mocvirniki1
Močvirniki so prileteli skozi naša vrata z nalepko fantazijske knjige, ki je presegla vse naše odpore do omenjenega žanra. Knjigo smo pričeli brati lepo počasi, skupaj z otroki, večer za večerom. Nato pa sem zaradi zanimanja nadaljevala z branjem še potem, ko smo luči že zdavnaj ugasnili. Ujela sem se v samo doživljanje Močvirne Loke, ki je ponujala preslikavo družbe v kateri živim sama. Če znajo Ločani stopiti skupaj ob vseh praznikih, so složni ob neljubih dogodkih. Poplave, ki so jih ogrožale so pokazale, da je budnost na straži izrednega pomena, kot ženski pomenki v pralnici. Meni je kar dišalo po turški kavi in obiskih, ki so jih imele naše mame. Tega ni več. Kot tudi pristnih pogovorov, ki jih ženske ob pletilkah ali brez njih še kako potrebujemo.  Župan ima svojo primarno vlogo, kot posedanje v gostilni Pri zeleni žabi in čisto pravi časopis, trgovino in šolo.

močvarniki3

Knjiga nas sprva popelje skozi Zeleno Dobravo, prične opisovat Močvirno Loko in nas seznani s tričlansko družino Močeradnik. Sinja se je takoj naslonila na lik  življenja in otroške zvedavosti polnega sina. Ne spoznamo le vso veselo in barvito druščino, ki živi tam na okrog, temveč se skupaj z Močeradkom odpravimo še k babici v Črni Tolmun. Skozi vso dogajanje ni čutiti nevoščljivih pritiskov, obrekovanja polnih dialogov, temveč se kažejo prvinske težnje po zdravem sožitju med prebivalci določenega kraja. Knjigo je dobro brati od začetka do konca. Manjši otroci pa lahko ob ilustracijah spoznavajo naravo, Loške prebivalce ali pripovedujejo povsem svojo zgodbo ob videnem.

močvirniki2
Za knjigo s svojimi 294 stranmi je potrebno odšteti 34,96 €, kar za družinsko pridobitev precej ugodno. Ilustracije nam ponujajo globji pogled prebranega. Pomagajo nam odslikavati  domišljijsko percepcijo in s svojo zgovornostjo kar govorijo ven iz poslikanih listov. Peter je zanje prejel tudi nagrado Hinka Smrekarja 2012, za kar mu iskreno čestitam.

E nakup vam omogočajo tukaj.
ali skočite do najbližje knjigarne Mladinske knjige, kjer vam bodo radi pomagali pristni in prijazni prodajalci, vešči svojega vsakodnevnega stika s knjigo!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI