foto: Tadeja Regent

Če ste njene Dneve zavrženosti prebrali na dušek, se v njej prepoznavali in v ogledalu  najtemnejših grozot zagledali sebe, potem stopite korak nazaj. V otroštvo in pustite, da vam ista avtorica razgali še otroštvo. Mnogo grozot lahko ponudijo neljubi dogodki človeku s še tako umirjeno dušo. Človeški um se zmrači in rane prebudijo.
S staro izkušnjo ne skači na Genialni prijateljici in v nadaljevanju v tem tonu ne beri O novem priimku. Priznam, da sem potrebovala nekaj mesecev, da sem po nekaj straneh brala dalje. Namreč, vedeti morate, da se ne silim s knjigami, ker je dovolj tistih, ki me polnijo, nagovarjajo in razveseljujejo. Vendar bi storila napako, če bi jo samo odložila, in nato znova ne bi sedla na zofo in jo preprosto želela prebrati. Z zgodbo vred sem se spominjala svojega otroštva, obudila vse krivice, teptanja nekaterih sošolk in ob tem govorila svoji deklici, da bo že videla, kako se v življenju vse obrne. Odlični ne ostanejo vedno najboljši. Pridni se vedno znajdejo in so ob srečanjih valete še vedno normalni, se ne bahajo in ostajajo preprosto srečnejši. Tisti, ki so bili posuti s petkami, nimajo vedno kaj za pokazati. Nekateri, ki so teptali, se ne bahajo več, ker jim je lastna teža že zagodla. Obe knjigi sem požirala. Na nekaterih mestih sem se celo jezila. Glavni junakinji sem šepetala naj se umakne od navidezne najboljše prijateljice in dobila zadoščenje šele ob koncu druge knjige.
Podarjam obe, ker je le skupek tisti, ki ti lahko zapolni poletje. Knjigi o katerih boš razmišljal še do konca leta. Ljubim pisateljičino iskreno prodornost, ki brez všečnosti izreže kožne ture in s prstom pokaže na boleče adolescentne mozolje. Dvigni roko pod to fotografijo in počakaj do srede zvečer, ko bo žrebalno vlogo prevzel računalniški program. Za prevzem oz. morebitni poštnino, boš poskrbel sam. Ti je prav tako?

info:
Elena Ferrante v Emki.

 

 

2 komentarjev na prispevek “Genialna mladost z otroštvom vred”

  1. Občudujem avtorico.
    In tvoje iskrene zapise.
    ‘da bo že videla, kako se v življenju vse obrne…’
    Je včasih visoka cena (ne mislim materialno), so žrtve, ni lahko… a je vredno. Biti. In obstati. Svoj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI