Moč prijateljstva ali biti več kot brat

Francoski pisatelj senegalskih korenin David Diop je bil za knjigo Več kot brat, ki je v prevodu Janine Kos leta 2020 izšla pri Mladinski knjigi, nagrajen z mednarodnim bookerjem in dvema Goncourtovima nagradama (v Franciji je prejel Goncourtovo nagrado francoskih dijakov, v Sloveniji pa so ga nagradile študentke in študentje). V romanu, ki prinaša zgodbo o vojni blaznosti in absurdnosti, prikazani skozi oči enega od številnih kolonialnih vojakov, ki so se borili v prvi svetovni vojni, pisatelj odstira pozabljeno poglavje evropske zgodovine – udeležbo afriških vojakov pri bojih v Evropi. Navdih za roman je Diop dobil ob prebiranju intimnih pisem francoskih vojakov s fronte.

V okviru obiska bo v petek, 21. aprila, ob 18. uri v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma s pisateljem pogovor z naslovom O moči prijateljstva in absurdnosti vojne, ki ga bo vodila Delova novinarka Nina Gostiša. V okviru pogovora bo slovensko občinstvo prek video povezave nagovoril še en francoski pisatelj senegalskih korenin Mohamed Mbougar Sarr, avtor knjige Najskrivnejši spomin človeštva, ki mu je leta 2021 prinesla Goncourtovo nagrado. Op.: knjiga bo izšla prihodnji teden in jo bo mogoče dobiti kot recenzijski izvod. Ob koncu pogovora z Davidom Diopom bo veleposlanica Republike Francije v Sloveniji Nj. Ekscelenca Florence Levy razglasila letošnjega  prejemnika Nodierove nagrade za najboljši prevod iz francoščine v slovenščino. Na voljo so brezplačne vstopnice. Za simultano prevajanje je poskrbljeno.

Nagradna igra poteka po ustaljenih kanalih in sicer FB stran Zavoda 13 – klikni sem in si tam, ter na Instagram profilu @greinerjevapetra, ki jo bomo zaključili v petek, 21. aprila.


 

Shopping Cart
Scroll to Top