foto: Petra Greiner
foto: Petra Greiner

Dolgoletno delavko mariborskega Centra za sluh in govor, mojo nekajletno sodelavko in strokovno prijateljico našega zavoda Tugomiro Vizjak Kure sem poprosila, da o knjigi Kako z igro spodbujati miselni razvoj otroka spregovori v vsem razumljivem jeziku.
Dejstvo je namreč, da je  izjemno podkovana na področju specialne pedagogike, delala z gluhimi in naglušnimi, vpeljala nize vaje za predšolske otroke z mnogimi težavami in brez vsake diagnoze, predvsem pa je pri svojem delu ravnala po notranjem občutku in zdravi pameti. Medtem, ko je tudi sama napisala priročnik na podobno temo že davno, se je dotaknila dejstva, da danes ni več toliko možnosti za prosto gibanje in igro otrok, tako da je potrebno načrtno voditi in spodbujati gibanje in s tem razvoj nasploh. Zato je, kot pravi sama knjiga uporabna (in vizualno privlačna), saj ponuja konkretne napotke kako z gibanjem oz igro, vplivati na razvijanje miselnih sposobnosti otrok, vendar če smo povsem iskreni  ne predstavlja neke revolucionarne novost, saj so to že znana dejstva. Na področju specialne pedagogike že dolgo obstajajo zelo podobni načini dela, katerih cilj je spodbujanje razvoja otrok s posebnimi potrebami: npr. – verbotonalna metoda dr. Guberine temelji na gibanju, poslušanju in spodbujanju razvoja jezika (gibalno govorne stimulacije, piktografska ritmika), metoda zavestna sinteza razvoja dr Brajovića temelji na razvijanju psihomotoričnih sposobnosti in govorno jezikovnih sposobnosti.(dejstva iz 50tih in 60tih). Že prej omenjeni dr. Pospiš govori o pomenu gibanja za uspešno učenje. Še bi lahko naštevali. V 60tih je krožila tudi anekdota v Zavodu za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju, dr Brajovića, da bi s stimuliranjem razvoja celotne populacije otrok, lahko ustvarjali genije. Leta 2010 je izšel priročnik Stimulacija razvoja motorike in senzorike, ki je sicer bil namenjen otrokom s posebnimi potrebami izkazalo pa se je, da je uporaben tudi za delo z vsemi predšolskimi otroki, in je precej podobna (naloge, izvajanje nalog, opazovanje).
Na kratko bi lahko rekli:

 • za razvoj otroka je igra potrebna v najširšem pomenu besede
 • v otroštvu so najbolj pomembne prav gibalne igre, saj kot pravi dr M. Pospiš, je gibanje osnovna fiziološka potreba
 • gibanje spodbuja razvoj vseh ostalih sposobnosti otroka
 • skozi čas in v vseh kulturah obstaja veliko otroških gibalnih iger (povezanih z govorom ), ki spodbujajo razvoj otroka; tako kot obstaja veliko govornih iger (pesmice, izštevanke, uganke…), ki spodbujajo razvoj jezika (mišljenja) neke določene sredine

Namesto zaključka in dejstva, da ne gre za nobeno revolucionarno odkritje za strokovne sodelavce otrok se obe strinjava, da je knjiga vsekakor dobrodošla in ponuja staršem in vzgojiteljem veliko možnosti in konkretnih vaj, ki koristijo otroku samemu, ne glede na stopnjo težav ali njihove raznolikosti.  Dejstvo je, da je uporabna prav tako pri povsem običajnemu kratkohlačniku, ki se samo z gledanjem televizije nikakor ne more zadovoljiti.

Internetni nakup knjige je mogoč tukaj.
video: https://www.youtube.com/watch?v=Q6GKR2MYZR4

foto: Petra Greiner
foto: Petra Greiner

1 thought on “Igra, kot odlično pomagalo pri razvoju otroka”

 1. Živjo,

  imam vprašanje glede zgoraj omenjene knjige od avtorice Tugomire Vizjak Kure. Ali je ta knjiga kje v prodaji? Namreč na zgornji povezavi sem zasledila, da knjigo lahko dobimo le v knjižnici v Ormožu. Mogoče še kje?

  Hvala za vse osebne izkušnje, ki jih delite.

  LP, Nada

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI