foto: Sinja Greiner

Nekaj preprostih receptov imam in uporabljam tudi jaz. Ker je ta rubrika spala predolgo, sem se odločila, da samo za nekuharico, kot sem sama, zapišem nekaj uporabnih, predvsem pa preprostih receptov. Vsak vaš nasvet je dobrodošel. Sedaj pa hop v peko preprostih mafinov, ki jim lahko poljubno dodajate sadje in druga polnila. Recept mi je dala Sinjina varuška, ki je sicer odlična kuharica.

 

Za 12 kosov potrebuješ:

100 g masla
2 jajci
125 ml jogurta (jaz vzamem kozjega ali tega, ki ga pač imamo doma)
90 ml mleka (pri nas je riževo)
250 g moke
3 žlice kakava
1 vanili sladkor
1 pecilni
200 g mletega sladkorja
150 g nalomljene čokolade – vsaj 70 % (namesto tega dam tablice v sredino in ta podatek zanemarim)

 

foto. Petra Greiner

V posodi za ‘mokre’ sestavine pod vročo vodo stopim maslov, dodam jogurt, mleko, jajci in vse skupaj kar na roko premešam, da nastane tekoča zmes. V tisti, kjer bom imela le ‘suhe’ sestavine prav tako vse skupaj premešam, brez da bi moko ali sladkor sejala. Nato preprosto suhe sestavine v enem premiku spravim v mokro in z ročno metlico nežno ter z občutkom mešam. Toliko, kolikor je potrebno. Nalahno, kot bi želela ostati v zaoderju in z zamahom od spodaj navgor. V mislih imam puhasto zmes, ki nastaja in oblake, ki se stkejo vanjo.
Prvo plast položim v pekač, na sredino dam kocko čokolade in končam s poslednjo. Tokrat nisem imela dodatnega pekača za 6 mafinov (po moje sem ga kje pustila in to že leta, leta nazaj), zato sem poiskala pozabljene lističe, v katero sem maso nabrizgala skozi brizgalno vrečko.

Zapisano imam, da pečeš 200 °C in to le 20 min, vedar po navadi ne gledam na uro, temveč opazujem dogajanje v pečici. Ker nisem imela običajni vrečk, jih je nekaj razpadlo in sta jih morala otroka iz modelčka jest kar z žlico. Ta recept uporabljam že eno desetletje. Pri delu mi je pomagala Sinja, ki sem ji težila, da mase ne sme jest, ker jo bo bolel želodec, kot je to počela moja mama.

Če imaš ti kak podoben recept, ki bi iz mene naredil boljšo slaščičarko, mi kar piši na info@zavod13.org.

foto: Petra Greiner

 

1 thought on “Monikini mafini”

  1. Njami.
    Ob priliki preizkusimo in poskusimo 😉
    Res je ta rubrika kar nekaj časa počivala.
    Kaj dosti boljša slaščičarka ob mojih namigih ne bi postala. So pa pudingi na 100 načinov, kroglice in vse variacije ‘legendarnega’ recepta za jogurtovo pecivo vedno odlična rešitev za vse, ki smo na takšen ali drugačen način omejene s časom.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI