foto: Petra Greiner
foto: Petra Greiner

Da je  v naši domači kleti vino Edvarda in Ivi Svetlik pravo zlato, je pred časom na teh straneh hitel razlagati že moj mož. Sama sem želela odstrniti še Ivine kotičke, kjer imaš občutek, kot bi listal svetovne dekorativne revije in ob vstopu v prostor pristal na razstavnih kvadratih velikih oblikovalcih.
Kot mi je zaupala sama, ji je bilo omenjeno področje domače tudi v otroštvu. Ko je nabirala cvetje na prostranem travniku, delala venčke in nehote k mnogim opravilom povabila še otroke iz soseščine. V njeni prostorni kuhinji so živila domačega izvora. Prav tako dela povsem sama tudi testenine in rezance. Takrat, ko ji časovna stiska odvzame potrebne ure, pa za ta opravila poprosi sosedo, ki ji zelo rada pomaga. Pravzaprav sta se zakonca preselila čez goro Čaven iz obema domače Idrije in v Vipavski dolini našla svojo oazo dušnega miru. Čeprav je hiša nastajala pod njuno taktirko imaš občutek, kot bi tam stala že skozi stoletja in bila okoliškim vinogradom točka, kamor bi se kasneje stekalo že ustekleničeno vino. V delu na zemlji sta našla resnično sprostitev in obema predstavlja stik z zemljo pravo zadovoljstvo. Ivi sama dodaja: “Dom naredimo resnično domač mi sami. Z našo energijo, majhnimi a lepimi stvarmi, s kuhinjo, ki diši po dobri hrani, vse to skupaj pa ustvarja harmonijo in toplino.”

foto: Petra Greiner
foto: Petra Greiner

Kendov dvorec je eden od razlogov, da ju pot pogosteje popelje v rojstni kraj. Ta je namenjen vsakomur, ki ima rad lepe stvari povezane s tradicijo, okoljem in naravo, kar dokazujejo fotografije na Instagramu. Kulinarični dovršenosti sva bila priča tudi sama, na nedavnem Festivalu oranžnih vin v Izoli. Lahko bi rekli, da je to projekt Ivinega  življenja, saj mu je posvetila več kot dvajset let časa in mu pustila del svoje duše.
In, ko je doma, je njena bit rada tudi med tujimi revijami polnih interierja in takimi, ki prikazujejo nosljivo modo. Takrat se potopi v sanje, telesu pusti, da si naposled in vsaj malo odpočije ter uživa v lepem.

foto: Petra Greiner
foto: Petra Greiner

Kendov dvorec
Relais &Châteaux destinacija

FB
IG

4 komentarjev na prispevek “Ivina čut za dekorativo je domača tudi v vinogradu”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI