foto: Dejan Butul

Velikokrat rečem, da naš zavod nima pravih podpornikov, ki bi nam pomagali finančno, vendar pa smo deležni prav posebne pomoč tistih, na katere se lahko obrnemo takrat, ko gostimo glasbene skupine in prijatelje iz tujine. Ker je hostel Pekarna na videz majhen, ga je nedavno podprla strokovna javnost in sicer s prvo nagrado za najlepše in najgostoljubnejše mladinsko prenočišče v Sloveniji, na kar smo lahko ponosni vsi Mariborčani. Ob tej priložnosti sem se pogovarjala z vodjo hostla, Zdenko Borak.

Pekarna ima pri prebivalcih Maribora vsemu navkljub neprijeten občutek. Zakaj vi menite, da je ravno vaša lokacija tista, ki mladim ponuja nekaj več, kot preostali hostli?
Gostje hostla Pekarna (HOP) so zelo različnih starosti. Letos prevladuje starostna skupina od 28 do 40 let. Načeloma naša lokacija ne ponuja več kot preostale lokacije, kjer se nahajajo hostli. Ponuja drugačnost s svojo današnjo alternativo in s svojo zelo zanimivo zgodovino. Delček te zgodovine smo ponovno obudili v hostlu na tako, da vsako jutro za zajtrk spečemo sveže žemljice. Sama lokacija je našim gostom izredno zanimiva, seveda pa se najdejo med gosti tudi takšni, ki imajo pomisleke, kot je npr. ali je varno pustiti avtomobil na parkirišču, ali je varno ponoči hoditi iz hostla (takšnih je resnično zelo malo) in nam verjamejo na besedo, da so na varnem mestu. Z novo direktorico MKC, Majo Malus Azhdari smo se končno tudi povezali z ostalimi uporabniki prostorov na področju KC Pekarne, kar je zagotovo velik plus. Začeli smo sodelovati, se poslušati in tako smo v slabih treh letih uspeli ustvariti odlično sodelovanje in pišemo skupne zgodbe. Velik korak smo naredili tudi v hostlu, ko smo gostom namenili igro Lov za zakladom. Igra se prične v hostlu in nato vodi naše goste po točkah, ki smo jih namestili po celotni KC Pekarni, s teksti, kjer se seznanijo z vsako stavbo posebej tako zgodovinsko kot tudi s sedanjim dogajanjem v posameznih stavbah. Igro so gostje zelo dobro sprejeli.

V hostlu se najde paleta različnih ljudi. Katere so misli vaših gostov, ko odhajajo in vam potrjujejo, da ste na pravi poti?
Najraje slišimo gosta, ki nam iskreno pove, da se je pri nas počutil kot doma in da smo eden najlepših hostlov, kar jih je videl. To je čudovita glasba za naša ušesa, ki nam daje zagon in motivacijo za naprej. Takrat se zavemo, da je naš trud poplačan. Seveda je kdaj pa kdaj tudi kakšna pripomba, da kaj ni v redu, kar je prav, ker le tako se lahko še izboljšamo. In to je tudi naš cilj, da se vsak gost pri nas počuti dobrodošlega. Zavedamo se, da je najboljša reklama še vedno reklama od ust do ust. Sicer vzame malo več časa ampak dolgoročno je to najboljše. Saj je tudi naše osnovno vodilo trajnostni turizem in ne »instant« turizem.

foto: Dejan Bulut

V sklopu MKCja ponujate več, kot le ponudbe hostla. Ne smeva pozabiti na galerijo Media Nox in Kulturni inkubator.
Javni zavod Mladinski kulturni center Maribor (MKC Maribor) deluje na področju umetnosti, kulture, mladinskega sektorja in mladinske infrastrukture. Naši programi, prireditve in aktivnosti so namenjeni mladostnikom in odraslim, ljubiteljem sodobne umetnosti in urbane kulture. Imamo tudi status mladinskega centra. Letno poteka v naši organizaciji preko 300 prireditev (festivali, razstave, delavnice, literarni dogodki, performansi, predstave, predavanja, okrogle mize, pogovori, simpoziji, mladinske izmenjave, instalacije, urbane in ulične akcije, konference, usposabljanja, nastopi, knjižni sejem, multimedijski dogodki …), ki potekajo v lastnih prostorih (galerija Media Nox, Kulturni inkubator, Hostel Pekarna) ali z njimi – pogosto v partnerstvu z drugimi organizatorji in akterji na področju kulture in mladine – gostujemo na različnih lokacijah in prireditvenih prostorih v Mariboru in drugod.

Med redne programske dejavnosti sodijo literarni festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru, mednarodni festival računalniške umetnosti MFRU, festival sodobnih performativnih praks Performa, celoletni literarni program MKC Črka, sodobne likovne dejavnosti, ki potekajo v okviru galerije Media Nox, programi mladinskega in multimedijskega centra Kulturni inkubator, mladinski programi Živa knjižnica Maribor, Banka idej – Lokalni sklad za mlade z idejami, Maribor skozi rožnata očala ter projekt Mladi Maribor. Projekt Mladi Maribor predstavlja trajnostni učinek projekta Evropska prestolnica mladih Maribor 2013, v sklopu katerega se organizira festival Mladi Maribor ter upravlja s spletnim portalom mladimaribor.si, ki predstavlja in promovira celoten mladinski sektor v mestu.

Med stalnimi in občasnimi projekti MKC Maribor izvaja tudi različne glasbene aktivnosti (npr. festival Jazz ma mlade, glasbene delavnice …), mednarodne mladinske izmenjave, različna usposabljanja za mlade in mladinske delavce …

Trenutno v zavodu izvajamo tudi dvoletni projekt Delat grem!, ki vključuje inovativne pristope k večanju zaposljivosti mladih in krepitvi mladinskega dela, izvaja se v Mariboru in v Lendavi. Projekt je sofinanciran s strani Republike Slovenije in Evropske unije iz Evropskega socialnega sklada.

foto: Dejan Butul

Vaš trud je opazila tudi strokovna javnost. Katere so tiste nagrade, ki jih je treba izpostaviti? kakšno je vodilo vseh zaposlenih, da strmite k uspešnosti in kakšno vidite vašo skupno prihodnost?
Največji uspeh smo dosegli lani, ko smo prejeli naziv drugi najlepši in najgostoljubnejši hostel v Sloveniji. Te nagrade vsako leto podeljuje TZS Slovenije in sicer v projektu Moja dežela – lepa in gostoljubna pod častnim pokroviteljstvom predsednika države RS Boruta Pahorja. Ta nagrada nam resnično ogromno pomeni, saj smo dobili potrditev, da smo na pravi poti. Pomembna je tako za nas kot tudi za samo mesto Maribor.
17.10.2017 smo prejeli prvo nagrado za najlepše in najgostoljubnejše mladinsko prenočišče v Sloveniji podeljeno v okviru projekta Moja dežela lepa in gostoljubna 2017 v organizaciji Turistične zveze Slovenije – TZS. Ta nagrada nam veliko pomeni in zelo smo ponosni, da smo jo dobili. Je nagrada za celoleten trud in delo. Je nagrada, ki odtehta marsikatero odrekanje, in je najboljši dokaz da smo daleč najboljši tim, kar jih je. Namreč velike zgodbe v turizmu pišemo skupaj, brez dobrega tima bi ostalo samo pri ideji. Nujno je povezovanje, sodelovanje, razumevanje in spoštovanje sodelavcev med seboj, resnično samo tako lahko pišemo velike zgodbe. In tega v Mariboru primanjkuje. Imamo ogromno odličnih samostojnih ustvarjalcev, ki jim je mar in se borijo vendar dokler bomo vsak za sebe ne bomo dosti premaknili. Na nagrado je lahko ponosen tudi Maribor, saj smo del njega in kot najlepši hostel v Sloveniji promoviramo skozi to nagrado seveda tudi naše lepo mesto.

info:
http://www.hostelpekarna.eu/
FB stran

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI