foto: Petra Greiner

Jojo Moyes je mednarodno priljubljena in uspešna pisateljica, ki med svoje največje uspešnice, vsi so ljubezenski romani, šteje roman Ob tebi, s katerim je ganila bralke po vsem svetu in so ga prodali več kot tri milijone izvodov. Tudi roman Dekle, ki si ga zapustil pripoveduje o ljubezni in medčloveških odnosih in je postal mednarodna uspešnica.
Gre za  čustveni roman o veri v ljubezen, v katerem se prvi del dogaja leta 1916 v okupirani Franciji. Sophie se je iz Pariza preselila v malo mestece, kjer s sestro vodita hotel. Njuna moža sta na fronti, v mestu vlada protinemško razpoloženje, ljudje prikrito delujejo v odporniškem gibanju, prebivalstvo pesti lakota.
Dogajanje usodno zaplete umetniški portret takrat, ko v mestece pride nov komandant nemških enot, ki odloči, da bosta ženski kuhali tudi njemu in vojakom. Napetosti se še stopnjujejo, ker novega nemškega komandanta očara Sophiejin portret z naslovom Dekle, ki si ga zapustil ─ umetnina njenega moža Édouarda ─ ki ga občuduje dan za dnem. Za božični večer jo komandant zaprosi za ples. Med domačini se razširijo govorice o njej in komandantu, zaradi česar imajo Sophie za izdajalko.
Medtem pa Sophie prejme obvestilo, da so njenega moža zajeli in zaprli v zloglasno internacijsko taborišče v Ardenih. Ker je nemškemu komandantu njen portret zelo všeč, se domisli, da bi mu podarila sliko v zameno za moževo rešitev. Komandant je jasen: želi predvsem njo, ne slike, oziroma vedrino in sij, ki ju izžareva njen obraz na umetnini. Zvečer se Sophie zglasi pri njem.
Skrivnosti iz preteklosti pretresejo sedanjost in tako se dogajanje iz Pariza preseli v London leta 2006. Mlada vdova Liv stanuje v imenitni hiši in ne more preboleti smrti moža arhitekta. Nekega večera, ko noče biti sama doma, se odpravi v bar, kjer spozna Američana Paula. Ker Liv v baru ukradejo torbico s ključi in denarnico, ji Paul pomaga. Vse bolj sta si naklonjena in vse raje se družita. Liv ima končno občutek, da gre življenje v pravo smer.
Paul v njeni spalnici osupel opazi na steni sliko Dekle, ki si ga zapustil ─ Sophiejin portret. Liv je dobila umetnino kot poročno darilo od moža, ko sta bila na potovanju v Barceloni. Mož jo je kupil od ameriške novinarke, Paul pa jo zavzeto išče po naročilu dedičev Sophiejinega moža, ker naj bi bila ukradena med vojno. Odnos med Liv in Paulom se zaplete, saj se Liv ne želi ločiti od umetnine.
Tako se začne sodni proces za lastništvo slike, med katerim se je izkazalo, da slika ni bila ukradena, temveč podarjena. Ameriški novinarki jo je prinesla žena nemškega komandanta, ki je bil mož beseda. Kmalu po tistem večeru, ko ga je Sophie obiskala, so nemški vojaki prišli po Sophie in jo odpeljali k Édouardu v taborišče. Komandant je njej in možu tudi uredil dokumente, da sta lahko pobegnila v Švico.
Na koncu ljubezen premaga vse ovire s tem, ko se razjasni, da umetnina ni bila ukradena, ampak je pripotovala v London zaradi spleta nepredvidljivih okoliščin, lahko Liv po sodnem procesu ohrani sliko Dekle, ki si ga zapustil, na katero je čustveno navezana. Po nekaj zapletih se tudi ponovno najde s Paulom.

 

Zgornji tekst sem prepisala iz strani Mladinske knjige – klik, me pa je očarala ljubezen v času vojne. Ta, ki je prepovedana, saj se stke med domačinko in sovražnikom. In prav to dejstvo knjigo v prvih straneh podžiga. Prijetno. Tako zelo, da je ni mogoče odložiti. Ves čas sem se spraševala in kaj bo potem. Ko se zgodba prestavi v London sem se ves čas ozirala nazaj in želela nemudoma izvedeti, kaj se je na koncu le zgodilo.
Knjigo podarjam v FB skupini Zate & zame – tukaj in pod njo dvigni roko ali katero drugo okončino. Žrebam v ponedeljek (12. aprila), ko se otroci vrnejo v šole.

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI