Na tržišču je mnogo knjig za otroke in mladino, vendar knjige, ki bi jo lahko kot starš personalizirala, še nisem našla. Mali junaki ponujajo prav to. Pogovarjala sem se z Iztokom Melanškom, basistom skupine Tabu, ki je eni od knjig podaril tudi besedilo. Kako zelo je nad čisto svojo knjigo navdušen naš Lev, vam naj povedo fotografije same.

Izi poznamo te kot basista skupine Tabu in pisca besedil. Kako si zajadral med slikanice za otroke?
Kdo bi si mislil, kajne? Ljudje so pogosto presenečeni, ko izvejo, kdo je avtor knjige ‘Ko bo Lev velik’. Verjetno na prvi pogled ne dajem vtisa nekoga, ki bi napisal knjigo za otroke, ampak iskreno, to me prav nič ne moti. Element presenečenja je v življenju vedno koristen, pogosto zabaven. Razlogov, da sem se podal v ta izziv pa je več. Tisti, ki jih je verjetno pomembno izpostaviti so besedila, kot so Poljubljena, Nabiralka zvezd in nenazadnje zelo osebno izpovedna Vile in pirati, ki jih je opazila ekipa Malih junakov. Želeli so podoben slog pisanja v svoji novi knjigi in beseda je dala besedo, pravzaprav mnogo njih in kmalu so se zlile tudi na papir. Pred skoraj sedmimi leti sem postal očka čudovite punčke z imenom Iza, kar je v meni prebudilo nove občutke, ki jih prej nisem poznal in želel sem ji podariti nekaj, kar jo bo spremljalo večno, svoje misli, želje in upanja sem lahko tako zbral v čudovit paket, ki jo bo lahko vedno spremljal. In nenazadnje, eden od ustanoviteljev založbe Mali junaki je moj brat Mic Melanšek, ki spremlja moje delo od samih začetkov, ki je bil vedno moj prvi in najljubši kritik. Kri ni voda in zgolj vprašanje časa je bilo, kdaj bova sodelovala tudi v tej smeri.
In seveda izziv, vse skupaj je bil zame izjemno mamljiv izziv. Če povzamem, naš cilj je bil narediti najlepšo otroško knjigo na svetu. Smelo, vem.  Knjigo, ki ne bo podcenjevala otrok z enostavnimi besedami in bo primerna za branje tudi ko malo odrastejo, prav tako pa smo želeli postaviti spomenik mamicam in jim seveda malo pihniti na dušo. In da ne bomo diskriminatorni, na poti je tudi že razlčica za očke, saj se je v odzivih na knjigo pojavilo ogromno tovrstnih želja.

foto. Petra Greiner

Ko sem Levu naročevala knjigico me je prevzela personalizacija, ki ti omogoča izbiro barve las in oči. Kako to sprejemajo otroci oz. se jih dotakne?
Personalizacija je tista začimba, ki naredi to knjigo tako zelo posebno, ne samo v Sloveniji temveč tudi v svetovnem merilu. Barva oči, barva las, pričeska, pegice, očala, otrokovo ime, ime in izgled mame, vse to se da določiti in tako osebnega pristopa v knjigi do sedaj še ni bilo. Seveda je to zahtevalo ogromna razvoja, tehnikalij in seveda dodatnega dela, kar pa je vse pozabljeno in poplačano, ko zagledaš iskrice v očeh in nasmeh čez pol obrazka, ko otrok vidi, da je v knjigi prav on, da je cela knjiga napisana prav zanj. Ali zanjo seveda. Glede na dosedanje odzive, pa se še bolj intenzivno knjiga dotakne mamic, ki jo dobijo za darilo. Prejemamo zgodbe o prenekateri potočeni solzici, kar pa nam seveda malo tudi godi.

foto: Doris Markač

Pri Malih junakih mi je všeč komponenta, ki staršu pomaga vzgajati otroka, ponudi pomoč pri odvajanju od pleničk in dudice. Kakšni so odzivi staršev?
To so težave, s katerimi se starši soočajo dnevno, mnogi prvič in več, kot so si žeželi in predstavljali. Sam sem bil eden od njih. Ojej, kvantna enačba previjanja in rebusi uspavanja. Prav pride vsaka pomoč in če je ta pomoč v obliki knjigic mojstrov besed, kot so Žiga X Gombač, Desa Muck, Feri Lainšček in mnogih drugih, potem ste lahko lahko prepričani, da je vaš otrok v dobrih rokah. Z osebnim nagovorom dete še bolj prisluhne in ko v zgodbici vidi sebe, kako se pogumno zavihti na tisto pobesnelo kahlo, je cilj korak bližje in plenice korak stran. Starši so to seveda opazili in v uredništvo prihaja morda celo malo preveč slik otrok na kahlah, kot bi si želeli.

foto: Doris Markač

Knjige prehajajo na ameriško govoreče področje. Kaj je razlog za mnoge uspehe, nagrade morda? Čutiti je, da je ekipa je prav tako edinstvena in gotovo so pri ustvarjanju prisotna odprta srca.
Knjige malih junakov so prevedene in že več kot pol leta izhajajo v Nemčiji in Italiji, z 10. aprilom pa bodo začeli tudi z osrečevanjem ameriških otrok. Prodor na tuje trge je ogromen izziv, ne samo organizacijsko in finančno temveč tudi vsebinsko. Gre za kup novih otročkov različnih barv in kultur, kar pomeni mnoga nova prilagajanja izgleda in vsebine. Zanimivo je, kako so se npr. Nemški bralci uprli nekaterim subtilnim sarkastičnim šalam, ki sem podtaknil v knjigo, Slovenci pa se ob njih prav fino zabavajo. Amerika? To bo šele pestro.
Glavni razlog za uspeh knjig je vsekakor predanost Malih junakov cilju, da osrečujejo otroke, da v tem digitalnem času knjige znova približajo otrokom. Dejstvo je, da je v igri temovanje s tablicami in pametnimi telefoni, ampak knjiga ima svojo čarovnijo, knjiga tako lepo diši! Kar se moje knjige ‘Ko bo Lev velik’ tiče, moram velik delež uspeha pripisati tudi izjemnim ilustracijam Gregorja Goršiča in pa seveda izjemni ekipi Malih junakov, pogumnih vizionarjev, ki znajo izkoristiti nove tehnologije in so knjigo predvsem preko spletnih medijev uspeli knjigo predstaviti tako široki množici.
Nagrad si zaenkrat ne upamo nadejati, saj je knjižna stroka zaradi njene specifičnosti ne uvršča med ‘prave knjige’. Zaradi njene unikatnosti bo naklada vedno samo 1, pa čeprav bo, da se za konec še malo pohvalim, v zelo kratkem času zaneslijvo postala najbolj prodajana slovenska otroška knjiga vseh časov. Morda pa vendarle, nekoč, nekje…

foto: Petra Greiner

Ker želimo podariti to edinstveno izkušnjo, ko boste personalizirali knjigo za svojega otroka tudi vi, dvignite roko na tej fotografiji (klikni) in počakajte do ponedeljkovega žrebanja. Potem boste svojemu otroku pomagali, kaj bo postal, ko bo velik. Možnosti lahko pogledate tukaj.

info:
www.malijunaki.si
FB stran

1 thought on “Mali junaki z velikimi sporočili”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI