foto: Petra Greiner

Rokovala sva se pri skupnih prijateljih v gostilni Rajh. Lani sem želela z otroki priletet na hitro, pa je bilo vse polno. Letos je bilo ponovno ‘ad hock’, a sem imela srečo. Mož je šel na služben team building (sporočite mi lep domač izraz za tole), mi z otroki pa tudi. Dejstvo, da sem skupaj s Sofio in brez dodatnega para rok imela čudovit oddih pove vse. Bojan Firbas pa vam bo v nadaljevanju povedal še preostalo. Kako je kot otroško nagajiv fant, ki mu šola ni preveč dišala pristal na čelu zavidljivo uspešne Domačije Firbas, ki na navidez manj uspešnih tleh SV Slovenije žanje uspehe.

Kmetija Firbas vključuje malodane vse člane. Vidiš to kot prednost ali slabost? Ste po vsem skupnem sodelovanju odličen tim?
Družinska zgodba je zanimiva in pridejo vzponi in padci, trenutno recimo brat ima službo izven kmetije, ampak še vedno pomaga pri urejanju okolice npr.  Vsa družina je vedno na udaru, vedno napetost neka, ker smo mogoče skozi leta premalo ljudem rekli ne in delali za vsako ceno. Se razumemo, ampak vsak ima svoje muhe. Posebej jaz, ker pač ne živim običajnega tempa  življenja od malih nog.  Imamo pa prav tako pomoč od zunaj, saj vsega preprosto ne bi zmogli. Tudi gostje terjajo svoj čas in energijo. Smo pa vsi na kmetiji zelo fleksibilni, ker te življenje enostavno v to prisili.  Odkar je zbolela mama, res zelo zelo drugače gledamo na celotno stvar in komaj sedaj vidimo, kako veliko stvari pride na eno osebo. Preprosto preveč. Tega si več ne dovolimo in poskušamo kmetijo peljati naprej z manjšimi napori, ampak še z večjo kvaliteto storitev. Pravkar prenavljamo spletno stran, ker imamo na novo bazen pri glamping hiškah in novi senik. Ves čas nekaj dodajamo, da imajo gostje boljšo kvaliteto bivanja in da lahko resnično uživajo na podeželju.

foto: domačija Firbas

Dodana vrednost so živali na kmetiji, ki imajo prost izhod in opaziti je, da z njimi lepo ravnate. Eno jutro smo z gosti iz Nemčije grabljali pravkar pokošeno travo in z njo nahranili živino. Ta del je še kako koristen za otroke in starejšim ponuja spomine na otroštvo. Ste imeli ob viziji tudi to v mislih?
Mi smo klasična mešana kmetija z vsemi domačimi živalmi že od nekdaj. Na našem bregu se že dve generaciji dogajajo skoraj enake zgodbe. Mi ves čas delamo isto. To, da lahko nahranimo nahranimo sebe in naše goste s tem, kar nam zraste.  Doživetje je, ko z gospodarjem pograbljajo sveže pokošeno travo in nahranijo živali. Tujci to zelo cenijo, Slovenci pa se počasi prebujajo. Včasih na kmetijo zaidejo napačni gostje, takšni, ki samo vedo, da je ‘trend’ jesti domače, ne zanima pa jih koliko truda je potrebnega, da spečeš samo en preprosti kruh v krušni peči, namažeš gor maslo in hruškovo marmelado. Storitve dobivajo na veljavi in čas doživetij na kmetiji šele prihaja, kajti nihče več nima sorodnikov na podeželju. Ob kosilih imamo tudi košarico, v katero damo vse telefone gostov. Gostje so super zadovoljni, saj se vsaj malo odklopijo od ponorelega sveta. Življenje na kmetiji poskušamo približati vsem, ampak trenutno se še lovimo s sistemom, kdaj in kako to narediti, da nam ne moti preveč procesa pri skrbi za kmetijo in da smo na koncu vsi skupaje zadovoljni. Ena varianta je, da lahko gostje pomagajo po zajtrku pri hranjenju živali, pobiranju jajc, itd.  Drugo pa, da imamo preko zduženja Gourmet over Mura možnost promoviranje kmetije z 1 urnim doživetjem kmetije, ki vključuje vodeni ogled mimo vseh aktivnosti na kmetiji, ogled senika, živali konji, goveda, kokoši, zajci, ovce, prašiči, premični kokošnjak, sadovnjaka, vinograda, dedkove delavnice, kamnite potke, lesenega čebra in bazena, glamping hišič. Možna je tudi kratka vožnja z oldtimerjem Steyr traktorjem –  letnik 1955 in manjšim degustacijskim narezkom naših mesnin. Takšen paket je primeren tako za individualce iz bližnjih hotelov, kot za večje skupine. Praktično smo mi zaradi tempa življenja postali živalski vrt za domače živali!

 

foto: domačija Firbas

Spanje na seniku je del ponudbe. Koliko je pravzaprav gostje uporabljajo in na drugi strani, kaj bi rekel, kakšni gostje prihajajo k vam?
Spanje na seniku že dolga leta ponujamo in je do sedaj bil zelo preprost. Sedaj smo ga dvignili na stopnico višje, da lahko prespiš na seniku v senu ali  v kvalitetni postelji, kajti spanje na senu ne samo zaradi vonja po senu ampak tudi nasploh je posebno doživetje, kar nekaterim ne ustreza. Novi senik ponuja nek kompromis. Seveda pa se še komaj sedaj zavedamo, da smo imeli pred prodorom interneta goste  ki so z lahkoto pri nas bivali teden dni, sedaj je to že redkost. Vsi bi nekaj na hitro.  Malo tu, za dva dni že na morje, ampak mi lahko ponudimo več kot morje. Sedaj imamo tudi bazen, doživetja z živalmi in lastno pridelano hrano, ki pride direkt na krožnik.

Bazen je od lani stalnica in z mojega vidika še kako pomemben. Je na ta račun tega kaj več gostov? Se mi pa zdi pomembno, da ga uporabljajo le gostje, ki pri vas prespijo, sicer bi bila gneča prevelika.
Je več gostov, bazen je magnet, pa ga še sploh nismo začeli promovirati na veliko,  zanimivo je, da je pač to postal standard in gostje so pripravljeni za to plačat več. Seveda nam ni v interesu, da bi sedaj bazen hoteli prodati vsakemu mimoidočemu gostu. Butičnost uporabe bazena je samo za goste v sobah, kajti drugače bi bila gneča prevelika.  Nasploh se nagibamo k temu, da se bomo poskušali posvečat samo gostom, ki pridejo na našo kmetijo le na počitnice.

foto: domačija Firbas

Izven vašega kraja vas poznajo po viljamovki in hruškovem soku. Vem, da ga ponujajo pomembnejše restavracije. Kaj to pomeni za vas? Priznanje in prepoznavnost?
Tako je naša viljamovka in gosti hruškov sok je že na voljo v skoraj vseh pomembnejših restavracijah in gostilnah po celotni Sloveniji in to je veliko priznanje, da hruške iz Cogetincev lahko prodrejo povsod, čeprav  je to bil sprva le eksperiment. Oče mi je prvo leto rekel, da tega ne bo nihče kupil, sedaj pa je postalo to tudi nekakšno marketinško orodje za promocijo. Gostje, ki nas obiščejo, nam velikokrat rečejo, da so se že srečali z našimi izdelki iz hrušk viljamovk. To je dokaz da delamo v pravi smeri!

foto: Petra Greiner

info:
www.firbas.com
FB stran
IG profil

 

 

1 thought on “Nagajivi fant na čelu zavidljivo uspešne domačije”

  1. Privlačno. Sem že ‘takrat’ pokukala o še več, le odpravili se še nismo.
    Čestitke ob uspehu ‘eksperimenta’.
    Potrebno si je upati.
    In eni si. Bravo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI