foto: Petra Greiner
foto: Petra Greiner

Kaj naredi neustrašna ženska, ki pri 54. letih  izgubi službo? Odgovorna vodja računovodske službe se je prelevila v kreativko, ki želi svet spremeniti na bolje. Ksenija Lovrin Maćešić se je odločila za socialno podjetništvo skupaj z ženskami iz podjetniške skupine KNOF in  ki ustvarja izdelke le iz blaga izključno slovenske tekstilne industrije ter sodeluje z lokalnim okoljem. Na kratko bi lahko rekli, da so njihove bombažne pleničke produkt dela lokalnih kreatorjev in šivilj , ustvarjene v sodelovanje z mamicami in prilagojene dojenčku. So sodobna varianta pralnih plenic, ki jih ni potrebno likati in jih odlikujejo univerzalne velikosti, lahko jih podedujejo mlajši otroci v družini, so cenejše in prijaznejše do dojenčkove kože od plenic za enkratno uporabo, ki so žal zasedle prevelik prostor v sodobni družbi. Plenica za enkratno uporabo je kot instant juha. Lahko, ampak enkrat mesečno ali na kampiranju.

foto: Petra Greiner
foto: Petra Greiner

Na nedavni podelitvi nagrad za inovacije je podjetju Posavska GZS za leto 2014/15 podelila bronasto priznanje za inovacijo KiSS ekološke plenice iz bambusa za organizacijsko trženjski del. Agencija Spirit jih je prepoznala kot eno od podjetij z družbenim učinkom tako, da sodelujejo v različnih oblikah šolanja z domačimi in tujimi mentorji in strokovnjaki na področju podjetništva. Prislužili so si podporo dveh občin in sicer Brežice in Krško, ki skozi financiranje javnih del podpirajo njihova opazna prizadevanja za prijaznejši odnos do okolja. Družbeni učinek je lahko merljiv in je izjemno visok. Ena KiSS KiSS bombažna plenica namreč zamenja od 220 do 250 plenic za enkratno uporabo. Za celotno obdobje previjanja to pomeni 25 KiSSic namesto 6000 plenic za enkratno uporabo, pri drugemu dojenčku se njihova varianta seveda dvojno izplača.

foto: Petra Greiner
foto: Petra Greiner

Kar mi je pri njih najbolj všeč je dejstvo, da se z drugimi proizvajalci pralnih plenic  ne primerjajo. Pravijo namreč, da je vsaka pralna boljša od plenice za enkratno uporabo. Njihove modele so razvili sami, na pravemu, živem, veselemu dojenčku, oziroma dojenčici, ki je pri letu in pol svobodna od plenic. Razmišljajo samo o končnemu uporabniku, torej otroku, ki mu moramo zagotoviti udobje, obenem pa omogočiti, da čim hitreje spozna in se zaveda svojih fizioloških potreb. Plenica za enkratno uporabo namreč zaradi visoko vpojnih gelov staršem garantira večurno suhoto, kar pa ni prav, saj otrok ne sodeluje in se ne zaveda, da je moker. Dejansko je otrok v umazani plenici v kateri prihaja do pregrevanja v nemilosti, da pride do resnejši okvar v testisih, kar so znanstveniki že dokazali.
No, da skrajšam, to je samo en delček njihove filozofije o pozitivnih lastnostih pralnih pleničk in hlačk za hitrejše odvajanje od plenic, ki so jo simpatično poimenovali “seri-peri”.

Levu sem s hlačnimi bombažkami naposled razložila, kako pomembno je biti suh. Pa še lepo izgledajo in čez poletje so nadomeščale kar kratke hlače. Kako zelo v njih uživa Sofia, ki je v pleničkah že peto leto in bo morda v njih tudi morala ostati, prikazuje slika. Meni pa pranje le-teh ne predstavlja nobene težave. Zdrava koža, ki ima možnost dihanja je najpomembnejša. Pri gibalno oviranem otroku, pa toliko bolj.

foto: Petra Greiner
foto: Petra Greiner

FB stran Pralnih plenic Kiss Kiss
KNOF – socialni inkubator
kontakt: 040 625 175 (Ksenija Lovrin Mačešić)

 

 

1 thought on “Bombažne pleničke KiSS za vsako otroško ritko”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI