foto: Doris Markač

Kreme, toniki in olja so ženski vsakdan. Med temi potrebujejo nekatere vedno sveže novitete, druge po mnogih letih kakšen produkt zamenjamo, sicer pa, če smo le zadovoljne smo tiste stalne stranke, ki nas ne gre pregnati. Darja Gornjak je po osnovni izobrazbi farmacevtka, ki jo danes največkat srečujemo pod ekološko znamko Mayarula, ob katera se izobražuje e na mnogih drugih a seveda sorodnih področjih. Zase pravi, da bo imela center za ženske enkrat, ko bo velika, jaz pa njeno veličino in pogum, ki se zrcalita iz oči in njene korake vidim že danes.

 

Darja, koliko otrok imaš tri ali štiri? Ciljam na Mayarulo samo?
Imam tri otroke in tudi Mayarulo bi lahko štela mednje. Pa še vsak izdelek posebej.

 

Morda nekateri ne vedo, kaj točno te je spodbudilo, da si kot farmacevtka klasično službo obesila na klin in z vsemi štirimi objela novo priložnost in lastno blagovno znamko. Bi nam opisala zgodbo na kratko?
To me kar pogosto sprašujejo. Je očitno precej nenavadno. Moram priznati, da me zadnja leta moja služba ni več izpolnjevala. Vedno bolj sem se spogledovala in izobraževala na področju drugih bolj naravnih načinov zdravljenja, od fitoterapije, homeopatije, aromaterapije, tudi superživila so bila vmes. Pa nisem vedela, kam bi se podala. Potem pa je prišla Maya. Dojenčica, ki sva jo z možem posvojila iz Gane. Naši družini se je pridružila pred 6-timi leti. Kot vsi temnopolti, ki jih poznam, je imela tudi ona zelo suho kožo in lase. Takrat sem bila že pravi »natur frik« in sem jo želela negovati le z naravnimi pripravki. Pa sem se lotila še formuliranja naravne kozmetike. Obiskala sem delavnice, ki sem jih našla in se naučila ustvarjati kremice iz naravnih sestavin. To me je povsem zasvojilo. Začela sem ustvarjati tudi zase. Iz anti-age organske nege sem se izobraževala tudi na priznani angleški šoli. V enem letu sem imela zase že skoraj celo kolekcijo, še izboljšano pa sem dala v svet dve leti nazaj. Tako nekako sem ustvarila svojo blagovno znamko.

 

foto: Doris Markač

Bere se vse lahkotno, mnogi ne upajo stopiti v negotove čevlje. Kaj bi vsem tem materinsko zaupala?
Ja, bere se lahkotno, pa ni bilo ravno ali pa vedno tako. Ko sedaj gledam za nazaj, vidim, da sem kar pogumna punca. Marsikdo mi je to rekel, pa sebe nisem videla tako. Kakorkoli, pomembno je, da vemo kaj je naše poslanstvo, pa da ne bom štartala direktno s tem, je morda za koga to baubau, bom rekla tako… Ko ugotovimo kaj nas veseli in v čem uživamo, smo že veliko naredili. Odprli smo pot in vesolje nam jo pomaga tlakovali. Seveda sem sama kar nekaj let morala čakati, da se je tudi približno finančno sestavilo (saj veš krediti pa to). Se spomnim kako me je stiskalo na začetku. Štartala sem res čisto iz nule. Pa je šlo. Moj nasvet bi bil: poskusi gledati korak za korakom, ne rabiš takoj vedeti ali znati vsega. Vedno si v življenju na tisti točki, kjer moraš biti. Je pa vredno delati tisto, kar te veseli. Veselim se, da vidim kam me bodo ti moji čevlji še popeljali.

 

Mayarula je prva kozmetična linija v Sloveniji, ki ima certifikat CosmoEthically Active. Lahko to prevedeš nam laikom kaj to pomeni zate?
Ja, meni pravzaprav oba certifikata veliko pomenita (tudi Organic). Kozmetiko postavljata na višjo raven, saj imata oba zelo stroge kriterije. In sem pravzaprav na oba ponosna, pa tudi nase, da sem tako premišljeno sestavila formulacije s takimi sestavinami, ki so resnično prijazne do našega okolja in pa seveda tudi do naše kože. Če se vrnem na certifikat CosmEthically ACTIVE – je novost na področju certificiranja naravne kozmetike. Je prvi certifikat, ki vrednoti kozmetiko tako z vidika naravnega izvora sestavin, kot po vsebnosti t.i. kozmetično aktivnih sestavin. To so tiste, ki izražajo specifične kozmetične učinke po nanosu na kožo, vendar le, če so v izdelku prisotne v zadostni koncentraciji. Kar po domače pomeni, da kozmetika deluje. Z obema certifikatoma potrjujemo, da so vse uporabljene sestavine ustrezno preverjene in odobrene ter da so izdelki varni in nimajo neželenega vpliva na kožo in okolje.

foto: Doris Markač

Sama sem navdušena nad popolno nego okoli oči, ki je popolna. Namreč, mož ves čas govori, da kreme, ki so namenjene posebej omenjenemu predelu niso potrebne. Tudi nekatere ženske. Sama zjutraj in zvečer nanesem najprej peptidni fluid, za katerega ne vem točno kakšno nalogo ima in nato še zame nepogrešljiv lipokoncentrat. Občutek imam, da zapolni gubice, naredi kožo prožnejšo, sijočo… Gotovo si za ta izdelka izhajala iz sebe.
Začnem z zadnjim delom tvojega vprašanja. Ja, kot pri vseh izdelkih sem tudi tukaj izhajala iz sebe. Vse sem najprej ustvarila zase. Najprej je nastal lipokoncentrat, ki ima teksturo mazila, nato še peptidni fluid, ki ima formulacijo lahke kremice. Pri tem izdelku sem prvič imela v mislih tudi druge uporabnice, saj enim ta testura bolj ustreza. Ker pa v vsak izdelek lahko vključiš določene sestavine, sem se na koncu odločila, da ga zasnujem tako, da bo super podlaga za lipokoncentrat. Tako je nastal paketek popolna nega za okoli oči z obema izdelkoma, ki se med seboj lepo dopolnjujeta in tudi meni pričarata pravo razkošno nego.
Če odgovorim na prvi del tvojega vprašanja. Nujno ni seveda nič. Za nego nezahtevne kože (beri tudi mlade) lahko marsikomu zadostuje samo kakšen hidrolat in povrhu kakšno super organsko hladno stiskano rastlinsko olje. Meni ne in še marsikomu tudi ne. Pri meni predel okoli oči res potrebuje posebno obravnavo, saj je koža tukaj izredno nežna in tanka z malo podkožnega tkiva in zato še bolj dovzetna za spremembe pri procesu staranja. Izgubi prožnost, zadrževanje vlage je manjše in nastanejo gubice. Dostikrat so prisotni tudi podočnjaki. Mislim, da običajna vlažilna krema za obraz ne deluje tako ciljano. V peptidni fluid sem pridružila npr. kofein, pridobljen iz listov zelenega čaja. Je sestavina, ki odlično spodbudi cirkulacijo in kožo prebudi in je idealen za vse, ki se borijo s podočnjaki in temno obarvanostjo kože pod očmi. Fluid vsebuje tudi »bust« vlažilnih rastlinskih izvlečkov, nekatera imajo tudi antioksidativne lastnosti in pa nenazadnje tudi peptide. Imajo prav tako antioksidativno delovanje, spodbujajo celično obnavljanje ter preprečujejo poškodbe kolagena in elastina. Posledično so gube so manj opazne, koža pa je bolj elastična in napeta. Moja pika na i je potem še nežna plast lipokoncentrata, ki pomaga kožo globinsko nahraniti in navlažiti.

 

foto: Dors Markač

Smo nad vitamiskim serumom navdušene ženske v zrelih letih? Resno sprašujem, saj mi tovrstni izdelki sedejo šele po štiridesetim letom, ko se zdi, da koža potrebuje nekaj več pozornosti, ne le nege same.
A veš da o tem pa nisem razmišljala. Ja, tudi jaz ga pred 40-tim letom nisem uporabljala. Sem naprej pomislila, da morda zato, ker nisem poznala tovrstnih izdelkov. V resnici pa damo takrat svojo kožo res še bolj pod drobnogled in začnemo posegati po bolj učinkovitih, čistih, koncentriranih produktih. Tako jaz vidim tudi svoj Vitaminski oljni serum. Je bogata mešanica rastilnskih olj, od marule in argana, pa vse do najbolj regenerativnih olj šipka, brusnice, granatnega jabolka in rakitovca. Ta olja poskrbijo tudi za antioksidativno delovanje, kakor tudi vitamina E in A. Slednji deluje stimulativno tudi na proizvodnjo kolagena in posledično zmanjšuje gube. Meni je ta izdelek nekaj najboljšega kar poboža mojo kožo zvečer. Jo pomiri in pripravi na nočni počitek, po drugi stani pa jo ponoči intenzivno regenerira. Na tem mestu velja poudariti, da se za maksimalni učinek oljnih serumov morajo nanašati na vlažno kožo. Sama ga nanašam takoj po toniku, saj tako olje hitreje pronica v kožo in ne pušča mastnega občutka.

 

foto: Doris Markač

Izobrazila si se na področju Japonskega liftinga, kar poznam z enim očesom od mamice posebne deklice, ki se izobražuje pri Lone na Danskem. Bi lahko opisala denimo pet ‘potegov’, ki bi lahko ob vsakodnevni uporabili koristili vsakomur?
Ja, kakšne 3 leta nazaj sem naredila tečaj prav pri Lone Sorensen. Je postopek, ki se ročno izvaja na obrazu in bi naj bila ne-kirurška alternativa obraznemu liftingu. S stimulacijo mišic se učvrstijo obrazne mišice, gubice se omilijo, koža je bolj napeta in sijoča. Sama začnem masažo z 10 potegi od spodnjega dela ličnic proti lasišču. Gre za istočasno pritiskanje in potovanje dlani na obeh straneh glave in s tem vsako jutro in večer zbudim svoj obraz in celotno telo nekako napolnim z energijo. Ob tem zjutraj uporabljam vlažilni serum, zvečer pa že prej omenjeni vitaminski serum. Sama sem se metode učila zase, za samomasažo in redno prakticiram le nekaj osnovnih vaj. Je pa v Sloveniji že kar nekaj izkušenih terapevtov, kamor se lahko greste razvajati. Metoda sprosti tudi notranje napetosti in zato ugodno vpliva na počutje. Glede vaj sem skopa, saj je metoda patentirana in smo dobili navodilo, da se ne sme deliti. Ne me vprašat zakaj. (smeh)

 

foto: Doris Markač

Iz tvoje zgodbe vidim, da želiš ponuditi ženski celostno obravnavo in sedaj svoje znanje uriš še na področju prehrane. Kako bo potekala taka holistična obravnava? In kateri podatek iz tega področja je zate predstavljal revolucionarno odkritje?
Glede tega moram pa narediti nekaj popravkov na spletni strani. Ko sem začela tržiti svojo kolekcijo Mayarula in bila sama za vse, sem dala izobraževanje v tej smeri na stranski tir. Upam, da vseeno seveda končam. Vendar se mi je v tem času izkristaliziralo še marsikaj drugega. Še bolj kot hrana, ki je seveda pomembna, da ne bo pomote (da je čista, čim manj predelana, po možnosti ekološka in živa) je pomembno kako tudi sicer polnimo sebe. Kako razmišljamo, predvsem o sebi in da delamo to kar nas radosti in polni. Takrat žarimo in so gubice bolj stranskega pomena, jih niti ne opazimo. Še vedno je moja želja, če se pohecam, ko bom velika, imeti nek “center”, ki bi podpiral ženske in jih opolnomočil. Seveda skupaj z ljudmi, ki se na to spoznajo. Jim ponuditi odmik od stresnega vsakdana v obliki kakšnega »retreata«. Kjer bi bilo razvajanje z naravno nego, aromaterapijo, meditacijami in raznimi drugimi oblikami sprostitve. Seveda ob dobri hrani in kvalitetnih pogovorih.

 

foto: Doris Markač

In še: Kdo si ti, ko zvečer zapreš oči?
Tega vprašanja pa nisem pričakovala, pa vendar hvala.  Če že sedaj zaprem oči in pomislim, bi rekla, da sem takrat najbolj cela, najbolj v skladu s sabo, s svojo dušo. Takrat je moj čas, pa čeprav le nekaj minut preden zaspim. Takrat sem včasih prvič sama s sabo v dnevu in meni so to zelo dragoceni trenutki. Takrat ne razmišljam o “problemih”, ampak samo sem. Takrat bolj verjamem vase in sem pogumna. Vame se naseli mir. Ni takega kaosa v moji glavi kot čez dan, ko razmišljam kaj vse moram narediti in se potem večkrat tudi obsojam, ker ne uspem narediti vsega, kar sem si začrtala. Takrat ni obsojanja, z veliko večjo ljubeznijo do sebe.

 

Absolutno želim, da vsaj en izdelek preizkusite same in sicer Pomlajevalno olje za telo – Relax, ki je primerno za vsakdanjo rabo tudi takrat, ko si drugega čez dan ne želite početi. Pod fotografijo na FB strani zavoda 13 tukaj – klik, označi prijateljico, saj ga bosta prejeli obe. Ali se oglasi le na IG strani, kjer se podarja še eno pomlajevalno olje klik. Žrebam v ponedeljek 11. oktobra.

 

info:
https://www.mayarula.si/
FB stran
Instagram

 

foto: Doris Markač

 

1 thought on “Naravna kozmetična zgodba z dušo”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

SORODNI PRISPEVKI