foto: Aneja Novak

Ni običajna oblikovalka, ne šivilja. Doživljam jo kot žensko, ki obožuje oblačila in v njih sebe samo. Ve, kako žensko narediti še bolj ženstveno in kakšno barvo izbrati, da bi nas zmogla dvigniti iz sivega vsakdana. Helena Nose je sama do sebe izjemno kritična, zaveda pa se, kdaj je delo opravila dobro in kdaj se v lastni koži počuti odlično. In takšna ženska je tudi Mari.

Helena, poletje je, kako ti sede? Obožuješ vročino ali je potrebno, da zapiha lahen vetrc?
Najlepše je, ko je oboje. Sicer imam rada resnično vse letne čase. V vsakem se najdem.

Spominjam se hladnega dne, ko sem te srečala v trgovini z oblačili, v kateri si delala. Povem ti, da se dajala prostoru vedrino in milino. So te tako doživljale tudi preostale stranke?
Mislim, da so. Čuti se, ko delaš z ljubeznijo. V prvi vrsti so se počutile, da so slišane, upoštevane in na prvem mestu prav one.

 

foto: Aneja Novak

Korak na svoje je pomembna prelomnica. Če vprašaš mene, si se razcvetela, pokazala pravi kraljevski obraz, predvsem pa svoje talente. Kako je prišlo do tega?
Hvala, Petra. Veliko mi pomeni ustvarjanje, stiliranje, usklajevanje osebnosti in tistega materiala, ki ga imam pred sabo. To je tako živ del mene, ki sem ga morala dati iz sebe. In vse to se je dogajalo postopoma a hkrati spontano. A resnično je od nekdaj živelo v meni. Takrat, ko to počnem, ne obstaja nič drugega. Strmim le k temu, da je na koncu popolno.

Mari studio je tukaj in Parižanke naposled med nami. Kakšno žensko imaš med ustvarjanjem v mislih? So to kosi, ki jih absolutno nosiš tudi sama?
Parižanko imamo v sebi vse ženske. In največji uspeh je takrat, ko iz vsake posameznice na plan potegnem prav to. Ko zagledaš energijo in žar v očeh, veš da je tvoje delo opravljeno odlično. To se začuti v njenem gibanju, v energiji in na koncu, ko vidiš da vplivaš na njeno samozavest, samopodobo. Tako raste stil. Na trenutke se mi zdi, da je uspeh, ko počasi opustijo stare navade in jim privzgojim nove.
In tako skupaj rastemo. Tako rastem tudi sama.
Absolutno nosim svoje kose. Ker le tako vem kaj in kako, da jih začutim. Če oblačila, ki ga daš na sebe, ne začutiš, je vložen denar v tak kos, zgrešen. To ni dolgoročna naložba. To je mrtvi nakup.

 

foto: Aneja Novak

Kako do tvojih oblek lahko pride vsaka izmed nas? So to konfekcijske številke? Narediš tudi kaj po meri?
Mari studio sem jaz in ekipa meni dragih ljudi. Skupaj ustvarjamo in kar je najpomembneje zelo kreativno sodelujemo. Vsi kroji so narejeni iz pod rok mojega izjemnega krojača in sicer Renate Novak, Modno šiviljstvo Novak. Tukaj se ustvari vse. Začne se pri kroju, usklajevanju in na koncu zaključuje z najmanjšimi detajli. Končam z fotografijo, tukaj mi je v pomoč odlična fotografinja Aneja Novak.
Do mene in obleke lahko pride vsaka posameznica. Največkrat z mano stopijo v kontakt preko napisanih sporočil na Instagramu ali FBju. Oblačila in kroji se prilagodijo vsaki posameznici. Tako, da v veliki večini so kroji narejeni po meri. In izpolnim marsikatero željo, še tako nerešljivo.

 

Katera je tvoj najljubši Mari kos in kaj mu dodaš? V mislih imam klobuk, kakšne čevlje, nakit?
Moj najljubši Mari kos so vedno obleke. Obleke, še rajši, če so zelo dolge. In srajce. Teh ni nikoli preveč. Kar pa ne pomeni, da ne obožujem hlač. K outfit-u včasih ne dodam nič posebno močnega, le nikoli nisem za slabo obutev. Čevelj vedno podpiše in zaključi celoto. Vedno. Čevlji so moja druga strast.

 

foto: Aneja Novak

Kaj je Mari studio spremenil v tvojem življenju? V tvoji duši? Kaj bi svetovala ženskam, ki mencajo. Zaradi česa te lahko danes vidimo kot ponosno, lepo, urejeno… žensko?
Mari studio je moj četrti otrok. Vsak otrok, projekt, odločitev v nas spremeni način življenja. Potrebno se je prilagajati, usklajevati urnik, med družino in obveznostmi. Veliko potegne za sabo. Vendar tako mirna, umirjena pri delu nisem bila še nikoli v življenju. V bistvu sem zelo živa.
Ženskam, ki si niso dale možnosti in v sebi verjamejo v svoj produkt, a nimajo opore, si ne bodo nikoli odpustile, da niso poizkusile. Vedno je tukaj tveganje, vendar če verjameš in si priden, je to pot, ki ne more biti napačna. Veliko vložene ljubezni in delo opravljeno s srcem je tisto najpomembnejše. Tukaj je potem uspeh.
Sama do sebe sem vedno izjemno kritična. Vem pa, kdaj sem opravila dobro in kdaj se odlično počutim v svoji koži. In k temu ravnovesju sledim. Ker le tako ohranjam sebe in širim energijo, ki jo želim dati družini, ki so mi osnova, motivacija, navdih. Iz tega črpam ljubezen, moč in vzdržljivost.
In tako nastaja proces, tok, pot.

 

Mari ženska živi svoje sanje, kako jih danes živiš ti?
Končno diham s polnimi pljuči, vesela, ponosna.

 

info:
IG stran
FB

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI