraven vsega ponuja dobro energijo in moji čudoviti sodelavki brez katerih ne gre. Pri meditaciji se naučiš poslušat predvsem sebe in druge, naučiš se cujecnosti,kar je danes redkost.
Vsakemu od vas predlagam. Vsaj 20 min meditacije dnevno. Poskusite, učinek je zagotovljen.

foto: SŠOM

Preden se poslovimo vam moram prišepnit, da je Smiljan pripravil prav posebno nagradno igro. Tebi in prijateljici ali obratno podarja popolno preobrazbo frizure, da ne napišem ravno las. Pod to fotografijo (klikni tukaj in prideš na FB stran Zavoda 13) označi osebo, ki zraven tebe potrebuje svež lasni veter in počakaj na petek, ko izžrebamo srečnici.

 

info:
info@smiljanskarica.si
040603966
FB stran
IG

 

 

1 thought on “Frizer v beli srajci”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI