foto: Fruštek

Če müslijev, ki bi si jih želel sam ni mogoče kupiti, jih pač narediš sam. Tako je Anja Logar stopila brez izkušenj a z močno vizijo in željo preprosto prodajati tudi drugim, na svojo podjetno pot. Kot pravi sama se je njen izstop iz cone udobja izkazal za najboljšo odločitev v življenju, ob tem pa sama še kako kimam.


Anja, mnogo časa sem mislila, da prihajaš iz Vipavske doline, saj sta bili z Ano (Bradač) cimri, potem pa se nekega popoldneva končno najdeva v Mariboru in izvem, da temu ni tako. Kakšni so bili študentski časi?

Lepi, naivni, brezciljni. V resnici se mi niti sanjalo ni, kaj bi sama s seboj, nisem imela posebnih ciljev, vizij, vsega sem se bala… morda sem pa samo čakala, da nekaj pride. Od nekod.

 

foto: Fruštek

Tvoja zgodba se prične iz potrebe po iskanju hrustljavih müslijev z manj sladkorja. Te spremljajo že celo življenje vsaj ob jutrih?
Odkar pomnim, je moja teta, ki je guru takšnih in drugačnih müslijev, čarala neverjetne kombinacije. Bila je prava trendsetterka in vse navdušenje, ki sem ga sploh lahko vzgojila do kosmičev (ki so precej dolgočasna reč), je zraslo v njeni kuhinji. Vsakokrat, ko sem prespala pri njej, me je zjutraj čakala skodelica namočenih kosmičev (danes imajo fancy ime »overnight oats«) iz polnovrednih sestavin in to je bil takšen preplet okusov, ki ga še zdaj sanjam.
Granole sem odkrila kasneje, tekom študentske izmenjave v tujini, ko smo s kolegi iz različnih držav prirejali kulinarične večere. Klasični müsli morda ni za vsakogar, ker se sliši preveč zdravo, ampak granola – ta vas bo res navdušila. Je mešanica kosmičev, dobrega olja, medu, oreščkov, semen, začimb in sadja, hrustljavo popečena v pečici, primerna tudi za največje gurmane.

 

foto: Fruštek

Prisotna si po celotni državi. V različnih krajih so prodajna mesta, ki držijo tvoje produkte, ko vstopim v hišo sredi Brd, jih zagledam tudi tam, kot v Idriji v butičnem hotelu Kendov dvorec. Si na tak način resnično dosegljiva vsem, seveda zraven spletne trgovine?
Po eni strani sem, po drugi strani premalo. Fruštek namreč trdno stoji za svojo zgodbo in filozofijo. To v praksi pomeni prodajo v manjših, privatnih trgovinicah, kjer je doseg kupcev nižji kot pri velikih trgovcih, ampak vodijo jih tako srčni ljudje, da je sodelovati z njimi eno samo veselje! In naši kupci so najboljši kupci! Zelo dobro vedo, da s tem, ko kupijo Fruštek, dobijo okusen in kvaliteten izdelek, hkrati pa podprejo več majhnih lokalnih zgodb – proizvajalčevo in prodajalčevo, obenem pa so tudi same deležne te srčnosti. In zato se vračajo, znova in znova, že več kot 6 let. Sem pa še vedno vsakič znova presenečena in izjemno počaščena, koliko ljudi Fruštek pravzaprav pozna. Res veliko.

 

foto: Fruštek

V ponudbi sem naletela tudi na posebne skodelice, pakiranje je mogoče personalizirati, okusi so različni, ampak kaj v največji meri kupuje tvoj povprečen kupec?
Mislim, da kar klasična 350g gramska pakiranja v različnih okusih, med katerimi izrazito izstopata granola z mandlji in kakavom ter granola z malinami. V teh predprazničnih dneh pa je že par let zapored absolutni prodajni hit granola ‘čokoladni medenjak’ z dvojno čokolado. Zelo so priljubljeni tudi darilni paketki z mini pakiranji Fruštka v različnih okusih, za 3 ali 5 popolnih juter. Sicer pa moje najzvestejše stranke kupujejo kar kilogramska pakiranja, večinoma v spletni trgovini. Potem ni bojazni, da bi takoj zmanjkalo in imajo nekaj časa mir, kot pravijo same.

 

foto: Fruštek

Sodeluješ z različnimi ekološkimi proizvajalci, dodajaš to in ono. Imaš v načrtih kakšno novost, ki prihaja na trg kmalu in jo lahko napoveš že danes?
Idej je neskončno mnogo, samo časa običajno zmanjka in potem se kopičijo in kopičijo. Po dolgih mesecih piljenja in brušenja, spreminjanja in dodelav pa res pripravljam nekaj čisto novega in zelo drugačnega – nekaj, kar bo luč sveta ugledalo prihodnjo pomlad. Ciljam bolj na obiskovalce naše lepe deželice, več pa zaenkrat ne izdam . Je potrebno še veliko narediti, da zadostim svojemu perfekcionizmu in da bo izdelek takšen, kot bi ga rada dala v javnost in na poličke.

 

foto: Fruštek

Tvoja poslovna pot se je rodila s potrebo, da za domače pripraviš posebna darila. Koliko dvomov te je obletavalo na začetku, preden si zajadrala na popolno samostojno pot? Predvsem pa me zanima, kaj bi svetovala vsem, ki stojijo na tisti točki, ko se bojijo zapustiti cono udobja, jih pa srce vleče v nekaj drznega, inovativnega in prav posebnega?
Dvomov je bilo veliko – predvsem zato, ker nisem imela nikakršnega podjetniškega ozadja in sem se vse morala naučiti iz nič. Vizijo sem imela jasno, vendar me je skrbelo, ali bo produkt dovolj zanimiv za trg in kako ga bo sprejel, saj je to bilo ravno v času krize. Potem sem si pa pred prazniki rekla hej, dovolj cincanja in sem se kar malo »vrgla« na glavo (ob takrat še redni službi) in naenkrat ni bilo več poti nazaj. Mislim, da je vedno dobro biti malce (pre)drzen, ker lahko dobiš fascinantne rezultate in pri meni so se vsi izstopi iz cone udobja izkazali za najboljše odločitve v življenju. Zato – če vas vleče srce, pojdite in poizkusite, ker na koncu najbolj obžalujemo samo tiste stvari, ki jih nikoli nismo naredili.

 

foto: Fruštek

Tebi in tvoji prijateljici ali prijatelju podarjamo darilni paket za 5 popolnih juter. V komentar pod fotografijo na FB strani Zavoda 13 – klikni tukaj, označi tistega, s katerim si boš nagrado delil.

 

info:
www.frustek.si
FB stran
IG

 

 

1 thought on “Najboljša odločitev je rodila müslije Fruštek”

  1. Bravo Anja!
    To je ta fruštek Fruštek, ki sem ga za dva jutra dobila v dar, za ostala jutra poskrbim sama. Tekne bolj kot namočeni/razmočeni kosmiči.
    Trenutno tudi moj naj čokoladni medenjak. December pač 😉

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI