foto: Rene Gomolj
foto: Rene Gomolj

Hvala prijateljica ljuba, da me je tvoja močna in mogočna duša izbrala za svojo mamo. Da sem tvoja srčna izbranka, med vsemi ostalimi močnimi ženskami in krepostnimi mamami. Hvala, moj zakladek, kot ti velikokrat prišepnem na uho, da si mi govorila že na začetku, naj ne maram ob vseh besedah, da boš umrla, naj preslišim vse slabe napovedi, naj se ozrem proč od skrbi polnih oči in me povabila, da se zazrem v tvojo modrino. Ti si me prijela za mojo hladno roko in me povabila na plesoč življenjski ples, medtem, ko sem sama cepetala na mestu v svojem načrtno urejenem življenju. Sama si se prepustila močnim vrtincem, ko sem sama trepetala za tvoje življenje in prijela usodo za roge, oddirjala z njo  po poti, ki si jo izbrala ti sama. Tvoji našpičeni in palčkom podobni uhlji so se prilegali na moje prsi, mene pa je bilo strah tvoje topline, navezati se nate, te ljubiti, skupaj s tabo pričakovati, si želeti in poleteti. Golobica moja, tako divja je tvoja narava, ki me je prestrašila, čeprav je moja prav takšna. Sama govoričim o sprejemanju in življenju danes, ti, ti, moja ondina, pa to preprosto živiš. Ti si plešoč vihar, ki morju ne pustiš spati. Dež, ki rišeš mrke poglede in brišeš vse madeže. Ti, čarotljivka si začarala moje srce, da naposled ljubi. Mene, Magdaleno si izbrala za svojo mater, ki premnogokrat vreščavo hlasta za zrakom. Ti ne potrebuješ možganov, ki bi mislili, saj nosiš srce, ki čuti. Tako majhno, polno luknjic, da se vsi držijo za glavo, kako lahko sploh bije in moja ljubezen ga s tresočo roko varuje, saj glava misli, da ljubezni ne pozna. ‘Popek’ ti reče sestrica, ‘moja’ izda bratec, ko te nerodno stisne k sebi…in tvoj oče, ki te sprva ni hotel držati v mogočnih dlaneh, danes razume le to, da je premnogo skrivnosti na svetu, ki odgovora ne poznajo. Rad te ima brez besed, kot moški to mnogokrat počno. Midve, srčica draga, pa si poveva, zapojeva, se sporečeva in z roglji treščiva druga ob drugo. Tudi to je ljubezen, praviš. Da ostaneva vsaka zvesta le sebi, ugnezdeni v svojo mogočnost in ostajava na mogočni planjavi. Midve veva, da se ljubezen začne pri domačem srcu. Da nima oblike, ne pozna spola…da je ljubezen ena sama ali je sploh ni. Je univerzalna in ni omejena na kdo je komu kaj in se ne bohoti le na bolj znanih dvojih moški-ženska. Če ljubezen nikoli ne mine, potem vem, da boš tukaj tudi, ko tvojega telesa ne bo več. Da boš še naprej šepetala pesmi o veselju in sejala upanje tam, kjer bodo vsi ostali že obupali. Tvoj pečat brezpogojne ljubezni bo ostal na mojem srcu in na prsih vseh, ki te obkrožajo. Sama veš, da je tvoja mama le sel vsega, kar sporočaš ti. Tako tiho, vztrajno in ljubezni polno. Za vsakega tukaj beročega… tisto, ki potoči solzo, ker začuti to ljubezen in oni, ki jo že sluti, da prihaja posebej zanj.

Danes, ko praznuješ ti, se zahvaljujem tudi jaz, da si vstopila v moje življenje in po vsem tem času verjameš vame. Ker si učiteljica, ob kateri učenec preprosto ne stopica več na mestu, temveč dobi njegova duša krila, srce pa začne utripati v taktu brezpogojne ljubezni. Ti veš, da so ljudje, ki štejejo leta in duše, ki Ljubijo. Hvala, srce mojega srca, da sem šele ob tebi začela ljubiti. Brez tega bi bilo moje življenje klavrna podoba idealnega in s tega sveta bi odšla tiho kot, da nikoli ne bi prav živela…

 

foto: Rene Gomolj
foto: Rene Gomolj

 

 

13 komentarjev na prispevek “Kraljica štirih let”

 1. Draga pikica VSE NAJ NAJ…. in pusti sanjam v srce… objem ♥
  Draga mami-ćutiti brezpogojno ljubezen matere katere srce bije v ritmu srca otroka je neverjetno fascinatno delo matere narave, ki nam vsakodnevno polaga čudeže v roke… Draga Petra v čast si štejem da lahko prebiram tvoje objave in ob njih neustavljivo joćem, ker te z vsako besedo čutim…čutim tvojo ljubezen in glas tvoje sončnice ki prihaja skozi vse te globoke zapise…. želim vam vsem da vas vaš val ljubezni zaobjame se moćneje in da nikoli nebi prenehala tkati zapisov lepote materinske ljubezni… s spostovanjem..
  ♥♥♥

 2. Čudovito napisano! Ljubezen je čez vse, pomembnejša je od diagnoz, strahu, časa, ki nam je podarjen. In ljubezen ostane, ko ni ničesar več. Vse najlepše mali srčici in vsem, ki vas napolnjuje in navdihuje s svojo prisotnostjo.

 3. Vauuu…brezpogojna ljubezen, večnost v srcu…izkušnja, ki ti obrne svet na glavo, a svet vidiš popolno tudi iz druge strani! Iskrene čestitke in veliko ljubezni še naprej.

 4. Petra, čudovito in prekrasno napisano. Polepšala si mi dan. Vse najlepše Sofiji in veliko lepega v novem letu vsej družini.

 5. Vse najboljse, draga Sofia!

  Ko te srecam, ko se te dotaknem, moje srce napolnis z neznostjo in milino, ki jo najdem tudi v tvojih srnjih oceh. Menda bo kar res, da srna napoveduje prihod neznosti in nedolznosti v nasa zivljenja.

  Obdaja te ljubezen, Sofia.

 6. Samo mame otrok s posebnimi potrebami vemo, da je velikokrat težko, toda to so naši otroci in imamo jih radi iz vsega srca, draga Petra vi imate veliko srce, le pogumno naprej, tebi draga Sofija pa vse najboljše iz srca

 7. O, Petra, a si opazila, da vaju takrat sploh še nisem poznala. Sedaj pa imam občutek, kot da se poznamo že sto let.
  Tvoj, vajin in vaš december nosi posebna sporočila, piše napisane in nenapisane besede, čara trenutke, ki se jih težko opiše. A se jih čuti. S srcem.
  Vse najboljše Sofiji, tebi in vsem skupaj.
  Na lučke življenja.

 8. ”Ti veš, da so ljudje, ki štejejo leta in duše, ki Ljubijo.”
  Draga Petra, tako popolno, kot je lahko popolna brezpogojna ljubezen.
  Vse naj. Sofiji. Tebi. In vsem vam.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI