Portal13 - Petra GREINER

Neapeljska pica pri nas doma

No, pa dajmo. Po nareku moža že pišem recept in gotovo ne rabim ponavljat, da sama jedi le jem, tu in tam igram pomočnico, ki lupi krompir in podobno pečem in kuham pa samo čez teden. Skratka, za vsa morebitna vprašanja se obrnite nanj.

Za 4 zmerne jedce potrebuješ:

530 g moke
330 g vode
17 g soli
2 g svežega kvasa
5 g sladkorja
17 g oljčnega olja

V moko zmešaš sol in v posodo z vodo dodaš mlačni kvas in sladkor, kar pustiš stat 10 min, da se kvas aktivira. Sredi moke narediš jamico, kamor vliješ kvasov nastavek in olje. Sprva začneš s počasnim mešanjem, nato pa gneteš tako dolgo, da postane struktura sijoča in se odlepi od posode.
Gre za približno 10 min konkretnega dela.
Testo pustiš v skledi, ki jo prekriješ s plastično folijo in pustiš počivati čez noč – vsaj 12 ur. Naslednji dan ga nahitro pregneteš in razdeliš na štiri enake porcije. Gre za približno štiri hlebčke po 225 g. Jih pomokaš in nato pustiš ponovno 40 min, da počivajo.
Testo razvlečeš tako, da je na sredini tanjše in ob robovih debelejše. Položiš ga na perforiran pekač ali na predhodnje ogret kamen. Prvo zadevo imamo doma, to drugo pa nimam pojma kaj je.
Testo namažeš z oljem, osnova je paradižnikova omaka, mocarela in bazilika, vse ostalo so vaše želje in dodatki.
Pečico zahajcaš – se opravičujem za ta domač izraz – na 300 ⁰C, vključiš še žar, da se temperatura dvigne na maksimum in ga tik preden testo položiš vanjo izključiš. Pečeš le 12 minut.

1 thought on “Neapeljska pica pri nas doma”

Comments are closed.

Shopping Cart
Scroll to Top