foto: Doris Markač

Nov komplet gugalnic za otroke s posebnimi potrebami v Dnevnem centru Zavoda Dornava v Mariboru

Maribor, 8. oktober 2020 – Za vsak vrtec, šolo, zavod in druge ustanove, ki imajo pod svojim okriljem otroke, so igrala še kako pomembna. A jih država v zadostni meri ne more zagotoviti, zato mnogi otroci ostanejo brez njih. V Dnevnem centru Zavoda Dornava, ki stoji sredi Maribora in ponuja posebnim otrokom prijetno zatočišče in strokovno podporo, imajo zdaj posebni otroci nov komplet gugalnic. Igrala so v zavodu pristala po zaslugi Suzane Seljak – Igras igrala, Gregorja Štrausa – Moderne Dekoracije in Ivana Kosi – Superius. Tako se vsi zraka in gibanja željni otroci ne drenjajo več le na eni posebni gugalnici, temveč so lahko vsak na čisto svoji.

 

foto: Doris Markač

 

V Zavodu 13, ki je zaslužen za organizacijo in izvedbo akcije, so prepričani, da si tudi posebni otroci zaslužijo druženje z uglednimi športniki, zato so jim omogočili brcanje žoge z najbolj vidnim igralcem NK Maribor, Marcosom Tavaresom, ki je ob tej priložnosti povedal: “Gibanje na svežem zraku je pomembno za slehernega otroka, še posebno pa je pomembno za gibalno ovirane in jim še kako koristi. Donacija preproste gugalnice resda ni velik dosežek za majhno podružnično dnevno enoto Zavoda Dornave, vendar verjamem, da dnevno riše nasmehe na obraze teh otrok. Tistim, ki so jo omogočili, pa gotovo gre velika zahvala. Danes si je bolj, kot kdajkoli prej, treba medsebojno pomagati in otrokom omogočiti dovolj gibanja, tudi če gre za zibanje na preprosti gugalnici, ki se morda odraslemu človeku ne zdi nič posebnega, avtista pa lahko popolnoma pomiri.” 

 

 

Dnevni center Maribor je delovna enota Zavoda Dornava, ki izvaja dnevno varstvo in usposabljanje otrok in mladostnikov s težjo in težko motnjo v duševnem razvoju. Od leta 2008 v centru tudi izvajajo tudi celostno obravnavo otrok z avtizmom, v centru pa lahko dnevno zatočišče, vzgojo, igro in pomoč najde okrog 40 otrok.

 

Kot mama posebne deklice, ki najde čez dopoldan zatočišče prav tukaj, se ob tem dogodku sprašujem le: “Kako to, da država najde finance za vojsko, strokovne podkrepitve v teh in ustanovah starostnikov pa ni in še dolgo časa ne namerava biti. Igrala kot očitni nadstandard, ki bi lahko na javnih površinah povezovala otroški smeh skupaj s starostno modrostjo,  pa očitno zagotavljajo le dobrodušni in srčni mimoidoči dobrotniki.”

 

Petra Greiner

Celotni album najdete na FB strani Zavoda 13.

 

foto: Doris Markač

 

 

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI