terme6
foto: Sinja Greiner

Priznam, da sem bentila čez moža, ko mi je naznanil, da bi letos želel nekoliko drugačen dopust in bi hojo v trgovino, s kuho vred, rad zamenjal za popolno oskrbo v – kolikor je bral – najbolje urejenih termah znotraj naših meja. Ko je omenil, da bi Sofio za tisti teden oddali v skrbne roke Zavoda Dornave, ker je čas, da imata v času dopustovanja več pozornosti hodeča dva otroka, sem se malodane sesula.
Pričakovala sem turistično destinacijo za starostnike, a me je umirjen kraj sredi gozdov povsem presenetil. Soba z dvema ločenima spalnicama v starem Sofijinem dvoru, je ponujala prijetno zavetje z veliko svetlobe. Sprva se je mojega telesa držal občutek krivde, ker sem enega otroka pustila za nekaj dni v rokah drugih ljudi, vendar me je čista voda, brez nepotrebnih kemikalij povsem omehčala. Ne pomnim, kdaj smo bili na zadnje tako brezskrbni. In ko sem gledala njega, kako uživa v hrani in otroka, ki jima ob čofotanju vode nisem ponavljala, naj za božjo voljo počakata malo, da prej uredim sestro, sem se obrnila k njemu ter se mu zahvalila, da nas je peljal prav tja. Neizmerno smo uživali. Urejeno okolje je prispevalo svoje in svež veter iz gozdov je zanetil osvežujoč mir. Sicer pa, saj sem potrebovala prav to.

terme3
foto: Evelin Krajnc

Bilo je nekaj družin in otrok, ki so razposajeno tekali naokrog, vendar sem imela občutek, da so radostni z nekaj decibelov manj, kot je to navada na kopališčih. Odvečno energijo sta spravila na plano na kamnitih poteh v neposredni bližini. Odkrivala sta potok, opazovala smreko in vsi skupaj smo se lahko skrili pred samim soncem. Priznati moram, da krajev z veliko družinami pravzaprav ne mara. Ljubši so mi kotički, kjer se otroci še vedno počutijo dobro, nikakor pa ne tacajo drug po drugem.

foto: Petra Greiner
foto: Petra Greiner

Ob večerih so nam stregli iskreno prijazni natakarji. Tam si lahko videl tudi armenskega lastnika, ki te je tako mimogrede in brez težav pospremil tudi do mize. S kuharjem smo poklepetali o barvitosti hrane in ob vsem se ne morem znebiti občutka, da so Rimske terme resnično žive. Gre za biser, ki bi se mu jaz po neki moji čudni logiki, da je kraj primeren le za umirjene in zelo stare ljudi, izognila na daleč. Tako pa sem odhajala s še kako potrebnim mirom v duši in počitka potrebnem telesu. Zaradi mene lahko prodamo vse tiste terme, ki životarijo tujcem, kot je gospod Arakelov. Namreč, če domačih biserov ne znamo unovčiti tako, da bi ponudili nova delovna mesta, gosta pa povsem očarali, potem je tuje lastništvo še kako na mestu.

foto: Petra Greiner
foto: Petra Greiner

Tam me ni kupil njihov ‘domač’ konjak, da bi zavoljo čutnih okusov, ki se jih spominjam še danes, pisala hvalospeve. Priznati pa moram, da me je očarala raznolikost vinske karte, s katere sva običajno snela Malvazijo, ekološko naravnane Rodice iz domače Istre. Tja se je vredno peljati na kosilo v A la carte retsvracijo Sofija in nato skočiti še v termalno vodo, kar pa zlahka zamenjaš  s prehodom po Rimski poti.
Vendar je celosten oddih v Rimskih toplicah, z vso ponudbo vred, preprost doprinos h kvaliteti življenja, kamor se bomo zagotovo še vrnili. Življenje je namreč zaradi vsakdanjega hitenja in težav, že tako ali tako preveč stresno. Mir med neokrnjeno naravo in ponudbo Rimskih term, pa ga naposled spet uravnoteži.

Podarjam 2 krat po 2 vstopnici za celodnevno kopanje prav tam. Zapišite le, koga boste peljali s seboj. Žrebamo v petek.

info:
www.rimsketerme.si
FB
IG

terme5

43 komentarjev na prispevek “Med domačimi gozdovi in zdravilnimi vrelci”

 1. Dragi kolegici Ano (ki me je ravno danes spraševala, če sem že bila) in Marušo (pri kateri smo se danes hladili). Tudi brez posebnega otroka včasih paše oddih brez družine. Hčerka in ati pa tudi vedno uživata po svoje.

 2. Peljala bi svojega partnerja in najine 3 otrocke, saj vsi zelooooo
  uzivamo v cofotanju,predvsemali skratki, ki vsak dan sprasujejo, kdaj gremo spet plavat. 🙂

 3. Peljala bi fanta Davorina, da si spočije in da si tudi jaz naberem energijo za novo šolsko leto in delo s posebnimi sončki.

 4. S seboj bi vzela svojega fanta in otroka, saj mu “namakanje” v vodi pri abnormalnem mišičnem tonusu izredno pomaga. 😊

 5. Moji dve hčerki in moža za 7. obletnico poroke. Morda pa dojame, da je praznovanje obletnice v bazenih prav luštno.

 6. Peljala bi mojo družinico (moža in sinčka). Kratek oddih bi se več kot prilegel in tole zveni čudovito! 🙂

 7. Ooo ga. Petra, Vi zmeraj presenetite s 🔝 nagradami. S seboj bi vzela itak svojega dragega moža ☺️ Ker pa brez najine se je dve leti stare hcerkice ne greva nikamor, bi vzela se njo ❤️

 8. Mi trije smo na odkopih popolna družba.
  Sem pa… ne glede na bližino, bila nazadnje tam, ko je bila o vsem tem, lepem… le še ideja 😉

 9. Ah, res zveni čudovito! Ugotavljam, da nisem bila takole na off že leta. Bi se prileglo sprostiti brez vseh naših psov in biti samo mi trije (no, plus podnajemnik v trebuhu). Za kratek čas pred hektično jesenjo. Vzela bi dragega in najino petletnico Sofijo.

 10. Lp..šla bi v dvoje s partnerjem…otrok pa k babici ta dan…za spočit
  In napolnit baterije…😘😘😘

 11. Uau, močno. 💜

  Jaz bi seveda peljala moje tri Grašiče, ker v Rimskih še nismo bili. To so torej Dušan, pa Mark in Brin.

 12. Upam, da bo 🐞 na moji strani, da lahko mamico in atija presenetim z razvajanjem v Rimskih termah. 💙💚💛❤

 13. Dragega,saj je to najino “mesto zločina.”Nobeden ga ne more opisati tako kot si ga ti,draga Petra.

 14. Fanta, ker sva se po letu njegove bolezni koncno sestavila skupaj in bi bilo prav fino iti na kaksen oddih 💓

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI