foto. osebni arhiv
foto. osebni arhiv

Makrame me povleče v otroštvo. Tja, kjer stoji Marlesova oranžna kuhinja ali vzorci  na stolih, ki si jih lahko srečal pri vseh prijateljih. Itine umetnine imajo svojo žlahtnost in dobila sem občutek, da je v njenem vezenju nekaj več. Tja dodaja svojo domišljijo, ki se prepleta s subtilno realnostjo rokodelstva vse do te mere, do ponudi kos umetnine, ki ostane v tvoji lasti za vedno.

Če bi se morala opisati brez kakršnih koli vlog, ki jih pač vsi nosimo v življenju, kaj bi rekla zase?
Ah, to je težko. Lažje je opisat koga drugega, kot pa sebe.
Včasih se mi zdi, da sta v meni dve osebnosti. Trmasta, vztrajna, samodisciplinirana, neizprosna, dosledna. Potem pa pridejo obdobja, ko me kar odnese, odplavam na nek svoj privat planet, kjer lahko delam, kar hočem in moji sreči ni konca. Najtežje v mojem življenju je koordinirat ti dve osebnosti, ker ni nujno da se ravno prava pojavi ob pravem trenutku.

foto: osebni arhiv
foto: osebni arhiv

Kako so se tvoje roke pričele zapletati okrog mojstrsko dovršenih Makramejev? Kaj vse si že izdelala? Morda kaj nenavadnega oz. neobičajnega?
To izhaja že iz otroštva. Ročna dela so bila vedno del mojega prostega časa. Sem iz te generacije, ko si bil primoran sam kaj izdelati, če si hotel biti “po zadnji modi”. Tudi makrame tehnike sem se naučila že v mladosti. Ker sem ob rednem spremljanju dogajanja na interiernem področju zasledila, da je to ponovno v modi, sem seveda takoj testirala svoje prste, če se še spomnijo!
Izdelujem predvsem stensko dekoracijo, ogrlice in lestence.

foto: osebni arhiv
foto: osebni arhiv

Res me zanima, kdo so tvoji kupci? Kam si recimo tvoj izdelek že poslala, je vmes kakšen res poseben kupec, ki bi ga lahko izpostavila?
Velik procent mojih izdelkov se proda v Ameriko in izredno vesela sem, da eden mojih izdelkov visi tudi na Manhattan-u, saj sem namreč zaljubljena vanj!

Glede na tvoj Instagram profil lahko rečem, da imaš neverjeten čut za estetiko in notranji dizajn. Je temu tako že od nekdaj? Si ga razvijala skozi leta? Kaj zate pomeni estetski pogled na prostor?
Najprej hvala. Sem mnenja, da je to področje, kjer se večno učiš, izpolnjuješ, nadgrajuješ. Če se danes spomnim urejanja mojega prvega stanovanja, se lahko samo nasmehnem. In tudi tukaj obstaja pravilo, da se na napakah učiš. Kar nekajkrat se je zgodilo, da smo lepili in trgali tapete v razmahu par tednov.
Je pa pomen estetskega pogleda tudi zelo relativen. Velikokrat se dogaja, da je neka stvar meni blazno všeč, ostali prisotni pa ostajajo hladni kot špricer. In obratno! Ampak s tem lahko živim.

foto: osebni arhiv
foto: osebni arhiv

In navsezadnje, nam lahko poveš, kaj vidiš, ko se zazreš v lastni prihodnost?
Tukaj pa ne znam odgovoriti. Pustite se presenetiti z menoj vred!

Ita podarja svojo umetnino, ki jo vidite na spodnji fotografiji. In ker je zadnji ležerni avgustovski dan, le dvignite roke. Žrebamo v nedeljo.

info:
Etsy
IG
FB

foto: osebni arhiv
foto: osebni arhiv

 

3 komentarjev na prispevek “Itina starodavna umetnost vezanja vozlov”

  1. Izvirne in čudovite stvaritve. Razen občudovanja, me val kar ponese v čase, ko smo še vozlale, tuhtale, prepletale…
    Fino, da obstajajo ljudje, kot je Ita, da makrame, takšen in drugačen živi še danes.

  2. Čudovite Itine stvaritve me takoj ponesejo v otroštvo in obudijo prečudovite spomine na mojo drago neno, mojo babico. Spominjam se najinih trenutkov heklanja in pletenja.
    Dediščina naših prednikov nas bogati, nam daje občutek topline in pripadnosi. Lepo je, da je Ita obudila makrame. Inspirativno še naprej.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI