foto: Doris Markač

Nekatere knjige najdejo pot do bralca same od sebe, čeprav se pretirano ne bohotijo. Predte se lahko pojavijo v obliki odlične reklame, ki pa je na področju knjig rezervirana le za nedomače avtorje. Ob Pogodbu se je spremenilo tudi to.
Ob pričetku branja knjige se zdi, kot bi skupaj z zgodbo priletela v domačo dnevno sobo direkt iz Rima in to v večernem času Dnevnika na nacionalki. Kot bi Mojca Širok  iz svojega javljanja z mikrofonom v roki stopila na domačo preprogo in pričela pripovedovati. Tako realistično, kot je poročala o dogajanjih v sosednji držav i in ob tem ne bi izpustila krutih podrobnosti, ki le še dodatno orišejo grozote odlično organizirane mafije, ki deluje le streljaj proč od nas. Zgodba te prebudi že s prvimi stranmi, ki mirno opisujejo prebujanje osrednjega lika. Z orisom dogodkov, ki se nizajo takoj zatem, ko pred seboj zagledamo umorjenega moškega, nas ohranja v skoncentrirani prisotnosti. Vonjati je mogoče strah in zaznati sovražnost na pregretem asfaltu pod našimi nogami. Liki stojijo s svojimi verodostojnimi obrazi pred nami tako pristno, kot celotni potek zgodbe, ki nas skozi držanje za platnice nikakor ne spusti. Se vam kdaj primeri, da berete knjigo in vam misli odtavajo proč? Tokrat vam misli ne bodo odšle na pašo, saj je mogoče vonjati strah in zaznati sovražnost na pregretem asfaltu pod našimi nogami.
Mojca je po prejetju nagrade priznala, da kriminalni roman ni bil del njenega načrta, izkazal pa se je kot dober način za sproščanje napetosti,  potem ima tudi bralec s potaplanjem v dogajanje možnost, da se prepusti napetemu sesledju nepredvidljivih zapletov in živim dialogom. Poudarila je, da je zgodovinsko ozadje njenega dela popolnoma resnično, vanj pa umestila svoje like, ki se kot ob legendarnih filmih s podobno tematiko dotikajo našega doživljanja.
Tako lahko rečem, da me je knjiga vsrkala vase vsakič, ko sem jo držala v rokah in ni me hotela izpustiti, čeprav so kazalci oznanjali pozne nočne ure. Zadrževala sem dih, kot ob filmskih posnetkih odličnih kriminalk in čakala na zadoščenje pravice ob koncu.

Literarni prvenec, ki je nagrajen z modro ptico 2018 podarjam na teh straneh. Dvignite roke vse do jutrišnje 14. ure. Namreč zvečer ob 18. uri bova z Mojco v domači Mladinski knjigi (Ulica 10. oktobra 4, MB) govorili o knjigi, kjer jo bo izžrebancu tudi podpisala. Termine potepanj po Sloveniji najdete tukaj.

info:
http://www.mojcasirok.com/
FB stran

foto: Doris Markač

4 komentarjev na prispevek “Kriminalka, ki ponuja barvitost filmskega traku”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI