foto: Jernej Kokol
foto: Jernej Kokol

Pred letom dni sva si dopisovala zavoljo tehničnih zahtev skupnega koncerta in komunikacija je stekla, kot po skali. Ko Hieronima Vilarja poslušaš z odra, ko ti nič kaj nežno ne šepeče v uho imaš občutek, kot bi bil vladar svojega kamnoloma. Namreč, on je umetnik tisočerih talentov, ki z glasbo razbija skale tam, kjer stoji.

Roni, s tabo vedno komuniciram, ko si v vlogi managerja skupine Lusterdam ali ko te lahko občudujemo na odru. Vendar mene vseeno zanima, kdo je Hieronim, ko stoji na skalah s krampom v roki?
To je moj alter ego, gradbenik brez bagra. Eden iz med hobijev, kjer so stvari fizično oprijemljive. Drugače pa se s krampom spogledujem celo življenje. Posebej v zadnjem času. Rad ga imam. Gre za neko vrste meditacijo, povezanost z zemljo in skalami. Še vedno verjamem, da nekoč naletim na kepo zlata.

Srečamo te lahko kot vokal, režiserja, montažerja…V kateri vlogi je največ tebe?
Kjer je možnost kreativnega izraza tam sem rad. Sam menim, da se največja kreativnost izrazi pri zlaganju posode v pomivalni stroj. To tudi zelo rad delam in v tem – upam si trditi – sem zelo dober.

foto: Jernej Kokol
foto: Jernej Kokol

Kuharska oddaja o kuhalnici moravške Mare ima že svoj FB profil, kdaj jo bomo spoznali? Ste oddajo zastavili dovolj resno, da jo bo spoznala vsa dežela? In navsezadnje, kaj Mara kuha tako odličnega?
Maro že poznamo vendar, da bi jo spoznali dovolj so naša življenja prekratka. Zato smo se lotili oddaje, ki ni resna kuharska oddaja, ni klasičen koncept, je nekaj novega tako kot Mara čeprav je že v letih. Kako resno smo zastavili? Zelo resno! Vsem je všeč. Mladim, starim, revnim in bogatim, ljudem s prefinjenim okusom, ljudem, ki radi rečejo bobu bob in televizijam. Če bo kdaj realizirana oz. na tv ekranih, ne vem. Mi smo svoje naredili in občutek imam, da bi jo ljudje zelo radi gledali, vendar smo naleteli na oviro, da ne moremo dobiti sredstev za realizacijo predvajanja na televizijah. Osebno mislim, da se dela velika škoda iz tako velikega televizijskega potenciala.

Koncerti Lusterdama so za ljubitelje garažnih bendov, tiste, ki cenijo lastne skladbe, brez priredb. Kaj veže skupaj tako različne moške in kako ti vidiš stanje duha na slovenskih tleh? Je premalo avtohtonega ali preveč modrijansko zabavljaškega?
Mislim da je Lusterdam za ljubitelje dobre avtorske glasbe. Veže nas strast do muziciranja. Stanje na slovenskih tleh je podobno kot drugje: apatija, nezainteresiranost, preveč vsega. Nobenemu se ne ljubi poslušati nekaj novega. Vsem se mudi in nihče nima časa prisluhniti. Navajeni smo na procesirano in hitro dostopno. Možnost prevelike izbire nas bega in mediji, ki jih konzumiramo, se borijo za našo naklonjenost. Glasba je trg in trg je neizprosen. Glasba je prenežna za ta svet.

foto: Jernej Kokol
foto: Jernej Kokol

Kje koncentirate še pred 26. 8., ko bomo skupaj v mariborskem parku? In kaj si lahko takrat obetamo?
V
petek 25. avgusta igramo na festivalu ŠPAS NA VAS, septembra v Prulčku, Kranju…V tem letu bomo izdali prevenec, upam, zagotovo pa single ali dva ter spot. V planu je imeti pestro koncertovanje do konca leta.

Če želite na svojem dogodku, festivalu ali privat zabavi najeti Lusterdam, se obrnite na te strani:
FB
lusterdam@gmail.com
031450142

foto: Jernej Kokol
foto: Jernej Kokol

1 thought on “Glasbenik, ki s krampom udarja po skalah”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI