foto: Rene Gomolj
foto: Rene Gomolj

Arty-jeva  vrata so se odprl pred štirimi leti v decembrskih dneh in konec istega leta se nam je rodila Sofia. Prvi obisk smo načrtovali kar skupaj z varuško Diano in nikoli ne bom pozabila, kako smo med mizami drenjali takratni voziček s prav posebno deklico. Kasneje sva se tam ustavljali po fizioterapiji in sleherni maj uživali ob najokusnejši jagodni torti. Leto kasneje smo ob omenjeni torti skupaj čakali na rojstvo Leva in se tako vmes prepletli s pravim prijateljstvom. Moja starša rečeta, da se tam počutita tako domače kot na periferiji in mnogi goste se ustavijo prav tam, ko obiščejo mestno jedro. Tisti, ki tukaj živimo priletimo mimo skoraj sleherni dan. Na kavo, drugič malico, nato skupaj kuhamo, ko se ustavim tam na poti iz tržnice in se bodrimo, ko je to potrebni. Si pomagamo na slehernem koraku in skupaj smo zajadrali prav v Cheflino zgodbo, ki so jo mnogi Mariborčani sprejeli za svojo. Danes pa naj beseda teče samo o izjemnem človeku in kuharju, ki kuha z nasmeškom.

Branko, se zavedaš, da si mojster priprave hrane?
Ne, ne obremenjujem se z mojstrstvom. Rad kuham in takrat sem, to kar sem. Ljubeč, radoveden,  inovativen,  ustvarjalen, malce umetniški,tudi nagajiv, igriv. Kuharija je vse to. Ko je vse to povezano z ljubeznijo do živil in dobre hrane pridejo mojstrski rezultati. Mojstri so dandanes vse gospodinje in seveda gospodinjci, ki skrbno in pozorno pripravljajo vsaj en svež obrok na dan za vso družino. In jim to odlično uspeva!

Zdaj pa na začetek. Kdaj se je rodila ideja za tvoj edinstven Bistro Arty?
Arty se je zgodil in naredil sam po sebi. Ideja je bila le, da ponudim gostom urban in domačen ambient ,koncept jedilnice-dnevne sobe, kjer postrežem svež in zdrav obrok. Pomembno mi je bilo, da se gost počuti sproščeno, kot doma. Artyevi gostje so čudoviti in takšen sem tudi jaz do njih. Nikoli ne bi zmogel vseh naporov, če ne bi imel takšnega povratnega odziva. Ko povedo, da so si napolnili dušo in telo, potem veš, da je to to. In sem srečen zanje in zase, ker vem, da delam in razmišljam v pravo smer.

foto: Rene Gomolj
foto: Rene Gomolj

Kaj si najraje pripraviš zase?
Kot vedno je tudi pri meni kovačeva kobila vedno bosa. Nisem izbirčen, če pa že utegnem, pa ajdo in solato v nešteto kombinacijah.

Razkrij svoje male kuharske skrivnosti.
Skrivnosti ni, so samo spoznanja do katerih slej ko prej prideš med kuhanjem samim. Kuhaj z ljubeznijo, spoštuj živilo, ki ga obdeluješ, posveti se predpripravi kuhanja, bodi pozoren na lastnosti živil med kuhanjem. Morda je največja skrivnost ta, da uporabiš vso domišljijo in radovednost, ki jo premoreš. Ne boj se novih okusov in kombinacij. Izkazuj svojo ljubezen skozi hrano. Uspeh ob tem ne izostane!

Začimba brez katere ti živeti ni?
Kurkuma in timijan. Obe odlični in skrivnostni zapeljivi in polni prefinjenega vonja in okusa. Tudi zdravi. In Piranski solni cvet. Ker je res morje, ki ni moglo v nebo. Tudi pri sladicah ali pa zgolj eno in edino na sveže kuhani rdeči pesi. Božansko!

Pet pravil v kuhinji (ne glede na to ali si profi ali navadna gospodinja)
Kot vedno je prvo pravilo, kuhaj z ljubeznijo! Organiziraj si kuhanje, marsikaj lahko postoriš že dan prej. Spoštuj živila. Kupuj sveže in sproti na tržnici in ne sadja ter zelenjave ne nakupuj v nakupovalnih centrih. Imej rad tistega za koga kuhaš. Vsako jed pripravljaj z lepo mislijo in nasmehom. Zagotovo bo okusno!

In s čim nas boš presenetil v prihodnje?
Življenje vedno preseneča. V Artyu se veliko dogaja spontano, zagotovo bodo kuharske delavnice, povabili se bomo k Horvatovim v Počehovo,  razmišljam o kakšnih tematskih kulinaričnih večerih, npr. kuhajmo z medom ali pozabljene mlečne jedi skozi vse obroke. Smo tudi del projekta CHEFLA in misli so usmerjene tudi tja. Dela in izzivov ne bo zmanjkalo. Veselja prav tako ne.

10603739_1482721275325961_6600536980561372452_n
delovni čas:
pon.-pet.: 7-18h, sob.: 9-15h, nedelja&prazniki: počivajo
mail: bistro.arty@gmail.com
FB stran
gsm: 041 365 316

1 thought on “Kuhar, ki pripravlja hrano z nasmehom”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI