foto: Rene Gomolj
foto: Rene Gomolj

Miri je ena tako fejst punca, da ji vedno veselo maham, ko hitim mimo njene čarovne delavnice. Že v prejšnjem prispevku sem vam pokazala, kako je spremenila mali invalidni voziček v kočijo za mojo princeso Sofio. Sedaj pa želim, da jo osebno spoznate še vi in zavijete v njene vilinske prostore, kjer vas bodo njena oblačila povsem začarala.

foto: Rene Gomolj
foto: Rene Gomolj

Kdaj si začela vihteti škarje in uporabljati iglo s sukancem?

Marsikdo bi pričakoval, da sem se srečala z iglo in sukancem, ko sem bila še deklica in punčkam šivala oblekice. Mogoče sem res sešila kakšno oblačilce, vendar mi ni ostalo v spominu kot mi je ostal na primer šiviljski krožek v drugem razredu osnovne šole. Pod mentorstvom tovarišice Jožice smo sošolke šivale prtičke z različnimi motivi in poleg klepetale in tračale kot velike punce. Tako sem po mnogo ročno sešitih prtičkov in gobelinov šiviljsko kariero nadaljevale na Srednji tekstilni šoli in Pedagoški fakulteti smer likovna umetnost. Nekje med študijem pa sem prvič v pravem pomenu besede prijela za škarje in sedla za šivalni stroj, združila veščine in znanje pridobljeno v osnovni šoli, srednji šoli in fakulteti ter ustvarila prvo Miricoto.

FB stran

foto: Rene Gomolj
foto: Rene Gomolj

Kdaj je zate mimoidoča ženska oblečena urejeno, damsko, tako, da zadovolji tvojemu pogledu?

V veselje mi je videt žensko, ki ima na sebi sto različnih barv in tako skombinirane, da deluje kot pravo umetniško delo. Prav tako se obrnem za žensko, ki z minimalnim pristopom, z eno barvo in dobro krojeno obleko naredi dober vtis. Če pa vse to znajo nosit še kot dame, je moj pogled popolnoma zadovoljen. Pika na i pri vseh so dobri čevlji in seveda to, da se ne oblačijo zato, da bi v družbi izstopale ali bile moderne temveč zato, ker imajo svoj stil in preprosto so Dame. Mislim, da bi damo lahko oblekla v karkoli in bi izgledalo dobro.

foto: Rene Gomolj
foto: Rene Gomolj

Kaj ponujaš v svojem mini ateljeju, poleg odlične turške kave?  Kakpšen je tvoj projekt, ki jih imaš skupaj s študenti iz fakultete za na ‘invalidski stolček potisnjene ljudi’?

Po duši in srcu sem slikarka, risarka in če ne bi oblikovala oblačil bi se umetniško izražala preko slik in risb. Ker pa me je življenjski tok ponesel v oblačila, sem moje risarske in slikarske izkušnje prenesla na oblačila. V mojem mini ateljeju nastajajo unikatna oblačila, ki jih doživljam kot funkcionalna umetniška dela, ki ne krasijo sten v domovih ali galerijah temveč popestrijo mesto, saj se v njih oblečene sprehajajo žive osebe. Tako poleg turške kave in šloganja spoznavam veliko zanimivih in kreativnih ljudi, ki so dovolj pogumni, da se mi prepustijo in jim naredim oblačilo po njihovih merah in karakterju.
Pravkar pa tudi zaključujem projekt, ki se dogaja izven mojega ataljeja, v katerega me je povabila doc. dr. Andreja Rudolf profesorica na Fakulteti za strojništvo smer Oblikovanje in tekstilni materiali. In sicer skupaj s študentkami Jasno, Tejo, Irmo in Urško raziskujemo in razvijamo oblačila za paraplegike. Poleg številnih težav, ki se srečujejo paraplegiki v vsakdanjem življenju, jim težave delajo tudi oblačila, ki niso primerna za sedeči položaj. Lahko preizkusite sami, in to tako da sedete in vidite kaj se zgodi z npr. vašimi hlačami. Hlače so prekratke, v pasu vas tiščijo, tazadnjo pokažete ven in še bi lahko naštevala še več drugih težav z ostalim oblačili. Zato so paraplegiki prisiljeni kupovati večje konfekcijske številke, ki pa ne zadovoljijo njihovih funkcionalnih in estetskih potreb. Pri projektu nam tudi pomagajo člani društva paraplegikov severne Štajerske, ki so nam iz osebnih izkušenj podajali informacije, da smo lahko na podlagi njihovih izkušenj in anket, izdelovale kroje in oblačila primerne za njih. Prvič pri tem projektu pa se seznanjam z računalniškim konstruiranjem krojev in zaenkrat sem še vedno pristaš ročnega risanja krojev. Pri ročnem risanju se ti nikoli ne zgodi, da ti program na sredini zataji in ti izbriše vse kar ni shranjeno, ne iščoč različnih orodij za konstruiranje in meni najbolj naporno sedet za računalnikom. Ima pa seveda veliko prednosti, ko program osvojiš.

foto: Rene Gomolj
foto: Rene Gomolj

Kos oblačila ob katerem najbolj uživaš? meniš, da ustvarjalčeve misli ob delu vplivajo na počutje človeka, ki obleko nosi?

Lepo sončno vreme, dobra muzika in material, s katerim sem popolnoma zadovoljna in če izdelujem zimski plašč ne želim, da me kdorkoli zmoti, ker uživam. Z veseljem pa bi napisal, da moje delo vedno poteka z nasmehom na obrazu, kar se tudi pozna na oblačilih. Ampak žal pridejo dnevi, ko naletim na težave ali pa se mi enostavno ne da delat … Takrat bi šivalni stroj najraje zabrisala ven, zaprla vrata, najela kmetijo in živela v miru. Ker pa sem dokaj odgovorna oseba, tega seveda ne naredim in oblačilo dokončam v dogovorjenem roku. V dobri fazi ustvarjanja se ne sprašujem ali dobre misli vplivajo na izdelek in počutje osebe, ki bo nosila oblačilo, ker se mi samoumevno zdi da je vse ok. V slabi fazi, pa priznam, da se vedno sprašujem ali moje misli in počutje vplivajo na nošenje oblačila, ki ga izdelujem. In ravno zaradi tega vprašanja, si vzamem kratko pavzo, čvek ob kavi ter si napolnim baterijo. Če oseba to opazi ne vem, zagotovo pa vem to jaz in ne želim srečevat mojih strank po mestu, ki nosijo oblačilo, ob kateri se spomnim na slab ustvarjalen dan. Zato se trudim, da Miricote kolikor se le da, nastajajo z nasmehom na obrazu.

foto: Rene Gomolj
foto: Rene Gomolj

Tvoje srčno in življenjsko sporočilo za vse mlade, ki še iščejo svoj poklic?

Pogumno, drzno in ne obupat ter slediti svojemu srcu. Ker se splača, ker če delaš tisto ‘tapravo’, srce špila kot rock’n’roll, kar pa tudi koristi zdravju.

foto: Rene Gomolj
foto: Rene Gomolj

info: www.miricota.com
FB stran

1 thought on “Miri in njene škar(j)ice”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI