foto: Petra Greiner

Žalovanja v tistem primarnem pomeni besede nisem nikoli poznala. Naravno je, da izgubljamo babice in dedke. Naravno je, da se poslavljamo od ljubezni in ljudi. Za vsem tem nisem nikoli žalovala. In danes, leto dni po izgubi otroka, ne zmorem reči, da žalujem.
Kako pomembno je žalovanje, trobijo vsi psihologi. Ob tem kimam. Ampak jaz to počnem na svoj način. Tak, ki mi pusti dihati. In je samo moj. Nje ne bi šla poklicat v telefonsko govorilnico, ki obstaja nekje na Japonskem in s telefonijo nima veliko skupnega. Njo srečujem v sanjah in jo vedno znova najdem v lastnih porah. Bila je del mene in v sebi jo še naprej prepoznavam. Povedali sva si vse. Objemali za dva življenja skupaj in se oviti z brezpogojno ljubeznijo zlivali v skupno srce.

Da pa obstajajo akutna slovesa, ki potrebujejo besedo ali dve pokojniku, da bi zmogli narediti korak naprej, je jasno. Samo to ti moram še povedati. Ali pozabil sem s teboj napraviti še to.

 

“Prostistrup je bil strup sam. Veter s svojo neverjetno podivjanostjo je bil tisti, ki je rešil Bell Gardio.
Kmalu se je razvedelo, da je žensko, ki je šla varovat Telefon v vetru, rešil prav veter. Govorili so, da zahvaljujoč sapi vseh tistih desetin tisočev, ki so prišli tja pozivat svoje pokojne. Ali pa prav zahvaljujoč onim, ki so odgovarjali živim s sapico ali božanjem, četudi jih ni nihče slišal. Drugi spet so ugibali, da je šlo za mešanico obojega, združeno z naravno prisotnostjo vetra na griču v Ocučiju.
Vse skupaj se je strnilo in zoperstavilo tajfun ter jo obvarovalo.”

 

Telefon v vetru ni knjiga, ki bi nam povzročala bolečine ali praskala že zaceljene rane, temveč je zgodba o odpuščanju, prepuščanju, žalovanju, upanju in navsezadnje o ljubezni!
Če jo želiš, ti podarjam en izvod knjige, ki se je s prevodom rodila v založbi Vida. Potek je klasičen: najprej skoči na FB stran Zavoda 13 – skok, pod fotografijo zapiši, kako žaluješ ti oz. kaj ti pri tem pomaga, in počakaj na sredo (10. nov.), ko bom žrebala dobitnika knjige.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI