foto: Petra Greiner
foto: Petra Greiner

Natanko leto dni mineva, ko sem svojega moža povabila na večerjo vzhodno od najinega doma, na ravnino, ki pušča vetru svojo pot in k ljudem, ki dobrosrčne posameznike sprejemajo odprtih rok. Seveda sem mizo rezervirala preko Jelke, ji naročila, da se bova pustila razvajati brez predhodnega smerokaza jedi in bila na vrtu gostišča s tradicijo tako prostodušno dobrodošla, da sem se na čase vprašala ali sem morebiti prišla med pozabljene sorodnike.
Tanjina dobrodošlica temelji na preprostosti, ob kateri imaš občutek, da si prišel na obisk in jo vpleta v prihodnji rod tako naravno, da so prav vsi vpleteni v vsakdanja dela. Pošali se, da sta se otroka Valentina in Leon praktično tako kot ona sama, rodila v gostilni. Namreč, ko so šli iz bolnišnice, je bil prvi stik s svetom prav v gostilni in šele nato so pot nadaljevali v  stanovanje. Kako naj bo drugače, če pa so prav tako naredili z njo in jo do prvega leta starosti varovali v kuhinji, kjer je rasla gor z vzhajanim kruhom in domačo govejo juho, ki jo še danes navsezgodaj položi na ognjišče njena babica.

foto: Petra Greiner
foto: Petra Greiner

Seveda je kot mlado dekle sanjala, da bi bila učiteljica, stevardesa, zdravnica, čeprav je bilo vsem drugim okrog nje logično, da ne more biti nič drugega kot ‘ošterjašica’.
Oba otroka rada pomagata in sta na voljo, ko ju rabijo, saj imajo takšen stil življenja, da so jim na potovanjih glavne le hrana in pijača, potem pa vse ostale znamenitosti. Čeprav na tem mestu preživlja večji del svojega življenja, se skupaj z možem Damjanom odpravita  tudi v oddaljene kraje. Kot je povedala sama: “V Afriko sva šla z Damirjem točno pred desetimi leti. Prepričeval me je dve leti in nikakor nisem sprejela potovanja. Potem mu je uspelo in moj prvi stik z Afriko je bil zelo negativen, ampak ko sem premagala oviro v moji glavi, se je vse obrnilo na pozitivno. Še danes imam občutek, da sem v prejšnjem življenju živela tam. Verjamem, da so se mi od tistega potovanja spremenile pomembne življenjske stvari in da sem končno spoznala sebe in začela stvari sprejemati drugače. Najina potovanja so zelo nepredvidljiva in se za njih po navadi odločiva v trenutku in že greva.”

foto: Petra Greiner
foto: Petra Greiner

Rada rečem, da je kraljica gin tonica, saj se na njenih policah šibijo različni gini, ki jih poznajo v glavnem le poznavalci in jih spretno meša s toniki, ki ne spominjajo na gazirano sladko vodo, temveč dajo pijači značilne note, ki jih zaobjame s svežimi kumaricami, spet drugič z brinovimi jagodami in dokonča s pravim pravcatim žebljem. Ob vprašanju, čemu tako, se le namuza. Reče mi naj pomislim in se ob tem spomni, da je pravi gin tonic pravzaprav pila na zelo lepi terasi hotela Banyan tree v Bangkoku. Tako kot je bil to zanjo nepozaben večer, so zame nepozabne njene mešanice in tudi sama sem do njenega prihoda v moje življenje mislila, da ima omenjena pijača le eno, največ dve recepturi.

Ob misli na gostilno Rajh se mi pred očmi pokaže ona, z besedami za vse kar ponujajo tam in se glasijo: preprosto, sezonsko, lokalno in veselo se človek vrača. Vedno znova. Namreč prijetno druženje s prijateljicama Jelko in Mojco, ko skupaj s Tanjo pred slovesom trknemo z edinstvenim gin tonicom je tisto, ki ponuja lepše življenje. Preprosto, kajne?

foto: Petra Greiner
foto: Petra Greiner

Če želite na sladico in gin tonic za dve osebi v Bakovce in spoznati vso kulinarično pestrost v vsakdanjih jedeh, napišite svoj edinstven recept za omenjeno mešanico. Vse to do petka (do 12h), ko bo Tanja izbrala zmagovalni recept.

info: www.rajh.si
FB
IG
Tripadvisor

8 komentarjev na prispevek “Kraljica gin tonica v bakovški gostilni Rajh”

 1. Definitivno T&T z rdečo grenivko! Torej moj najljubši gin Tanqueray TEN s tonikom Fentimans, sveže iztisnjenim sokom rdeče grenivke, veliko ledu in rezino rdeče grenivke za okras. Čin čin, z veseljem bi ponovno obiskala Tanjo v Gostilni Rajh 🙂

 2. Ko pomislim na Gin, vidim lepo oblikovano steklenico HendrickS gin… postrežen z vrtničnimi listi in kumarco 😉 mmmmm

 3. Se imam na seznamu??
  Gin Hendriks in kumarica +mleti rdec poper+ cel crn poper + tonik fever-tree in seveda vse to na veliko ledu.
  Lp

 4. Daleč najbolj posebna restavracija, pomnim še iz otroštva. To je bil zmeraj poseben dan, ko nas je ati peljal na nedeljski izlet k stricu Nacetu. Danes uspešna hčera Tanja nadaljuje tradicijo. Čestitke in veselim se nadaljnih kulinaričnih presežkov v Bakovcih.
  Moj enostavni recept za gin tonic. Gin Broker’s ali Hendricks (meni najljubša), led, rezina limone, 3 maline, list mete in tonic. Cheers. 🙂

 5. Z veseljem bi se po dolgem času spet prepustila razvajati gospe Tanji Pintarič in umetninam iz njene kuhinje. 🙂
  Moj recept za gin tonic: gin Monkey 47, tonik Schweppes, na lističe naribana limonina lupina, sveže brinove jagode, lističi sveže mete in led, postrežen v širokem kozarcu na peclju. Brez dežnička! 😉

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI