foto: Dejan Bulut

Ko greva zdoma, sin vedno vpraša ali greva na koncert. Odkar se zadnja leta september prav začne šele s Festivalom Maribor, potem ni pomembno ali je to teater ali morda kaj drugega. Najine izhode je zaznamoval festival in ne popravljam več, da ni koncert, ampak samo še kimam.
Barbara Švrljuga je tista, ki ga skladno polni (lanski pogovor z njo, je aktualen še danes), brez Tadeje Nedog v ozadju ne bi bil tako tehnično dovršen, kot je in Nicolas Altstaedt se je kot programski vodja že udomačil. Pred časom je za avstrijski časnik Der Standard povedal:

 

»Ne gre za igro pred ljudmi, temveč z njimi. V koncertu si del procesa, v katerem doživiš nekaj s poslušalci. Ta vez je zelo pomembna. Na odru si medij glasbi, ekstaza lahko prevzame tudi povsem meditativno obliko. Ta odrski trenutek je eden najbolj svobodnih. V idealnem muzicirajočem stanju sebe sploh več ne zaznaš, ker nisi več subjekt, temveč del nečesa večjega.«
Barbara pa dodaja: “In točno to zaznamuje umetnike, ki se znajo v glasbi izgubiti in njeno sporočilo tako nesebično in iskreno predati naprej, da ne moremo drugače, kot jim slediti. Mislim, da pri tem igra vlogo tudi nekaj zelo otroškega – tisti občutek za pristno in iskreno, ki je pri otrocih še zelo izrazit, kot odrasli pa ga zgubljamo. Pri tem blef ne pride skozi; intuitivno bi ga zaznali, tako kot zaznamo iskrenost in poznavalskost.”

 

In kot razmišlja on, takole za seboj v ta barvit muzikalični svet povleče še ves preostali ansambel. Letos se veselim ponovno otrokom prijazne Adriane Magdovski (pogovor z njo) , za katero trdim, da je pianistka s čarobnimi prsti in rdečo šminko. Dogodek prijazen vsem otrokom najdete na tej povezavi. Prosim pridite s tistimi, za katere govorijo, da so poredni, ne hodijo in ne znajo biti pri miru. Sofia tam neizmerno uživa!

foto: Dejan

Ne zamudite domačega Vaska Atanasovskega, ki ga bo mogoče slišati skupaj s sinom. Takole pravijo:

»Za dogodke, ki so ukrojeni po meri otrok, glasbeniki črpajo navdih iz interakcije z najmlajšimi, ki s svojo zagnanostjo včasih izčrpajo, še pogosteje pa s svojo nalezljivo neposrednostjo in navdušenostjo nad živo glasbo napolnijo z energijo tudi glasbenike, ki igrajo zanje. Kdaj pa kdaj za kako presenečenje poskrbijo še sami glasbeniki in zares v duhu Festivala Maribor, ki presega meje in povezuje, prihajajo na plan z novimi idejami.⁣
V tem duhu bo potekal koncert, ki ga za otroke in družine pripravlja saksofonist Vasko Atanasovski s sinom violončelistom, Arielom Veijem Atanasovskim.⁣»

 

foto: Festival Maribor

Za zaokroženo zabavno in poučno urico bo poskrbel neprekosljivi igralec in pesnik Andrej Rozman – Roza, ki z izbranimi besedami (in gibi) poslušalce spretno vodi skozi razkošno in pisano glasbeno kraljestvo živali.
Čmrlj, lev, dinozaver, ribe, želve, labodi, račke, kokoši in piščančki, ptice, mačka, antilope, kenguruji, slon, volk … ne, to niso sličice iz albuma Kraljestva živali, temveč zbor živali, ki jih bomo slišali na simfonični matineji Festivala Maribor.
Glasbeni poznavalci bi zagotovo znali našteti nekaj tistih, ki so našle svojo podobo v klasični glasbi, a gotovo ne vseh, ki jih je moč najti v delih različnih skladateljev. In kdo pri nas je bolj poklican za predstavitev vsega tega glasbeno-živalskega bogastva za otroke kot izkušena Glasbena mladina Slovenije, s katero sodelujemo pri pripravi tega koncerta. Na odru bo stal Simfonični orkester SNG Maribor z dirigentom Simonom Krečičem in vrsto mladih plesalcev Društva za umetnost plesa Harlekin.

foto: Festival Maribor

Marsikdo me vpraša, kako zmorem koncertni tempo kombinirati z družinskim življenjem, tremi otroki in dodatnim kromosomom. Ampak saj veste, vse se da, če želiš. Za naju klasična glasba predstavlja meditativno kopel za celo telo. Priznam, se včasih zdoma odpravim vsa utrujena, ampak kaj, ko nazaj iz Unionske pridem lebdeča in nasmejana.

 

Podarjam 3 koncerte! Pod fotografijo – klikni – na FB strani Zavoda 13 označi osebo, ki bo šla s teboj na enega izmed omenjenih koncertov. Torej zapišeš ime koncerta, plus označiš osebo.
Povezovanje stoletij, Vasko Atanasovski, 17. 9., 19:30 – podrobnosti
Zelenjavni orkester, 12. 9., 19:30 – podrobnosti
Zaključni koncert: Ni meja, ni nasprotij, 19. 9., 19:30 – podrobnosti

Žrebam v sredo (11. 9.) zvečer.

 

 

1 thought on “Moč glasbe, strast srca”

  1. Sami odlični. Kaj odlični, vrhunski.
    Za obnovo duše, srca in še za popotnico v nove dni.
    ‘Moč glasbe, strast srca’
    Odlično.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI